Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Kampen mot Fennovoima fortsätter

Sofia Härén - 9 år sedan

Det talas om mygel efter förra veckans besked om att de formella ägandekraven ordnats för det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki. Själva kärnkraftverket har ännu inte fått bygglov men redan i våras avverkades den unika strandskogen på platsen. Protesterna har varit envisa, och fortsätter.

Några av stugägarna på udden som inte velat sälja – men fått sin mark exproprierad – gav stugnycklarna till aktivisterna istället. Foto: My Leffler

Några av stugägarna på udden som inte velat sälja – men fått sin mark exproprierad – gav stugnycklarna till aktivisterna istället. Foto: My Leffler

Onsdagen den 5 augusti meddelade Fortum att bolaget går in som ägare av de sista 6,6 procenten som krävs för att kärnkraftverket i Pyhäjoki ska kunna bli verklighet.
Taina Mäntykenttä är miljöaktivist och har varit på plats i Pyhäjoki.
– Våra protester hjälpte inte så mycket, vår regering hade tagit beslutet dagen innan vår planerade stora protest mot Fennovoima och vår regering. Men vi fick ganska mycket uppmärksamhet av media och finska folket har börjat intressera sig för vad Fennovoima gör. Hittills har de litat på allt som sägs, nu är man mer misstänksam, berättar hon.

På torsdagen den 6 augusti, 70-årsdagen av atombomben i Hiroshima, samlades ändå ett par hundra demonstranter i Helsingfors för att demonstrera mot kärnkraftverket, enligt Finland times. Bland plakaten syntes bland annat budskapet ”Fennovoima=Rosatom – ei kiitos” – vilket kan tolkas ungefär som nej tack till energibolaget Fennovoimas partnerskap med Rosatom.
Rosatom är ett ryskt statligt kärnteknikbolag som förutom kärnkraftverk även bygger kärnvapen och är det bolag som ska bygga kärnkraftverket i Pyhäjoki, vilket väckt kritik.
Hanteringen av processen runt kärnkraftverket har också väckt kritik från flera håll i Finland, det talas om mygel och bristande demokrati. Även Taina Mäntykenttä tar upp detta.
– Vår regering vill bara ha pengar, kosta vad det vill för systemet, allt vill de bara sälja, känns det som.

Hon är själv 52 år och har tre barn.
– Jag vill försöka hindra att hela vår natur blir förstörd. Vi har så mycket miljöproblem i Finland just nu, påpekar hon. Jag vill i alla fall försöka göra något.

Hon har ordnat sex olika manifestationer i Finland.
– Detta är just nu mitt hjärtas sak, jag kan bara inte tillåta att de bygger fler kärnkraftverk, säger hon. Jag tycker att tiden är ute för kärnkraften, den för så mycket problem med sig. Vi måste tänka framåt, och se teknikens möjlighet att förnyas.

Trots att bygglov ännu inte beviljats för kärnkraftverket – den flera tusen sidor långa ansökan lämnades in sista juni – började Fennovoima förbereda infrastrukturen på Hanhikiviudden redan september 2014 med byggandet av en väg. De tillstånden har varit lättare att få.

Protesterna gick in i en högre växel i våras när Fennovoima även kontrakterade ett företag att börja avverka skogen på Hanhikiviudden. Gräsrotsnätverket Hyökyaalto Eco Action Group hade sedan tidigare planerat att arrangera ett protestläger i området under juni, men avverkningen gjorde att protesterna fick en rivstart redan i slutet av april.

Kärnkraft har nära kopplingar till kärnvapenindustrin, skriver Hyökyaalto, och flera protester har därför även haft fredstema. I början på juli genomförde tre kvinnor en aktion där de var avklädda på överkroppen och målade i rosa, en fredens färg, och med röda stänk, som en symbol för blod. De spärrade av vägen till området med sina kroppar, samtidigt som de sjöng fredssånger. Snart kom dock polisen och flyttade undan kvinnorna.

Helena Maijala som bor i Pyhäjoki har under åtta år kämpat mot kärnkraftsbygget som ordförande för den lokala föreningen Pro-Hanhikivi. De har skrivit brev och överklagat och gjort brottsanmälningar, alla tänkbara lagliga metoder som finns.
– I början tydde allt på att vi skulle vinna kampen, att det inte skulle bli något kärnkraftverk här. Men ingen kan tro hur mycket alla lagar och regler tillämpas så att det alltid gagnar Fennovoima, säger hon till Yle.

Taina Mäntykenttä berättar att den senaste veckans utveckling dock inte har minskat hennes vilja att protestera.
– Vi fortsätter att kämpa vidare, vi ger aldrig upp! Jag träffade i kväll några kvinnor och vi har lite planer.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar