Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

I Rosenbad utan makt att förändra

Ledare, Lennart Fernström - 9 år sedan

I dag startar Miljöpartiets kongress i Örebro, samma stad som partiet bildades i 1981. Kongressen startar med ett öppningstal av Åsa Romson. Antagligen kommer det att handla om att nu bygger Miljöpartiet det gröna Sverige – trots att partiet för första gången på 16 år har gått bakåt i ett riksdagsval. Trots att partiet grovt missade målet att fortsätta vara tredje största parti. Och trots att de rödgröna fick ett betydligt mindre väljarstöd än högern.

Jag sprang på Åsas språkrörskollega på en av AIKs första hemmamatcher tidigare i år. Frågade förstås hur det var i Rosenbad och att sitta i regeringen. Gustavs min gick från glad till bekymrad och han suckade något i stil med ”ja, det var ju inte riktigt detta vi hade tänkt oss. Men vem hade kunnat gissa att det skulle bli en sådan här parlamentarisk situation”.

Bortsett från att de flesta insåg risken för just den här parlamentariska situationen, så är Gustavs uppgivna suckar förstås mer än motiverade. Trots att partiet för första gången sitter i regeringen så är det nästan omöjligt för dem att få igenom sin politik. Nu är det mycket svårare. Är det inte regeringskamraterna i socialdemokratin som står i vägen så är det majoriteten i riksdagen. För ett litet minoritetsparti i en minoritetsregering är möjligheten att driva igenom grön politik helt enkelt ytterst begränsad. Åtminstone så länge den allmänna opinionen och en kraftig majoritet i riksdagen vill se en betydligt gråare politik.

Det handlar om enkel matematik (räkna ledamöter för och emot olika gröna förslag i riksdagen) och demokrati. Eller som partiveteranen och den luttrade gräsroten Pierre Ringborg uttrycker det: “MP har inte åstadkommit mycket nej. Det är en annan majoritet i riksdagen så vad ska MP åstadkomma?” För väljarna är det dock inte lätt att hänga med. I över tio års tid har makten varit MPs främsta projekt. Att visa upp regeringsduglighet har överskuggat alla politiska mål. Budskapet har varit att i regeringen kan partiet förändra på riktigt. Och ingen politisk fråga har fått stå i vägen för ett samarbete med socialdemokratin. Allt har kunnat offras, EU-motståndet, tillväxtkritiken, medborgarlön, kärnkraftsmotstånd och så vidare.

Så hur ska väljarna förstå varför MP nu inte får igenom sin politik? Hur “Förbifart Stockholm” kan byggas när MP för första gången sitter i regering – kanske det dyraste och värsta projektet ur miljösynpunkt sedan kärnkraften byggdes ut. Hur en regering med en grön utbildningsminister kan planera för obligatoriskt gymnasium. Varför det ens finns en diskussion att Vattenfall ska sälja sina gruvor i Tyskland så att kolbrytningen kan fortsätta, trots språkrörens viftande med kolbitar i valrörelsen. Hur Nato kan ha en jättestor övning i landet och militärbudgeten kraftigt öka med ett parti sprunget ur fredsrörelsen vid makten. Hur partiet kunde ansluta sig till pensionsöverenskommelsen med allt det innebär av svek mot pensionärerna och en långsiktig hållbar politik. Och så vidare.

Det Miljöpartiet glömde när de lovade guld och gröna skogar, om de kom in i regeringen, är att det inte räcker att administrera politiken. En måste också ha stöd, bland väljarna och i riksdagen, för en grön politik. Och det stödet kan de endast få genom opinionsbildning. Genom att våga gå före, våga driva frågor som andra inte driver och ta den politiska och ideologiska debatten. Missar en som parti att skapa opinion och få mandat för förändringar så leder inte ministerposter till förändring så länge demokratin fungerar.

Visst finns det områden där MPs regeringsmedverkan har gjort avtryck. Det avslutade vapenavtalet med Saudiarabien är kanske det tydligaste exemplet. Det finns också mindre budgetjusteringar med ett tydligt grönt avtryck, som förstärkningen av naturvårdsarbetet. Troligen spelade MP även en avgörande roll när det gäller erkännandet av Palestina. Men dessa saker räcker inte när det mesta går helt åt fel håll.

Det skrivs mycket om Åsas bottenfärg på båten och det är smått ofattbart att hon inte börjar använda en bättre färg. Betydligt värre både för MP och miljön är dock den färg som MP har målat in sig i ett hörn med. Sitter de kvar i regeringen så kommer de att få fortsätta att administrera och ta ansvar för sossarnas, Alliansens och SDs grå-bruna politik. Skulle de lämna, skulle över 10 års arbete med att visa regeringsduglighet vara förstört.

Men även om partiet, som allt tyder på, fortsätter att sitta i regeringen måste de nu börja skapa opinion för de gröna frågorna. Ge företrädare utanför regeringen mer plats och möjlighet att lyfta frågor som basinkomst, tillväxtkritik, nedrustning, öppna gränser, kärnkraftsstopp och så vidare. Valter Mutt har gjort det en del, men det behövs mer och fler. Bäst vore med språkrör som inte också är ministrar, språkrör som är fria att föra partiets talan och inte regeringens. Men det behövs också att de gröna ministrarna tydligare vågar visa på när partiet har en annan mening men fått ge sig för sossarna eller majoriteten i riks​dagen. Mer som Åsa i vargfrågan och mindre som Gustav om Snowden.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar