Goda bakterier renar vårt dricksvatten
Till stor del renas vårt dricksvatten i ledningsrören och inte i vattenverken. Ny forskning från Lunds universitet visar att artrikedomen bland rörens bakterier är enorm och att de spelar en större roll än man tidigare trott.
Bakterierna växer i huvudsak till sig på insidan av vattenledningarna och en hinna av organismer täcker alla ytor från råvattenintag till kran. Studien om ”dricksvattenekologi”, publicerad i Microbes and Environments, visar att artrikedomen i rören är enorm och funktionen för det mesta positiv.
– Vi har visat att vanligt dricksvatten innehåller en stor mängd bakterier, ungefär 100 000 per milliliter, samt att det finns ungefär 3 000 arter, säger Peter Rådström, professor i teknisk mikrobiologi och projektledare för studien. Med den här kunskapen ökar möjligheterna att styra råvattnets kvalité så att de gynnsamma bakterierna kan rena ännu effektivare än i dag. Rubbningar i hinnan kan också varna om något inte står rätt till.
– Flertalet bakterier är önskvärda eftersom de är involverade i vattenreningen, det vill säga säkrar dricksvattenkvaliten. Det saknas i dag effektiva system som tidigt indikerar risker menar Peter Rådström, och det är därtill okänt hur klimatförändringarna kommer att påverka vattenkvalitén. – Målet är att ta fram metoder och styrmedel som inkluderar vattenbiologin, förbättra den mikrobiella analysen samt studera de goda bakteriernas funktion.