Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Globalt upprop för klimatet

Sofia Härén - 8 år sedan

Över hela världen samlades människor den 29 november för att uppmana till handling i klimatfrågan. Till största delen handlade det om att skicka en stark signal till beslutsfattarna som ska samlas i Paris, men det var också en manifestation för alla dem som inte kunde demonstrera i Paris på grund av terrorhotet.

I Stockholm hade en lång rad olika organisationer, föreningar och förbund gått samman och samlade ett tåg på runt 4000 personer. Bland annat deltog flera fackförbund och religiösa förbund.

På Norra bantorget är det nästan festivalstämning timmarna innan demonstrationståget ska avgå, med skyltverkstad, informationsbord, tal från stora scenen och musik. En av konferenciererna, Samuel Jarrick från Klimataktion, säger att han aldrig sett så mycket folk på en klimatdemonstration i Stockholm. Musikern och vardagsaktivisten Stefan Sundström inleder programmet och följs av 10-åriga Tuva som läser en dikt om hur arg hon är på de vuxna som inte gör något åt klimatförändringarna.

Anders Wijkman är den första av talarna. Han har ett förflutet inom både partipolitiken och miljörörelsen och han påpekar att klimatförändringarna är ett symtom på att vi har ett ekonomiskt system med mycket stora brister.
– Det hjälper inte att vi blir rikare, att BNP går upp, om själva basen vi står på urholkas.

Han har dock inte stora förhoppningar inför resultaten av klimatmötet i Paris, även om ländernas löften kan se bra ut på pappret.
– Det är processen efter Paris som vi ska satsa på, säger han.

Anders Wijkman tar Tyskland som exempel, där solelen nu inte kostar mer att tillverka än den från fossila bränslen.
– Det är sådana saker som ger mig den optimism som jag trots allt har, och manifestationer som denna. Det viktigaste är att göra saker tillsammans och visa att politiken inte lever i ett vacuum.
En annan av talarna är Carmen Blanco Valer, folkhögskolelärare och aktiv i Latinamerikarörelsen, och hon berättar att hon själv vuxit upp i Anderna som i högsta grad är påverkade av klimatförändringarna.
– Den heliga glaciären Ausangate, som jag såg från mitt fönster som barn, den smälter bort.

Hon påpekar att de smältande glaciärerna får dödliga konsekvenser för människorna och djuren som lever i området. Hon nämner också de många andra varelser som hotas i världen; grodor, fjärilar, apor, fiskar och korallrev.
– Det är ett globalt miljömord, och det hotar också mina bröder och systrar. De drabbas av andras konsumtionshets och fossilmissbruk.

Hon lyfter också världens småbrukare, vars liv och ekonomi redan drabbas hårt av klimatförändringarna.
– De lever i fattigdom, men de är inte ”fattiga”, det är viktigt att skilja på det, säger hon.
En av deltagarna i klimatmarschen är Anna von Zweygberg och hon vill sätta press på Parisförhandlingarna.
– Klimatfrågan är den viktigaste frågan och det behövs en lösning snabbt nu, säger hon.

När det stora klimattåget lämnar torget tar trumgruppen Feministas Acidas täten med sin samba och demonstrationen väcker stor uppmärksamhet i Stockholms centralaste delar.
– Det är jätteroligt att det är så många, säger Agneta Guterstam, en av åskådarna. Det känns som kärnkraftsdemonstrationerna på 80-talet.

Det globala aktivistnätverket Avaaz hade aktiviteter i 175 länder på söndagen och de rapporterar om att totalt mer än 785 000 människor deltagit. Det är enligt dem den största mobiliseringen för klimatet hittills. ”Det här är rörelsen som vår värld har väntat på” skriver de. Stor uppmärksamhet fick också installationen med tusentals donerade skor som ställdes upp sida vid sida på torget Place de République framför lokalen där klimatförhandlingarna pågår. De representerar alla dem som inte får demonstrera för klimatet sedan Frankrike införde undantagstillstånd efter terrorattackerna.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar