Grekland behöver alternativ valuta
”Grexit”, att Grekland skulle gå ur eurosamarbetet, har inte setts som ett alternativ i Grekland, men de kunde gått en tredje väg, påpekar en förespråkare av alternativa och lokala valutor.
Bernard Lietaer, professor i internationella finanser och expert på design av valutasystem, menar att det grekiska tvåsidiga dilemmat var falskt. Det handlade inte om att antingen genomgå förnedrande reformer eller att gå ur euron, det finns en tredje väg, enligt en intervju i nättidningen truthout.org.
– En neo-drachma kunde utfärdas av staten som en icke räntebärande elektronisk valuta vilket skulle hjälpa till att lösa två enorma problem som Grekland står inför: utbetalningar av pensioner (åtminstone delvis i neo-drachma), och att ge de 60 procent av ungdomarna som är arbetslösa jobb, säger han.
Valutan skulle endast gälla lokala varor och tjänster och skulle gälla parallellt med euron för internationell handel och turism. Han påpekar att ett liknande system redan gäller i Storbritannien där företag kan välja valuta i sin bokföring. På onsdagen röstade det grekiska parlamentet ja till den överenskommelse, med stora eftergifter för Grekland, som premiärminister Alexis Tsipras förhandlat fram tillsammans med långivarna i EU. Detta gör att möjligheten att införa en parallell valuta i Grekland har passerat för den här gången, menar Bernard Lietaer, men det kan vara ett alternativ för andra hårt drabbade länder.
Bernard Lietaer är en välkänd förespråkare av alternativa lokala valutor. Han ger flera argument för att det skulle fungera och menar att den stora innovationen egentligen är införandet av en elektronisk valuta, som också skulle gett bättre kontroll på skatterna i Grekland.
– Betalningar via mobiltelefoner med elektroniska valutor har blivit den dominerande formen i länder som Kenya och Indonesien. Tror du inte att det också skulle fungera i Grekland?