Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Grönsaker från havet

Jerker Jansson - 9 år sedan

Allt liv på jorden kommer ursprungligen från havet. Också människan. Miljontals år av evolution har gjort att vi har anpassat oss till mat som finns på land, men vi har aldrig riktigt lämnat havet bakom oss.

Inte bara för att vi består till stor del av vatten, vi klarar oss inte utan mineraler och spårämnen som finns där. Utan ett så enkelt ämne som koksalt överlever vi inte, till exempel. Länge har det enda sättet att få i sig nyttigheterna från havet varit att äta fisk och skaldjur, men nu har det börjat komma allt fler alternativ. Det finns nämligen massor av olika sjögräsarter som både är nyttiga och goda. Det har man vetat länge i delar av Asien där man äter olika former av alger, som sallad, i maträtter, som smaksättare eller som bas för buljong.

Ibland finns det färskt sjögräs i fiskaffärer, men för det mesta är det torkade varianter som säljs. Eftersom många alger innehåller mycket jod kan en alldeles för stor konsumtion innebära hälsorisker, som med många andra råvaror.

• Wakame, den typ av sjögräs som ofta serveras i japansk misosoppa, har nog de flesta stött på.
I Korea serveras en liknande soppa, miyeok guk, till nyförlösta mödrar, på grund av wakamens näringsinnehåll. Den innehåller stora mängder EPA, en typ av omega 3 som är särskilt nyttig, men också fukoxantin som ökar fettförbränningen i kroppen och kalcium och B1- och B3-vitamin.
Torkad wakame finns ofta i vanliga livsmedelsbutiker eller i affärer som säljer asiatiska livsmedel. Blötlägg en kvart, häll av vattnet och smaksätt med sesamolja, risvinäger, lite torkad chili, socker och rostade sesamfrön för en god sallad. Eller använd i soppor – nudelsoppa på påse blir en betydligt nyttigare måltid med lite wakame.

• Nori heter de ark av alger som används till sushi. Förutom till sushi går nori att använda som smaksättare och garnering och det finns också goda norisnacks. Nori innehåller också höga halter av omega 3 och vitamin B12.

• Kelp kan bli upp till 80 meter långa och vissa arter kan växa så snabbt som en halvmeter per dygn. På japanska kallas de kombu och är tjockare och segare än wakame. Den innehåller, förutom liknande nyttigheter som andra alger, enzymer som kan bryta ner komplexa kolhydrater, bland annat de gasbildande ämnen som finns i bönor.
Lägg med en strimla kombu vid bönkok. Den är också god i grytor och soppor, men kan behöva koka en stund för att bli mjuk. Blötlägg den 20 minuter om den ska användas i rätter som inte ska kokas så länge.

Jag hade länge problem med att laga asiatisk mat utan fisksås, som ju ger en speciell karaktär, men har upptäckt att en stark buljong på kombu med havssalt och lite grönt te fungerar bra som ersättning.

Alger har länge använts som förtjockningsmedel, i agar agar bland annat, som alternativ till gelatin. På senare tid har det börjat komma andra produkter av alger, glutenfria nudlar är det senaste. Med tiden kommer det med stor sannolikhet fler, det är bara att hålla utkik.

Foto: Oregon Parks and Recreation Department/AP/TT

Foto: Oregon Parks and Recreation Department/AP/TT

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar