Graffititillställning lockade tusentals
Förra helgen vallfärdade flera tusen till evenemanget Spring Remake i Rågsved, där över hundra utvalda graffitikonstnärer under tre dagar målade på fasader i det nedgångna Snösätra industriområde.
Linus Lundin målade ”live” . Den färdiga bilden finns att beskåda i Rågsved och på Instagramkontot @linuslundin. (Foto: Kristian Packalén)
Det var ”den största graffititillställningen i Sverige någonsin”, enligt arrangörerna, och många tog chansen att se verken växa fram.
Extra draghjälp fick arrangemanget av Stockholms ökända nolltolerans tror Mathias Leveborn från Graffitifrämjandet; det förbjudna ”attraherar och berör”. Mediebevakningen var dock ringa och DNs lilla notis hade rubriken ”klotterkonst”.
– Medierna förstår inte vad det är de rapporterar om, politikerna försöker stoppa graffitin och konstnärsorganisationerna stöttar inte, säger han.
Stockholm är sannolikt den stad som gått längst i kampen mot klotter, och alliansens nolltolerans mot graffiti ledde till stängda kurser på Kulturskolan, utställningar som stoppades och stark kritik från många håll, bland annat från Justitieombudsmannen, som ansåg att nolltoleransen stred mot grundlagen.
Men nu rör det på sig. Den rödgrönrosa majoriteten i Stadshuset tog i höstas bort paragraf 9 i nolltoleransen, den som enligt Mathias Leveborn ”i princip medförde ett verksamhetsförbud för graffitikonstnärer”. Därefter har Södermalm, Tensta/Spånga och Skärholmen fattat beslut om lagliga väggar och fler stadsdelar är på gång.
– Vad gäller Södermalm utreder nu förvaltningen var dessa ska ligga och sedan kommer det upp för beslut i juni.
Ett förslag av landskapsarkitekt Oskar Rendell, som i avhandlingen Efter nolltoleransen utrett lämpliga platser, är Zinkendamms idrottsplats.
På gång är också permanenta muralmålningar. De ska bidra till att stärka respekten för gatukonst enligt kulturborgarråd Roger Mogert (s), och produceras av professionella konstnärer.
Mathias Leveborn hoppas att man ska välja utförare bland de många gatukonstnärer som finns runt om i Sverige.
Graffitifrämjandet organiserar konstnärer och informerar. Mathias Leveborn menar att kampen för graffitins rätt att synas i stadsbilden handlar om demokrati och yttrandefrihet.
– Det är inte politikernas roll att bestämma konstens innehåll. Medborgaren ska ha rätt att uttrycka sig i en demokrati och sätta prägel på sitt närområde. Om vi inte har tillträde, utan gatan är vikt åt kommersiella intressen, har vi en obalans.
Spring Remake lockade 3 000 – 5 000 besökare till Rågsved enligt arrangörerna. (Foto: Kristian Packalén)