Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Hur kan Syrien byggas upp igen?

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Går det att tänka sig ett Syrien efter kriget? Ja, det måste vi, menar en grupp forskare i Lund. De har redan börjat titta på hur landet kan byggas upp igen. I det arbetet vill de ha med sig syrier som har flytt till Sverige.

Folk samlas i förödelsen efter en bomdattack i Sayyida Zeinab, söder om Damaskus i Syrien. IS har tagit på sig trippelattacken som skedde i söndags. Över 100 människor dog. Foto: AP Photo/Natalia Sancha/TT.

Folk samlas i förödelsen efter en bomdattack i Sayyida Zeinab, söder om Damaskus i Syrien. IS har tagit på sig trippelattacken som skedde i söndags. Över 100 människor dog. Foto: AP Photo/Natalia Sancha/TT.

– Framtiden formas i dag, säger Helen Avery, forskare på Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

Hennes ord sammanfattar det ett 30-tal personer har samlats för att samtala om under en heldag på Internationella miljöinstitutet i Lund. På plats finns bland andra initiativtagaren Tareq Emtairah, forskare på Internationella Miljöinstitutet, liksom lektorer och professorer inom allt från statsvetenskap, till hälso-, lantbruks- och klimatfrågor. Dessutom deltar en handfull personer med syrisk bakgrund, bland annat en professor i filosofi, en blivande journalist och en apotekare som även är fotograf. Tareq Emtairah, som själv är palestinier men uppvuxen i Jordanien, hoppas det ska bli många fler deltagare med bakgrund i Syrien och Mellanöstern när projektet fortsätter.

Målet är att tillsammans hitta en vision för hur Syrien och andra krigsdrabbade länder i Mellanöstern kan byggas upp igen. Samtidigt hoppas man kunna bidra till ökad integration för personer som har kommit till Sverige som flyktingar. Deltagarna får gärna ha akademisk bakgrund eller vara unga studenter men alla är välkomna.

Exilforskare från konfliktområden i Mellanöstern samlades förra veckan i Lund för att dra igång ett forskningsprojekt om hur raserade städer ska kunna återuppbyggas. Initiativtagaren Tareq Emtairah håller i mikrofonen. Foto: Håkan Röjder.

Exilforskare från konfliktområden i Mellanöstern samlades förra veckan i Lund för att dra igång ett forskningsprojekt om hur raserade städer ska kunna återuppbyggas. Initiativtagaren Tareq Emtairah håller i mikrofonen. Foto: Håkan Röjder.

Projektet kallas Post Conflict Visioning Labs. Upp till 90 personer kommer att träffas vid flera tillfällen med start i maj på en slags visionsverkstäder där modeller ska skapas för hur Syrien och andra länder kan se ut om 15–20 år.

– Det är så många professionella kolleger från Syrien som nu lever här. Vi vill göra något tillsammans med dem. Fokus är ett framtida Syrien, med ett hållbart samhälle både där och i resten av Mellanöstern, säger Dan-Erik Andersson forskare vid Centrum för Mellanösternstudier.

Flera av talarna visar bilder på förstörda bostadshus i syriska städer. Det för tankarna till Europa på 1940-talet eller Balkan på 1990-talet.

– Skadan i Syrien kan vara lika stor som i vissa nationer efter andra världskriget. Enligt FN kan det komma att ta 30 år för den syriska ekonomin att återhämta sig, säger Tareq Emtairah.

Han menar att flyktingkrisen i Europa debatteras på ett polariserat sätt och att få tänker på långsiktiga lösningar. Just det kan därför vara ett universitets uppgift när ett krig pågår.

– Det kanske inte blir samma vackra städer men något kan byggas upp igen. Jag pratade med en familj som har tagit emot ensamkommande flyktingbarn, och de sa att barnen behöver hopp.

Inspiration för det arbete som nu startar i Lund kommer bland annat från hur det gick till i Sydafrika innan apartheiden avskaffades, med 1990 års förhandlingar om en fredlig uppgörelse.

– Då skapades historier om hur Sydafrika skulle kunna se ut efter apartheid och det sägs att de scenarierna bidrog till att president de Klerk vågade ta steget och avskaffa systemet, säger Tareq Emtairah.

Karin Aggestam, professor i statsvetenskap i Lund, har inriktat sig på fredsbyggande i Mellanöstern.

– Fredsbyggande är väldigt viktigt i dessa tider, och att hitta visioner bortom den deprimerande situation som det är nu.

Hon säger att hon kan tänka sig att kriget når sin vändpunkt nu under 2016.

– Vi måste tro på något efter konflikten, annars går det inte. Och vi måste hantera det som har hänt, hur traumat ska läkas. Det är viktigt att det skipas rättvisa och hur offren behandlas.

Salam Kawakibi är en av träffens talare som själv kommer från Syrien. Han leder organisationen Arab Reform Initiative, som har säte i Paris och arbetar för demokratisering i arabvärlden. Bland annat genom projekt där studenter med syrisk bakgrund deltar.

– Jag hoppas att flera av dem kommer att vara med och bygga upp sitt samhälle igen.

Han menar att det finns några sektorer som är extra viktiga när Syrien byggs upp där det behövs mer kunskap inom landet: hur lokalsamhällen styrs, hur ett samhälle blir rättvist och säkert, och hur hållbar utveckling samt stadsutveckling går till.

Ytterligare en sak är mycket viktig säger Salam Kawakibi: Barnen, och då inte minst deras utbildning.

– Många barns utbildning har avbrutits under kriget, eller så har de inte fått någon alls.

En av deltagarna på konferensen är Youssef Salamah, professor i filosofi i Damaskus som nu bor i Malmö. Han ser också utbildning som grunden till ett stabilt samhälle.

– I Damaskus fick vi inte diskutera vad som helst, inte ens på universitetet. Allt var förbjudet. Det vi behöver nu är att bygga upp en utbildning som tillåter kritiskt tänkande, som ger öppet sinnade människor som accepterar varandras olikheter och kan diskutera kritiskt, demokratiskt och fredligt, säger han.

Fakta: Ny överenskommelse om vapenvila

I tisdags accepterade den syriska regimen den plan för vapenvila som Ryssland och USA lagt fram. Det innebär att en planerad vapenvila ska inledas i morgon, lördag den 27 januari. Striderna ska sluta men överenskommelsen gäller inte terrorgrupperna Islamiska staten och al-Qaida.

Ryssland kommer att fortsätta genomföra luftangrepp mot de grupperna. Nödhjälp kommer att kunna levereras till ställen med akuta behov, enligt avtalet. Syriens president Bashar al-Assad har även lovat att ett parlamentsval kommer att hållas 13 april i år.

Källa: SvD

Enkät: Vad tror du om projektet?

Rami Iskif, Kristianstad. Apotekare och fotograf. Kommer från Syrien och har bott i Sverige i sju månader. Foto: Foto: Jenny Eriksson.

Rami Iskif. Foto: Foto: Jenny Eriksson.

Rami Iskif, Kristianstad. Apotekare och fotograf. Kommer från Syrien och har bott i Sverige i sju månader.

– Det är en svår process men jag tror att det är möjligt. Men man måste arbeta med flera
scenarier som det går att hoppa mellan när man ser hur framtiden blir. Och så tror jag att det behövs kontakt med personer inne i Syrien. NGOs både i Syrien och Sverige behöver bli delaktiga, och även entreprenörer både i och utanför Syrien.

Nada Zaito, Stockholm. Redaktions- sekreterare på tidningen Metro. Kommer från Syrien och har bott i Sverige i 2,5 år. Foto: Jenny Eriksson.

Nada Zaito. Foto: Jenny Eriksson.

Nada Zaito, Stockholm. Redaktionssekreterare på tidningen Metro. Kommer från Syrien och har bott i Sverige i 2,5 år.

– Jag tycker det är en fantastisk idé som både kan hjälpa människor och ta fram den stora potential som finns hos personer från Syrien som bor i Sverige nu. Jag hoppas att det här kan påverka uppbyggnaden av Syrien och även ge hopp att det går att bygga upp sitt land igen och att få en bättre framtid.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar