Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Att bygga och bo i en vagn

Carin Emenius - 8 år sedan

I somras berättade Syre om den växande trenden i USA att flytta till mindre hus. Nu följer vi med till Gro, Markus och Julius som bor i Skattungbyn, Dalarna och är i full färd med sina egna byggen av hus på hjul.

Det är många som bygger sina hus på hjul just nu i Skattungbyn. Foto: Carin Emenius

Det är många som bygger sina hus på hjul just nu i Skattungbyn. Foto: Carin Emenius

De senaste åren har flera reportage publicerats via radio och magasin om att flytta från staden till landsbygden för att bo självförsörjande. En av de som hörts mest är Markus Skoog i Skattungbyn som driver bloggen Att leva det levande livet. Han är snickare och började bygga sin första vagn 2010 efter att ha gått kursen Ekologisk odling och hållbar livsföring på Mora Folkhögskola, som är förlagd i Skattungbyn.
– Två andra i klassen ville bygga en vagn och frågade mycket om det, så då tänkte jag att jag kunde göra en själv. Det skulle bli mer ekonomiskt att bo så, berättar Markus.

Många av sakerna som Markus Skoog använder till sitt hem har han hittat på olika platser eller fått av vänner. Foto: Carin Emenius

Många av sakerna som Markus Skoog använder till sitt hem har han hittat på olika platser eller fått av vänner. Foto: Carin Emenius

Den vagnen har sedan använts som inspiration och förlaga till andra större projekt med uppskalad produktion. Många journalister och intresserade känner till Markus på grund av hans blogg, så han får mycket förfrågningar.
– Men ska jag bygga något behöver jag en ritning för att känna en trygghet när jag är klar, berättar han om intresset.
Markus säger också att det inte alltid är en fördel att vara snickare.
– En blir fast i hur ett hus ska se ut, andra kanske bygger mera fantasifullt och roligare, säger han.

Minimalistiskt boende

Markus skulle gärna byggt ett vanligt hus om han haft en tomt. Men det är i alla fall billigare hyra då han betalar 700 kr per månad för att stå på en tomt och ha tillgång till el, tvättmaskin och ett riktigt kök.
– Du bör ha en realistisk bild av hur det är att bo så här. Det är mindre prylar och kläder. Det jag använder har jag hittat på soptipp, freeshop, loppis, blocket, lånat av vänner eller fått från olika personer i byn. Träet är nytt för det känns tryggt med bra grejer. Isolerat har jag gjort med återvunnet tidningspapper, berättar Markus.
För att bygga en vagn i lugnt tempo så räknar han med en process på två år. Men om allt fokus skulle vara lagt på att få iordning boendet, så tror han det skulle ta bara 8–10 veckor att få klart. Den han bygger nu är på 17 kvadratmeter, den förra var på 7 kvadratmeter.

En vagn går vidare

En som läste Markus blogg för ett par år sedan var Gro Eklöf. Hon blev inspirerad och var just då inne i en process att lära sig mer om småhusrörelsen. Då kunde hon inte ana att fyra år senare skulle hon bli ägare till vad hon i dag namngett till vagnen Greta. Redan fjolårs påbörjade Gro ett vagnbyggesprojekt i Nybro, som av olika skäl blåstes av. Men så kom hon till Skattungbyn genom olika nya bekantskaper, trivdes, passade någons vagn över sommaren och bestämde sig för att stanna kvar.

Återbruk är självklart

När vi ses har Gro precis blivit med vagnen Greta, som har både kamin och solpaneler. Vagnen har ett loft på ungefär tre kvadrat och en underyta på cirka åtta kvadrat. Hon pekar på de olika ytorna och berättar om planerna på att bygga en väggfast bänk, kök och lådor. På den nyinsatta sparspisen puttrar grytan och vagnen har en varm och behaglig atmosfär. De fyra fönstren ger ett gott inflöde av ljus.
– En säng, en soffa, ett kök och en eld – sen behövs det inte så mycket mer, säger Gro.

”Allt tar mer tid att göra utan el, som att såga för hand” säger Gro Eklöf. Foto: Carin Emenius

”Allt tar mer tid att göra utan el, som att såga för hand” säger Gro Eklöf. Foto: Carin Emenius

Det mesta byggmaterialet har hon hittat på tippar, i skogen eller freeshopen, genom dumpstring men också genom återbruk.
– Du tar saker som redan finns och ger det nytt liv. Det är bättre för miljön och roligt att göra något nytt, utan att vara i hjulet av att hela tiden köpa nytt. För oss som håller på med det här är det naturligt, säger Gro.

Mer tid för fritid

Mycket har Gro lärt sig under processen av att bygga, samt i samtal med andra i byn.
– Allt tar längre tid än vad en tänkt sig. Alla andra säger att det går snabbt, men utan el tar det tid, som att såga för hand.
Bakom vagnen ligger fårull på hög. Det var tidigare isoleringen i vagnen Greta, men Gro har bytt ut det mot träfiberskivor från ett företag i Rättvik. Nu ska det isoleras klart, sättas upp lister och fönsterfoder för att därefter börja inredas.

Gro hoppas vagnen ska vara boklar om en vecka, men kommer fortsätta jobba med Greta under vår och vinter, till exempel att måla den. När allt är klart vill hon leva och bo i den.
– Jag förstår inte dem som jobbar heltid för att betala en hög hyra i en lägenhet som en ändå inte har tid att vara i. Jag vill inte jobba ihjäl mig. Istället för lite tid för fritid så blir fritid mitt liv. Jag jobbar fyra dygn i månaden, har en hyra på 100 kronor, dumpstrar mat och konsumerar ytterst lite, säger Gro.
När allt är klart med vagnen vill hon göra allt som hon tycker är kul i livet som konst, skapa, laga mat, meditera, yoga, återbruka, umgås med människor och göra små resor.

Stöd av varandra

Det finns uppskattningsvis 15 vagnar i Skattungbyn. Förutom vagnen som Markus och Gro bor i, håller även Julius Östberg på att renovera en.
– Den blir nog klar till årsskiftet, men hade varit fint om det gick att flytta in i om en och en halv månad när skolan slutar, säger Julius.

Julius har när vi ses haft vagnen i mindre än en månad och har just fullt sjå med att häva bort ruttna plankor och isolera väggarna.
– Innan kände jag mig inte så händig, men nu blir jag det, säger han. Det ska fixas tak, golv, fönster, dörr och kök innan kaminen sätts på plats.
– Jag får hjälp och stöd från en studiecirkel som jag är med i. Det är jättebra och mycket lättare att börja på något nytt. Där diskuterar vi hur vi bygger vagnen och får hjälp med material som plankor och däck, säger Julius.

Julius Östberg bygger också sitt eget hem på hjul. Här tar han bort murkna brädor för att sätta dit nya. Foto: Carin Emenius

Julius Östberg bygger också sitt eget hem på hjul. Här tar han bort murkna brädor för att sätta dit nya. Foto: Carin Emenius

Vagnen skänktes till honom, men kostade 8 000 kr att frakta på plats. Han räknar med att lägga 10 000–12 000 kr för att rusta upp den. Därefter en månadshyra för tomtplats på runt 500 kr. Förutom den låga kostnaden så nämner Julius att det är bostadsbrist i byn.
– Det går inte att hitta ett hus. Sen är det mer miljövänligt och skönt att leva med mindre grejer. Jag tror det blir ett skönare liv, säger han.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar