Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Inte ett ord om globala mål

Krönika, Maria Wetterstrand - 8 år sedan

Jag söker på Expressens webbsida efter en artikel om de globala utvecklingsmålen, den så kallade Agenda 2030. Jag har nämligen fått höra att de skickade sin högst värderade reporter Svensson på den stora konferensen i ämnet som regeringen höll i måndags. Och med så prominent besök torde det väl vara en toppnyhet på sajten. Eller?

De globala utvecklingsmålen togs i FN i höstas efter många års förhandlingar och ett hårt arbete från tiotusentals engagerade i hållbarhetsfrågor runt om i världen. Det anses vara en milstolpe och beslutet har väckt hopp om att millenniemålen har fått en uppföljning som kan bli värd namnet.
Alla länder ska arbeta med målen. Det gäller alltså inte bara de fattigaste länderna, eller att vi åtar oss att hjälpa dem. Vi ska själva ta vår del av ansvaret på hemmaplan. Och det handlar om allt från att hantera miljö- och hälsofrågor till jämställdhet, infrastruktur och arbetsvillkor. Man har helt enkelt försökt sätta ord på vad som är en rimlig strävan för mänskligheten, att skapa ett hållbart samhälle, både socialt, ekologiskt och ekonomiskt.

Det har inte varit så enkelt som det kanske låter, utan formuleringar har fått vägas på guldvåg. Men i höstas kom beslutet och nu har också den svenska regeringen kommit överens om hur de vill arbeta vidare med frågorna. Därav den stora lanseringskonferensen med det prominenta besöket av herr Svensson. Där var förresten många andra prominenta gäster också. Statsministern och tre andra ministrar talade och FNs biträdande generalsekreterare Jan Eliasson skickade en hälsning. Jag har också hört ryktas att Expressen hade en journalist på plats när kulturministern mottog demokratiutredningen. En mycket spännande utredning, helt klart.

I uppdraget ingår bland annat att analysera partiernas kris, hur representativa våra politikerna egentligen är och hur vi kan vitalisera vår demokrati. Det kan vara den viktigaste utredning som levereras i år, eller på hela mandatperioden. Jag söker förgäves efter Expressens artikel men hittar inget från pressträffen. Även artikeln om utvecklingsmålen låter visst vänta på sig. Det enda jag hittar som hänvisar till konferensen är en artikel om kronprinsessans graviditet, där de beundrande skriver om hur hon deltar i evenemanget trots att barnet väntas om en dryg månad. Den artikeln är inte signerad Svensson.

Jag har själv hållit många presskonferenser, flera gånger ihop med ministrar. Det är långt ifrån alltid det kommer några stora uppbåd journalister, och ytterst sällan från kvällspressen. Det är än mer sällsynt att de deltar i konferenser. Det finns dock ett nästan ofelbart sätt att få dem att komma vart som helst. Håll ett evenemang samtidigt som någon minister är utsatt för mediedrev. För möjligen ställde de pliktskyldigast några frågor om det ämne som avhandlades, men fokus och de flesta frågorna rörde något helt annat. De ville få ministrarna att kommentera att Margot Wallström hyrt lägenhet av Kommunal.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar