Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Kommunerna skulle behöva mer anarkism

Krönika, Petra Östergren - 9 år sedan

Jag hade tänkt skriva om kärlek. Om relationer och erotik och en studie jag läst. Men så kom morden i Trollhättan. Slutet på Decemberöverenskommelsen. Liksom partiernas respons på flyktingkrisen. Mitt FB-flöde fylldes av artiklar och kommentarer från vänster, från höger och från en och annan sverigedemokrat. Jag ser till att följa dem alla för jag vill veta hur de tänker. Själv kunde jag inte sluta tänka på vem som ska styra Sverige och hur de ska styra.

Jag länkade till en krönika av Maria Rankka från Stockholms Handelskammare på min FB-sida. Hon bekymrades över att riksdag och regering föryngrats så. Konkurrensen var nog för svag. Åldern i sig spelade ingen roll, men inför landets gigantiska utmaningar behövs erfarenhet. Har bristen på idédiskussion och innehåll lett till ett vakuum, en kultur där kampen bara handlar om makt? Den som känner sig sugen på att gå in i partipolitiken i dag har nog en allvarlig masochistisk läggning, skrev hon.

Peter Billing, som arbetar med global ledarskapsrekrytering, lade till att en av de högsta ledarnas viktigaste uppgifter är att identifiera och utveckla de underställda cheferna, planera för succession och efterträdare. Vilket verkar vara bortglömt i partipolitiken. Se bara på problemen inom S och M.
Själv började jag undra vad anarkisterna skulle säga. För som Noam Chomsky påmint, kritiserade de ursprungliga anarkisterna staten som den var, inte hur den kunde vara. Och antropologen James C Scott har uppmärksammat att staten ibland spelar en frigörande roll. Det var polisen som eskorterade svarta barn genom en ilsken folkmassa utanför skolan i Arkansas 1957. Och historiskt sett har sakernas tillstånd knappast varit ett idylliskt landskap av gemensamt ägande, samarbete och fred.

Däremot går anarkismen längre än liberalismen i sin kritik av staten. Anarkismen är inte anti-auktoritär, som filosofen Paul McLaughlin poängterar, men väl auktoritetsskeptisk. Ingen person och inget system har en given maktposition. Auktoritet måste förtjänas för att bli legitim. Dessutom menar anarkister att den politiska demokratin svikt oss som medborgare för länge sedan. Både utifrån dess egna villkor och utifrån anarkismens idé om vad en meningsfull demokrati är – något som sträcker sig till alla livets delar, som inte stannar vid skoldörrar eller utanför arbetsplatser. När människor inte längre engagerar sig på ett seriöst sätt så har det politiska systemet fallerat.
Därför, när SVTs undersökning visade att regeringen inte har vårt förtroende blir den anarkistiska konklusionen att de saknar legitimitet att utöva makt.

Och det är då jag önskar att vi hade en lång tradition av frihetlighet i Sverige. För det riktigt stora med anarkismen är att den betonar frihet såväl som gemenskap, egenansvar och självstyre. Det är hopp och handlingsmakt som kommunerna skulle behöva. Och som även skulle inbegripa dem som kliver av bussarna till sina nya liv.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar