GMO-odling kan förbjudas
Utredaren har sagt sitt om det senaste förslaget i den kontroversiella GMO-politiken. Men det är oklart om de nya reglerna som möjliggör nationella odlingsförbud ska införas.
Det råder en politisk strid om reglerna för genetiskt modifierade organismer i EU. Varken förespråkare eller motståndare är nöjda med nuvarande läget. Men för odlingen har en överenskommelse nåtts. Det är dock fortsatt osäkert om de nya reglerna löser det politiska dödläget i ett EU som är delat mellan dem som vill och dem som inte vill odla GMO.
– Det har totalt gått i baklås. Lagstiftningen på det här området är urgammal. Den är också teknikbaserad och omfattar inte de nya former av växtförädling som finns i dag. Läget är därför mycket otydligt, säger utredaren Birgitta Eilemar.
Odlingsöverenskommelsen innebär att det nu är möjligt för att alla medlemsländer att under vissa förutsättningar förbjuda grödor som redan godkänts på EU-nivå. Utredaren vill inte ta ställning till frågan om den frivilliga förbudsmöjligheten ska införas i Sverige, men har sagt sitt om hur det i så fall skulle kunna göras.
– Just denna fråga är inte aktuell för tillfället då det bara är en GMO-majs i EU som i dag är godkänd för odling, och den är inte aktuell i Sverige. Men det kan bli aktuellt om kanske fem till tio år, säger Birgitta Eilemar, som också är ordförande i Gentekniknämnden.
Uppgörelsen om odlingen beskrivs av förespråkare som en chans att mjuka upp det låsta läget. De hoppas att fler grödor nu ska kunna godkännas och användas av de länder som vill. Men de befarar också att godtyckliga förbudsbeslut ska fattas av medlemsländer som är motståndare till GMO. Men motståndarna ser istället stora luckor i det förbudsvapen som medlemsländerna fått och misstänker att de i slutändan kommer att bli överkörda av storbolagen som producerar GMO. Producenternas samlade röst Europabio och exempelvis Greenpeace var därför båda kritiska till direktivsförändringen.
Det är inte bara på kontinenten som ämnet är känsligt. Detsamma gäller i Sverige. Det tog åtta månader för regeringen att enas om en gemensam linje, som dock senare beskyllts för att vara vag. Men när omröstningar nu sker i Bryssel röstar regeringen ja till godkännande av nya GMO-grödor.
Frågan om förbudsmöjligheten ska införas ligger nu på miljödepartementets bord. Bland de myndigheter som lämnat sin ståndpunkt till Birgitta Eilemar är det nästan jämnt. Tre är för förbudsmöjligheten, fyra emot. En av motståndarna är hennes vanliga arbetsplats, Gentekniknämnden, som består av politiker och expertis. Miljöpartiets representant motsatte sig dock slutsatsen att lagen inte behövs i dagsläget, och ansåg att den borde införas redan nu för att kunna användas när behov uppstår.
– Ett argument mot att man inför en möjlighet till förbud är att det skulle skicka vissa signaler. Och signalerna som kommit under flera års tid har varit problematiska, då de bland annat lett till att forskare har svårt att få anslag till projekt för att studera frågan. Vi har därför tryckt på vikten av att det fortsatt ska göras tydligt att forskning på området ska möjliggöras även om lagen ändras, säger Birgitta Eilemar.
En av dem som hade önskat att både utredningen och regeringens GMO-politik haft en mer kritisk inställning är Sebastian Dawson hos Jordens vänner. Han ser flera risker med den, som han kallar det, teknikvänliga inriktningen i svensk politik just nu.
– Hela frågeställningen är inte till vår fördel, det saknas systemkritik. Men öppningen kan bli en trojansk häst, där vi binder upp oss till storföretag som patenterat produkter.
Odlingsuppgörelsen är bara ett led i att skapa en ny EU-politik. I import- och användningsfrågan är såren fortfarande öppna. Få är nöjda med att GMO-grödor i dag godkänns för import och användning trots att de varken fått grönt eller rött ljus av medlemsländerna. Detta leder till att GMO-varor flödar utan det tänkta politiska stödet. Men kommissionsförslaget för att räta upp läget har gått på grund ordentligt i båda de lagstiftande församlingarna. De har dock stått på sig. Under 2016 ska en konsekvensanalys ge stöd för deras förslag. Men det återstår att se om det hjälper.
Fakta: GMO i EU
År 2014 odlades GMO i 28 länder i världen. I EU odlas den enda godkända grödan (en majssort vid namn MON 810) i fem länder, främst i Spanien. En svenskutvecklad potatis godkändes 2010, men EU-domstolen drog tillbaka tillståndet 2013 då de ansåg att godkännandeprocessen inte gått rätt till. Källa: Utredningen som finns på www.sou.gov.se