Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Klimatkrisen rullar vidare efter COP21

Ledare, Malin Bergendal - 8 år sedan

Sällan har vi behövt goda nyheter så mycket som den här vintern, och aldrig har vi behövt goda nyheter om klimatet så mycket. När COP21 verkligen nedkom med ett bindande avtal var världen färdig att ta emot det med öppna armar.

”En milstolpe för världen och samarbetet för hållbar utveckling” sa miljö- och klimatminister Åsa Romson. ”En enorm framgång” sa Naturskyddsföreningens ordförande Svante Axelsson.

Ja, på sätt och vis. Efter alla dessa år och alla dessa försök kan det ses som en framgång att 195 länder överhuvudtaget har enats om något för att hejda klimatförändringarna. Det har till och med blivit ett avtal som på vissa områden har högre ambitioner än väntat. Framför allt ska temperaturökningen hållas under två grader, helst på en och en halv, på begäran av länder som annars kommer att försvinna i havet. För att nå det målet skulle utsläppen behöva minska från och med nu och vara nere på noll år 2035, enligt klimatforskare.

Som Chris Mooney, miljökorrespondent på Washington Post, uttrycker saken måste länder, företag och individer göra rätt saker för att det ska gå – svåra saker. Sådant som länder, företag och individer helst ser att någon annan gör. Mycket riktigt innehåller avtalet inget om hur mycket de enskilda länderna ska minska sina utsläpp. 185 länder har lämnat in frivilliga nationella klimatplaner, men planerna räcker inte för att nå målen. De leder fram till en temperaturökning på tre–fyra grader, och då har vi inte mycket koll på vad som kan hända.

Ambitiösa mål men ingen väg till att nå dem, eftersom länderna inte kunde komma överens om någon väg. Det säger något om förutsättningarna. Insikten om vart vi är på väg håller på att landa globalt, men ännu är klimatet något man kan använda för att kamma in egna poäng och samtidigt slippa ansvar. Ännu en liten tid är det så, och därför består klimatavtalet av stora ord som vilar osäkert på en luddig grund och egentligen inte förändrar så mycket. Vi slipper ta itu med vår livsstil – just nu i alla fall. Vi slipper minska utsläppen just nu – om vi hänvisar till framtida teknik. Och först år 2020 ska avtalet börja gälla.

Äntligen – ett klimatavtal! Men trots de högt ställda ambitionerna räcker inte avtalet för att hejda klimatkrisen. Foto: Francois Mori/AP/TT

Äntligen – ett klimatavtal! Men trots de högt ställda ambitionerna kommer inte avtalet att hejda klimatkrisen. Foto: Francois Mori/AP/TT

Målet att försöka begränsa temperaturökningen till 1,5 grader kan inte tas på allvar, skriver humanekologen Rikard Warlenius i Dagens Arena. Inte när avtalet inte innehåller något om minskade utsläpp. Han anser att avtalet i värsta fall kan lura oss att tro att världens ledare har avvärjt klimatkrisen, vilket är mycket långt från sanningen. I bästa fall, skriver han, kan det användas som hävstång för verkliga åtgärder lokalt och nationellt.

Så skulle till exempel de olika ländernas klimatplaner kunna fungera. Klimatplanerna ska ses över vart femte år, med början år 2018, och varje ny plan ska vara mer ambitiös än den tidigare. Under tiden kommer klimatproblemen att bli allt tydligare, inte bara för människor i avlägsna öriken utan för alla. Världens mest anpassningsbara art måste börja tänka. Vi behöver inte bara stoppa utsläpp och katastrofer, vi måste också forma våra liv och samhällssystem så att det inte kommer nya. Kanske kan klimatplanerna hjälpa till att samla oss kring det arbetet och inte vänta på ministrar och presidenter.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar