Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Hotade flyktingar nekas annat boende

Olof Olsson Klugman - 8 år sedan

Efter allvarliga hot och upprepat våld från andra boende har nära ett 30-tal flyktingar lämnat flyktingboendet Trängslet i fruktan för sina liv. Migrationsverket nekar dem plats på annat boende trots att Migrationsverket i Flen säger sig ha ett 60-tal lediga platser.

Det finns lediga platser på flyktingboende, men de hotade personerna får ändå inget nytt boende. Foto: Maja Suslin/TT

Det finns lediga platser på flyktingboende, men de hotade personerna får ändå inget nytt boende. Foto: Maja Suslin/TT

En grupp på Trängslets flyktingboende i Älvdalen har på senare tid gjort tillvaron otrygg för andra boende. Strax före nyår eskalerade situationen då ett bråk utbröt med drygt 50 personer inblandade. Knivar och tillhyggen användes, men ingen skadades allvarligt. Två dagar senare misshandlades en 16-årig flicka. I samband med detta fästes, enligt boende Syre talat med, ett brev på flickans kläder där dödshot riktades mot flera andra personer.

Efter händelsen lämnade ett 30-tal flyktingar Trängslet. Vid Migrationsverket i Märsta vädjade de om att få ett annat boende, men fick beskedet att det var fullt överallt. Men när Syre ringer till Migrationsverkets ankomstboende i Flen meddelar de att ett 60-tal platser är lediga, medan presstjänsten i Stockholm upprepar att det är fullt.
– Det kan finnas platser lediga vid olika tillfällen, men den generella bilden är att det är fullt. Vi har fortfarande 6 000 människor som bor i gymnastiksalar och andra evakueringsboenden, säger Guna Graufelds vid Migrationsverkets presstjänst.

Hon anser att läget ändrats på Trängslet.
– Många åtgärder har vidtagits sedan de lämnade. Bland annat har boende som varit stökiga förflyttats.

Refugees Welcome inhyser nu flyktingarna tillfälligt. De personer Syre träffar när vi besöker organisationen vet inte vart de ska ta vägen om inte Migrationsverket låter dem omplaceras. Trots de åtgärder Migrationsverket hänvisar till känner de sig inte trygga. Flera säger att de tror att de kommer att bli dödade om de återvänder till Trängslet.
– Vi kan bo i tält, bara barnen är skyddade, säger Jalal Ali, flykting från Irak.

Han och andra Syre pratar med saknar förtroende för boendets ledning. Flyktingarna menar att deras oro nonchalerats och att den ansvariga chefen Kristina Pamryd Karlsson varit ovillig att koppla in polisen och velat lösa konflikterna internt. Kristina Pamryd Karlsson tillbakavisar detta och menar att boende uppmanats att anmäla. Hon är inte självkritisk när det gäller konflikthanteringen.
– Jag kan ju inte gå in i gamla motsättningar som de har med sig från sina länder, säger hon.

Kristina Pamryd Karlsson tror inte heller på att flyktingarnas vilja att omplaceras handlar om rädsla, trots att polisen nu utreder flera fall av olaga hot, misshandel och försök till grov misshandel.
– Boendet ligger inte centralt, det är långt till närmsta stad. Det finns inte heller möjlighet att laga egen mat, utan det är svensk husmanskost som gäller.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar