Historiskt möte för kontroll av världens vapen
I måndags startade det allra första statspartsmötet för det globala vapenhandelsfördraget Arms Trade Treaty, ATT. Till målet – en effektiv kontroll av världens vapenflöden – är det långt, men de beslut som nu fattas kan få stor betydelse. Organisationer på plats lobbar bland annat för transparens, berättar Linda Åkerström från Svenska Freds.
Efter decennier av påtryckningar och en trög uppstart blev det till sist ett bindande globalt vapenhandelsfördrag i december 2014. I dagsläget har 72 länder ratifierat fördraget, det vill säga gjort det juridiskt bindande, och ytterligare 59 skrivit under. Omkring 1 000 delegater närvarar i Cancún i Mexiko och Linda Åkerström kallar mötet ”historiskt”.
Syftet är att införa internationella normer för vapenhandeln och att skapa effektiva kontrollsystem. I första hand ska den mest destruktiva handeln begränsas, utifrån ett ”golv” av gemensamma nämnare. Deadline för ländernas första årliga rapportering är 31 maj 2016.
Det första statspartsmötet handlar till stor del om att få fördraget att fungera i praktiken.
– Det finns många exempel på nedrustningsinitiativ som har strandat för att stater inte investerat tillräckligt och fullföljt sina åtaganden. Vi vill inte att det ska hända detta avtal, säger Linda Åkerström.
Under veckan ska det till exempel avgöras hur mycket av staternas exportrapportering som ska vara öppen, hur arbetet ska finansieras och i vilken utsträckning det civila samhället ska få delta och ha chans att påverka.
– Det handlar om att gå från fina ord till praktisk handling. Vår strävan är att så långt det är möjligt med det här avtalet som verktyg försöka begränsa det enorma lidande som dagligen orsakas av den stora tillgången till vapen runt om i världen, särskilt i konfliktzo ner.
Svenska Freds deltar som del av en internationell koalition av organisationer som heter Control Arms. En av de mest avgörande punkterna är att öka öppenheten kring de beslut som tas, och i den rapportering som staterna förbundit sig att göra. Vissa stater vill ha öppen rapportering medan andra arbetar hårt för att den ska vara sekretessbelagd berättar Linda Åkerström; av ”säkerhetsskäl” men också på grund av hänsyn till vapenindustrin.
– Utan öppenhet blir det väldigt svårt att sätta press på staterna att leva upp till sina åtaganden. Det finns risk att avtalet då försvagas.
De ramar och mötesregler som nu tas fram kommer också att få stor betydelse. En viktig punkt är hur besluten ska fattas. Linda Åkerström hoppades på majoritetsbeslut – inte konsensus – och under tisdagen visade det sig att det blir både och.
– Vi är inte helt nöjda men tycker att det är ganska bra och är glada att blockeringsmöjligheterna inte blev alltför stora, säger hon.
En hel del är fortfarande öppet på onsdagen och skillnaderna är stora mellan olika länders målsättningar.
– I vilken utsträckning de själva är vapenexportörer eller beroende av import eller om de själva är drabbade av väpnad konflikt påverkar också. De beslut som tas här är avgörande men det verkliga testet blir att se hur avtalet följs i praktiken.

FN-fördraget Arms Trade Treaty trädde i kraft förra året. Förhoppningen är att det ska stärka den globala freden och säkerheten. Foto: Control Arms