Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

”Klimatet är en vänsterfråga”

Olof Olsson Klugman - 8 år sedan

Hanna Lidström är Grön ungdoms nybakade språkrör som vill föra ungdomsförbundet åt vänster. Syre mötte henne för ett samtal om klass, klimat och Paradise Hotel.

”Världen måste vara fossilfri 2050” säger Hanna Lidström. Foto: Jan-Åke Eriksson.

”Världen måste vara fossilfri 2050” säger Hanna Lidström. Foto: Jan-Åke Eriksson.

Jag skulle nog inte rösta på Miljöpartiet om jag inte var trygg med att ha det bra i mitt liv även om saker blir radikalt annorlunda, säger Hanna Lidström.

Utan klassperspektiv fixar man inte klimatfrågan, menar hon. Människor måste ha ett skyddsnät om de ska acceptera dyrare bensin och andra uppoffringar för klimatet. Det måste Miljöpartiet förstå om man ska nå utanför storstädernas medelklassområden, enligt Hanna Lidström, som Grön  ungdoms riksårsmöte i lördags utsåg till språkrör tillsammans med Mårten Roslund från Göteborg.

Ordet vänster är inte – som för många andra miljöpartister – något rött skynke för henne.

– Det är en svaghet i den gröna rörelsen att vi är så måna om att inte utmåla oss som höger eller vänster att vi inte ens vågar fundera över vilket ekonomiskt system vi vill ha.

Att hon profilerat sig som vänster när hon kandiderat till posten tycker hon gjort gott för diskussionen.

– När vi valt ledare förut har vi inte ställt frågor om ideologi utan om vem som har skönast utstrålning eller bäst idéer för kommande verksamhetsår. Det har gjort oss fattiga ideologiskt.

Kritiserar partiet

Hanna Lidström gillar kontraster. Under vårt samtal kastas vi mellan analyser av den svenska modellens relevans på 2000-talet och tv-programmet som hon så gärna vill vara med i och som vi ska återkomma till. Den flitiga twittraren smattrar fram oneliners, men ofta nyanserar hon i nästa stund sina påståenden med resonemang som tar fasta på det komplexa i frågorna. Som när hon kritiserar partiet för att i samband med den så kallade flyktingkrisen ha rört sig högerut i fråga om anställdas villkor på arbetsmarknaden.

– Då säger vi ”med en stor invandring blir livet sämre för dig”. Risken är att vi slänger människor i armarna på SD.

Samtidigt har hon förståelse för argumenten om att liberalisera arbetsmarknaden för att nya svenskar ska få jobb.

– Högerns svar har alltid varit ”sänk lönerna” och vänsterns svar ”utbilda alla”. Jag tror inte man kommer klara att utbilda alla, det behövs jobb som inte kräver utbildning också.

Vill samarbeta

Miljöpartiets vara eller inte vara i regeringen lär bli en fråga Hanna Lidström får brottas med framöver. Gränsen för vad partiet kan stå ut med passerades redan med uppgörelsen om den hårdare migrationspolitiken, anser hon. Att gå med på ytterligare inskränkningar är otänkbart. Och vad som än sker under mandatperioden befarar hon att priset blir högt för de gröna.

– Om vi sitter kvar till 2018 blir det på Moderaternas villkor och vi blir ett stukat parti.

Men något krav på att lämna regeringen här och nu har hon inte. Att i grunden ha en pragmatisk inställning och vara inriktad på samarbete håller hon högt. Ordet ansvar upprepar hon likt en Anders Borg.

– För första gången behöver vårt parti ta ansvar för det vi säger, det är så klart en omställning. Målet för Miljöpartiet ska vara att göra Sverige bättre, inte att alltid ha händerna rena.

Att vara miljöpartist, vänster och pragmatisk snarare än ideologiskt renlärig ser Hanna Lidström som en ny kombination.

– Det är pinsamt att vänstern aldrig lyckats profilera sig som rimliga. Att inte vara pragmatisk blir lite barnsligt. Vi ber om förtroende för att få påverka människors liv. Då ska man tänka två gånger innan man missbrukar det för att man får feeling eller blir upprörd.

”Det är så mycket gubbar i politiken, till och med barn blir gubbar i politiken. Och Gustav Fridolin är den största gubben av alla” säger Grön ungdoms nya språkrör Hanna Lidström. Foto: Jan-Åke Eriksson.

”Det är så mycket gubbar i politiken, till och med barn blir gubbar i politiken. Och
Gustav Fridolin är den största gubben av alla” säger Grön ungdoms nya språkrör Hanna Lidström. Foto: Jan-Åke Eriksson.

En egen politik

Mitt i den miljöpartistiska krisen menar Hanna Lidström att Grön ungdoms roll är viktigare än någonsin.

– Vår uppgift blir att formulera vad grön politik egentligen är i en tid när Miljöpartiet inte kan göra det.

För första gången antog ungdomsförbundet ett eget politiskt program på riksårsmötet. Tidigare har gröna ungdomspolitiker satt en ära i att ha samma politik som moderpartiet. Ofta har man suckat efter skoldebatterna när deras politiska motståndare sagt populära saker som saknar förankring i moderpartierna.

– Vi har skämtat om att det är som att gå på krogen och ragga upp någon från Liberala ungdomsförbundet och sen vakna upp med Jan Björklund bredvid sig i sängen. Men vi har vägt risken att bli ett ideologiskt alibi mot värdet av att bidra till en grön idédebatt.

Gillar Paradise hotel

Parallellt med drömmen om en bättre värld finns drömmen om dokusåpan Paradise Hotel. Det var nära i våras, att Hanna Lidström fick vara med. Men programledaren gav henne nobben i det så kallade ”förspelet” där deltagarna väljs ut. Många höjde på ögonbrynen när hon ville synas i ett program som kritiserats för överflöd av sex och sprit framför kameran. Men Hanna Lidström försvarar det helhjärtat.

– Paradise hotel står på de ungas sida. Det är fritt och odömande. Här har politiken en del att lära, säger hon.

– Fast jag vill ju vara med för att få festa en månad i Mexiko, lägger hon till, kanske lite rädd att uppfattas som vilken präktig politiker som helst.

Vill ha skattehöjning

Tillbaka till klimatfrågan. Det som Hanna Lidströms hjärta klappar hårdast för.

– Det ska bli mer klimatpolitik med mig som språkrör, lovar hon.

Och här är hon optimistisk, åtminstone på sikt. Hon ser en gryende gräsrotsrörelse i Sverige och en omvärld som vaknar upp och tar steg framåt med Parisavtalet i ryggen. Nu handlar det om att få den egna regeringen att våga också, menar hon.

– Jag tror att vi de närmaste 5–10 åren kommer att få igenom väldigt mycket klimatpolitik. De enda som inte fattat att folk vill ha det är regeringen. Folket längtar, företagen går före och oljebörsen sjunker som en sten.

För klimatets skull måste också skatterna höjas och det offentliga ta en större del av den ekonomiska kakan, menar Hanna. Dels för att klara de investeringar som behövs, dels för att skapa den trygghet hon menar är en förutsättning för att få människor med sig på en omställning. Dessutom är offentlig konsumtion i regel mindre påfrestande för klimatet än privat, resonerar hon.

– Klimatet är en vänsterfråga, slår Hanna Lidström fast.

Fossilfritt Sverige

Grön ungdom ska driva på klimatdebatten, lovar Hanna Lidström. I det nysnickrade politiska programmet finns krav på att statliga företag och pensionsfonder ska divestera senast 2020, det vill säga göra sig av med alla innehav i fossilindustrin. Dessutom ska hela Sverige vara fritt från fossila bränslen senast 2030, femton år tidigare än det mål miljömålsberedningen just presenterat i bred politisk enighet.

– De femton åren handlar om solidaritet. Vi vet att hela världen måste vara fossilfri 2050. Om vi menar allvar med den rika världens ansvar för sina historiska utsläpp och med att ge fattiga länder utrymme att växa, då måste vi gå före.

Utmanar gubbarna

Hon ser allvarligt på uppgiften, det nyvalda språkröret. Men allvarstyngd vill hon inte vara. Det finns redan för många tråkiga och förutsägbara människor i politiken som sällan får andra att känna att politik är för dem, menar hon. Gubbar, kallar hon dem, oavsett kön och ålder.

– Jag är ingen gubbe. Därför kommer folk vara sura på mig ibland, inte förstå varför jag söker till Paradise Hotel eller twittrar dumt. Jag vill fortsätta göra saker som vuxna inte förstår sig på.

Fakta: Hanna Lidström

Ålder: 22

Utbildning: Snickare

Aktuell: Nyvalt språkrör för Grön ungdom

Sportkarriär: Fotbollsmålvakt i IFK Aspudden

Sagt till Hanna:

”Hannababy, det är du som är grymmast!”

Kulturminister Alice Bah Kunke peppar sin före detta pressekreterare på Twitter inför Paradise Hotel

”Lars Ohly är typ roligare” 

Programledaren Samir Badran väljer bort Hanna Lidström i Paradise Hotels ”förspel”

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar