Globalt upprop för klimatet
Över hela världen samlades människor den 29 november för att uppmana till handling i klimatfrågan. Till största delen handlade det om att skicka en stark signal till beslutsfattarna som ska samlas i Paris, men det var också en manifestation för alla dem som inte kunde demonstrera i Paris på grund av terrorhotet.
I Stockholm hade en lång rad olika organisationer, föreningar och förbund gått samman och samlade ett tåg på runt 4000 personer. Bland annat deltog flera fackförbund och religiösa förbund.
På Norra bantorget är det nästan festivalstämning timmarna innan demonstrationståget ska avgå, med skyltverkstad, informationsbord, tal från stora scenen och musik. En av konferenciererna, Samuel Jarrick från Klimataktion, säger att han aldrig sett så mycket folk på en klimatdemonstration i Stockholm. Musikern och vardagsaktivisten Stefan Sundström inleder programmet och följs av 10-åriga Tuva som läser en dikt om hur arg hon är på de vuxna som inte gör något åt klimatförändringarna.
Anders Wijkman är den första av talarna. Han har ett förflutet inom både partipolitiken och miljörörelsen och han påpekar att klimatförändringarna är ett symtom på att vi har ett ekonomiskt system med mycket stora brister.
– Det hjälper inte att vi blir rikare, att BNP går upp, om själva basen vi står på urholkas.
Han har dock inte stora förhoppningar inför resultaten av klimatmötet i Paris, även om ländernas löften kan se bra ut på pappret.
– Det är processen efter Paris som vi ska satsa på, säger han.
Anders Wijkman tar Tyskland som exempel, där solelen nu inte kostar mer att tillverka än den från fossila bränslen.
– Det är sådana saker som ger mig den optimism som jag trots allt har, och manifestationer som denna. Det viktigaste är att göra saker tillsammans och visa att politiken inte lever i ett vacuum.
En annan av talarna är Carmen Blanco Valer, folkhögskolelärare och aktiv i Latinamerikarörelsen, och hon berättar att hon själv vuxit upp i Anderna som i högsta grad är påverkade av klimatförändringarna.
– Den heliga glaciären Ausangate, som jag såg från mitt fönster som barn, den smälter bort.
Hon påpekar att de smältande glaciärerna får dödliga konsekvenser för människorna och djuren som lever i området. Hon nämner också de många andra varelser som hotas i världen; grodor, fjärilar, apor, fiskar och korallrev.
– Det är ett globalt miljömord, och det hotar också mina bröder och systrar. De drabbas av andras konsumtionshets och fossilmissbruk.
Hon lyfter också världens småbrukare, vars liv och ekonomi redan drabbas hårt av klimatförändringarna.
– De lever i fattigdom, men de är inte ”fattiga”, det är viktigt att skilja på det, säger hon.
En av deltagarna i klimatmarschen är Anna von Zweygberg och hon vill sätta press på Parisförhandlingarna.
– Klimatfrågan är den viktigaste frågan och det behövs en lösning snabbt nu, säger hon.
När det stora klimattåget lämnar torget tar trumgruppen Feministas Acidas täten med sin samba och demonstrationen väcker stor uppmärksamhet i Stockholms centralaste delar.
– Det är jätteroligt att det är så många, säger Agneta Guterstam, en av åskådarna. Det känns som kärnkraftsdemonstrationerna på 80-talet.
Det globala aktivistnätverket Avaaz hade aktiviteter i 175 länder på söndagen och de rapporterar om att totalt mer än 785 000 människor deltagit. Det är enligt dem den största mobiliseringen för klimatet hittills. ”Det här är rörelsen som vår värld har väntat på” skriver de. Stor uppmärksamhet fick också installationen med tusentals donerade skor som ställdes upp sida vid sida på torget Place de République framför lokalen där klimatförhandlingarna pågår. De representerar alla dem som inte får demonstrera för klimatet sedan Frankrike införde undantagstillstånd efter terrorattackerna.