Hotade flyktingar nekas annat boende
Efter allvarliga hot och upprepat våld från andra boende har nära ett 30-tal flyktingar lämnat flyktingboendet Trängslet i fruktan för sina liv. Migrationsverket nekar dem plats på annat boende trots att Migrationsverket i Flen säger sig ha ett 60-tal lediga platser.
En grupp på Trängslets flyktingboende i Älvdalen har på senare tid gjort tillvaron otrygg för andra boende. Strax före nyår eskalerade situationen då ett bråk utbröt med drygt 50 personer inblandade. Knivar och tillhyggen användes, men ingen skadades allvarligt. Två dagar senare misshandlades en 16-årig flicka. I samband med detta fästes, enligt boende Syre talat med, ett brev på flickans kläder där dödshot riktades mot flera andra personer.
Efter händelsen lämnade ett 30-tal flyktingar Trängslet. Vid Migrationsverket i Märsta vädjade de om att få ett annat boende, men fick beskedet att det var fullt överallt. Men när Syre ringer till Migrationsverkets ankomstboende i Flen meddelar de att ett 60-tal platser är lediga, medan presstjänsten i Stockholm upprepar att det är fullt.
– Det kan finnas platser lediga vid olika tillfällen, men den generella bilden är att det är fullt. Vi har fortfarande 6 000 människor som bor i gymnastiksalar och andra evakueringsboenden, säger Guna Graufelds vid Migrationsverkets presstjänst.
Hon anser att läget ändrats på Trängslet.
– Många åtgärder har vidtagits sedan de lämnade. Bland annat har boende som varit stökiga förflyttats.
Refugees Welcome inhyser nu flyktingarna tillfälligt. De personer Syre träffar när vi besöker organisationen vet inte vart de ska ta vägen om inte Migrationsverket låter dem omplaceras. Trots de åtgärder Migrationsverket hänvisar till känner de sig inte trygga. Flera säger att de tror att de kommer att bli dödade om de återvänder till Trängslet.
– Vi kan bo i tält, bara barnen är skyddade, säger Jalal Ali, flykting från Irak.
Han och andra Syre pratar med saknar förtroende för boendets ledning. Flyktingarna menar att deras oro nonchalerats och att den ansvariga chefen Kristina Pamryd Karlsson varit ovillig att koppla in polisen och velat lösa konflikterna internt. Kristina Pamryd Karlsson tillbakavisar detta och menar att boende uppmanats att anmäla. Hon är inte självkritisk när det gäller konflikthanteringen.
– Jag kan ju inte gå in i gamla motsättningar som de har med sig från sina länder, säger hon.
Kristina Pamryd Karlsson tror inte heller på att flyktingarnas vilja att omplaceras handlar om rädsla, trots att polisen nu utreder flera fall av olaga hot, misshandel och försök till grov misshandel.
– Boendet ligger inte centralt, det är långt till närmsta stad. Det finns inte heller möjlighet att laga egen mat, utan det är svensk husmanskost som gäller.