Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Hård kritik mot nya flyktingpolitiken

Benita Eklund - 8 år sedan

Flyktingströmmen till EU och Sverige fortsätter att vara stor och regeringen menar att situationen blivit ohållbar. I veckan presenterades nya åtgärder i syfte att ge svenskt flyktingmottagande ett ”andrum”. Förslagen har väckt stark kritik och orsakat splittring i Miljöpartiet.

Ett av förslagen gäller att återinföra medicinsk åldersbestämning av ensamkommande flyktingbarn trots att de metoder som finns tillgängliga ifrågasätts av läkare. Foto: TT

Ett av förslagen gäller att återinföra medicinsk åldersbestämning av ensamkommande flyktingbarn trots att de metoder som finns tillgängliga ifrågasätts av läkare. Foto: TT

Syftet med åtgärderna är att antalet personer som söker asyl och beviljas uppehållstillstånd i Sverige ska minska kraftigt. Myndigheter och kommuner har nu svårt att klara ansträngningen menar regeringen.
– Det här är en ohållbar situation. Den är ohållbar för de människor som söker asyl, för personalen och för alla dom som ska känna förtroende för samhällsfunktionerna, säger Stefan Löfven på tisdagens presskonferens där också vice statsminister Åsa Romson deltar.

Regeringen vill nu att de svenska asylreglerna anpassas till miniminivån i EU och att förändringarna ska gälla i tre år. Senast i april nästa år ska allt vara genomfört men i praktiken ska ändringarna tillämpas omgående.

Politik på nytt spår

På några veckor har svensk migrationspolitik helt bytt spår. ”Vi har som land ansträngt oss till det yttersta”, menar Stefan Löfven, som tycker att det nu är dags att lägga fokus på att förbättra EUs migrationspolitik. Dublinförordningen behöver till exempel ersättas med ett permanent omfördelningssystem, anser han.

Den största förändringen med regeringens nya förslag är att tillfälliga uppehållstillstånd kommer att gälla för alla utom kvotflyktingar, även för barn. Efter tre år kan tillståndet förlängas, men även då i huvudsak som tidsbegränsat. För barn och deras familjer som redan ansökt gäller de gamla reglerna med permanenta uppehållstillstånd. Det blir också skärpningar vad gäller anhöriginvandring och försörjningskrav. Id-kontrollerna ska bli mer omfattande och medicinsk åldersbestämning införas trots att de metoder som finns tillgängliga ifrågasätts av läkare.

”Tuff men nödvändig”

Miljöpartiet vill egentligen fortsätta med ett mottagande som är ”humanitärt i en internationell synvinkel” säger Åsa Romson på presskonferensen. Lappkastet förklarar hon med att ingen kunde ana den här situationen när den tidigare politiken skrevs. I regeringsställning krävs politik utifrån nuläget menar hon. Hon erkänner dock att de på senare tid haft svåra debatter i partiet kring just verklighetsbilden. Bakom partiets beslut att stödja de nya förslagen ligger dock en tro att det här säkerställer att Sverige fortsätter stå upp för internationella asylregler.

– Helheten är oerhört tuff men nödvändig, säger hon.

Ser hellre idéer för mottagande

Grön ungdom var snabbt ute med skarp kritik. I en debattartikel i Expressen uttrycker Lorentz Tovatt, språkrör för Grön ungdom, att kompromissandet passerat en gräns.

– Valet för MP stod mellan att antingen gå med på detta eller att lämna regeringen. Grön Ungdoms linje har varit att vi borde ha lämnat hellre än att gå med på denna politik.
Den här politiken är ”rakt igenom inhuman”, menar han, och kritiserar regeringen för att svansa efter högerpopulismen från Moderaterna och Kristdemokraterna.
– Vi hade önskat att regeringen istället för att presentera politik som går ut på att minska antalet asylsökande till Sverige la all tid och energi på att komma på nya idéer för ett bättre mottagande när det kommer till skola, arbete, socialtjänst och bostäder.

Europa har en ansvarskris

Även gröna studenter kom med snabb respons i en debattartikel i Aftonbladet. Språkrören Mårten Espmarker och Elin Hylander menar att de ekonomiska resurserna finns men inte den politiska viljan.
– Det här riskerar att bli den utlösande faktor som gör att Europa stänger sig. Det land som längst och hårdast företrätt den humana linjen ger upp.
Europa har ingen flyktingkris utan en ansvarskris menar de, och tycker att det istället vore dags för ekonomiska omprioriteringar och till och med lån; det är möjligt att betrakta de människor som kommer som en tillgång och en investering i framtiden.

Enligt Dagens industri föregicks regeringens förslag av ett tufft förhandlingsspel där Socialdemokraterna hotat att kapa stora delar av biståndet om inte MP gått med på uppgörelsen. Tidningen rapporterade också på onsdagen om ett starkt motstånd i Miljöpartiets riksdagsgrupp. Efter tillägget om att de barnfamiljer som redan kommit undantas röstades dock förslaget igenom – med en rösts övervikt. Endast 19 av 25 ledamöter närvarade vid beslutet, rapporterar Dagens industri.

Kritiska MP-röster i riksdagen

En del av motståndarna bland de miljöpartistiska riksdagsledamöterna har gått ut med sin kritik offentligt. Rasmus Ling, ledamot från Malmö, kommer med all sannolikhet att rösta nej till förslagen vid en riksdagsomröstning.

– Jag känner väldigt stor besvikelse. Det är flera delar som jag tycker är ytterligare steg i fel riktning. Man säger att man vill pressa på andra länder för att ta ansvar. Men för varje steg som vi har tagit i restriktiv riktning har andra EU-länder tagit flera ytterligare steg, säger han till Expressen.
Riksdagsledamoten Jakop Dalunde, MP, skriver på Facebook att han inte kan försvara den nya migrationspolitiken trots att det sannolikt blivit värre utan Miljöpartiets inflytande: ”Till syvende och sist har ändå även jag gränser och för mig är den nu överskriden. Jag kan varken stödja eller försvara att vi så kraftigt försämrar svensk migrationspolitik.”
Även Carl Schlyter, riksdagsledamot och ordförande i riksdagens EU-nämnd, är starkt kritiskt och skriver på Facebook:
”Jag kan förstå alla de härliga underbara gröna kämpar som tycker annorlunda än mig om dagens beslut, det tjänar inget till att bli arga på varandra. Men vi bör alla fundera på vad vi själva gör och röstar för så man en dag inte vaknar upp och blir arg på sig själv.”

 

V och C med avvikande linje

Sverige har på mycket kort tid gått ifrån en enighet över partigränserna, bortsett från Sverigedemokraterna, om en mer eller mindre generös flyktingpolitik, till en mycket restriktiv hållning.

Vänsterpartiet och Centern står i dagsläget för en avvikande linje.
– Sverige har varit ett ljus i mörkret den här hösten för väldigt många flyktingar. De har sökt sig mot ljuset men nu släcker vi det, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till Aftonbladet. Han menar att förslaget innebär ”oerhört dramatiska inskränkningar i rätten att söka asyl överhuvudtaget”.
– De id-kontroller som regeringen föreslår innebär att vi kräver id-handlingar som vi vet att flyktingarna inte har. Det blir ett sätt att kringgå asylrätten, att man inte får sitt fall prövat, säger Jonas Sjöstedt.

Han vill få andra EU-länder att ta emot fler flyktingar genom att hålla inne den svenska EU-avgiften. Vad gäller den ansträngning som Sverige upplever måste den ställas mot situationen för flyktingarna, menar han.
– Det svenska mottagningssystemet står inför stora utmaningar men flyktingarna står inför en katastrof.

Centerpartiet säger att de ska rösta emot regeringens förslag.
– Vi vill ta ansvar men vill inte ställas inför något ultimatum”, säger Anders W Jonsson som vikarierar för föräldralediga Annie Lööf till Aftonbladet.

Eget ansvar för boende

En majoritet av ombuden på Centerpartiets kongress röstade tidigare i höstas för en generös flyktingpolitik. För ett par veckor sedan kom också en rad praktiska förslag för att möta den akuta flyktingsituationen.

Det finns mycket att förbättra inom systemet menar Centerpartiet och de föreslår bland annat att Migrationsverkets arbete med att hitta boende till flyktingarna upphör. Istället ska huvudregeln vara att den asylsökande med hjälp av en fördubblad dagersättning själv ska ansvara för sin boendesituation. I ett pressmeddelande motiverar Anders W Jonsson förslaget så här:
– Det här är initiativrika människor som lyckats ta sig hela vägen hit. Vi vill ge dem större möjlighet och ökat ansvar att hitta en bostad på egen hand, ett boende som annars inte skulle ha använts, till exempel enskilda lägenheter som Migrationsverket har svårt att upphandla.

Ytterligare skärpningar

Medan debatten rullar vidare i medierna påbörjas nu samtal med de partier som deltog i den tidigare överenskommelsen. Lagda förslag stöds till största delen av Liberalerna som dock är kritiska till en begränsning av anhöriginvandringen. Kristdemokraterna stödjer också den generella inriktningen. Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra meddelade vid en pressträff på onsdagen att hon ser positivt på regeringens förslag, men oroar sig för att det här inte räcker. Moderaternas kritiserade förslag om direkt avvisning vid gränsen står fast och hon vill ha fler åtgärder för återvändande. Moderaterna vill också förstärka den inre utlänningskontrollen och sätta fler människor i förvar. I en intervju med DN utesluter Åsa Romson att Miljöpartiet kan stanna kvar i regeringen om Moderaterna skulle få igenom sina krav.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar