Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

GMO-lobbyism i mjölkkrisens spår

Olof Olsson och Emma Åhman - 9 år sedan

Ge korna genmodifierat foder. Så vill Timbro och Sveriges mjölkbönder möta mjölkkrisen. Men Naturskyddsföreningen hoppas att ny ursprungsmärkning av livsmedel ska göra konsumenter villiga att betala för miljö- och djurskydd.

Kornas rätt till bete är numera omdiskuterad.

Kornas rätt till bete är numera omdiskuterad.

Mjölkpriset har rasat det senaste året. Mjölkbönder tvingas i konkurs eller ställer om till köttproduktion. I krisens spår höjs röster för att Sverige måste anpassa sig till övriga världen och släppa på miljö- och djurskyddskrav. Kors rätt till bete har varit mest omdiskuterat, men lobbyverksamhet pågår också för att släppa in billigt genmodifierat foder i de svenska ladu-
gårdarna. Den liberala tankesmedjan Timbro driver på, liksom organisationen Sveriges mjölkbönder.

– Vi kan inte leva i en Astrid Lindgren-värld. Vi måste få konkurrera på rättvisa villkor, säger Stefan Gård, ordförande för Sveriges mjölkbönder.

Ingen lag hindrar bönderna att ge djuren GMO-foder. Sedan ett halvår tillbaka är det också fritt fram enligt LRF Mjölks branschregler. Men med hänvisning till att konsumenterna önskar GMO-fritt har mejerierna än så länge sagt stopp. Den kompensation som mejerierna i dag ger bönderna för att de använder GMO-fritt foder är otillräcklig för många, menar Stefan Gård. Han ser hellre att det blir upp till den enskilda konsumenten att välja GMO-fria produkter och betala vad det kostar.

– Alla pålagor som sätter konkurrensen ur spel är av ondo, säger Stefan Gård. Naturskyddsföreningen vill gå en annan väg. Istället för att luckra upp regler tycker de att livsmedelsbranschen måste marknadsföra svenskt miljö- och djurskydd bättre. Därför välkomnar de den ursprungsmärkning av livsmedel producerade med svenska råvaror som ska lanseras i höst. LRF, Livsmedelsföretagen och handeln håller på att ta fram en frivillig märkning som ska förenkla för konsumenter som vill välja svenska produkter.

– Om svensk mjölkproduktion ska överleva måste vi lyfta fram svenska mervärden, säger Naturskyddsföreningens Gun Rudquist.

Naturskyddsföreningen är inte motståndare till GMO-teknik i sig, men pekar på att odling av genmodifierad soja i dag för med sig svåra konsekvenser för människor i bland annat Brasilien. Monsanto är den stora jätten på marknaden för GMO-soja. De utvecklar grödor som står emot bolagets egna bekämpningsmedel, som Round-up. Så småningom blir ogräset resistent mot medlen och kraftfullare kemikalier tas fram. Följden blir bland annat fler fall av barncancer i de latinamerikanska trakter som förser Europa med djurfoder, vilket bland annat en rapport från den argentiska provinsen Chaco vittnat om. I dag används parakvat på många sojaodlingar. En tesked av medlet räcker för att döda en människa.

Att hålla GMO-foder borta från svenskt jordbruk räcker inte, menar Naturskyddsföreningen. De vill bryta beroendet av soja. Även GMO-fri soja är i regel odlad med hjälp av stora mängder bekämpningsmedel, på gigantiska plantager som hotar den biologiska mångfalden.

– Ska vi satsa på hållbart, så ska vi satsa på inhemska proteingrödor, säger Gun Rudquist. Hon hade önskat att Sverige använt pengar från Landsbygdsprogrammet för att stötta bönderna att odla ärtor, åkerbönor, och andra växter till sina djur. Så blir nu inte fallet de närmaste sju åren. Men Naturskyddsföreningen kommer fortsätta trycka på för inhemska alternativ till soja.

– Önskan att gynna hemmaodlat foder delar vi med bland andra LRF, säger Gun Rudquist. Frågan om GMO-foder liggger alltså hos mejerierna. På Arla säger man att inställningen omprövas varje år och att företaget inte principiellt är emot GMO-foder.

– Det är ett kommersiellt beslut. Vi tror att konsumenterna skulle bli missnöjda om vi släppte fram GMO-foder, säger Henri de Sauvage, Arlas Sverige-VD. Sveriges mjölkbönder och Stefan Gård påpekar att svenska konsumenter redan i dag äter importerad mat från djur som ätit GMO-soja. Att få producera med samma regler som gäller för det som konsumeras i landet är ett rimligt krav, menar han.

– Vi kan inte vara alltings samvete. Svensk mjölkproduktion blöder, säger Stefan Gård.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar