Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Frihet, autonomi och självrespekt

Krönika, Petra Östergren - 9 år sedan

Är det verkligen mer fritid vi behöver? Är det inte snarare en samhällsstruktur som ger oss frihet att skapa meningsfullt arbete som går att försörja sig på? frågar sig Petra Östergren.

Jag tänker på antropologen James S Scotts ord i boken Two cheers for anarchism när jag tar del av de senaste veckornas arbetsdebatt på kultursidorna: ”Det är dags att någon lägger ett gott ord för petite bourgeoisie.”
Sociologen Roland Paulsen har kritiserat den verkningslösa arbetsförmedlingen, hävdat att merparten av arbetet vi utför är ”tomt” och att vi istället borde ha mer fritid för självförverkligande. Fysikprofessor Bodil Jönsson är inne på samma linje. Vi måste ändra synen på arbete. Teknikutvecklingen gör att vi borde gå ner till två timmars arbetsdag.

Debatten är stimulerande, men jag har svårt för den gängse vänsteruppdelningen av arbete/fritid och arbetsköpare/arbetare. Själv har jag drivit eget sedan jag var 23 år, först som självförsvarsinstruktör och sedan som författare och föreläsare. Nu har jag en forskningstjänst och uppskattar tryggheten det innebär, men önskar att fler insåg småföretagarnas frihetliga förtjänster.

Att de har så dåligt rykte inom vänstern är på ett sätt förunderligt. Ur ett globalt perspektiv är det den allra största klassen. Här finns allt från affärsinnehavare, hantverkare, försäljare och småbönder, till kringresande underhållare, lumphandlare, oberoende fackmän och småhandlare vars enda egendom är en symaskin, kärra eller roddbåt. De representerar en viktig frihetszon inom de stora statssystemen, både i socialistiska block och kapitalistiska demokratier eftersom de är svåra att övervaka.

Dessutom tillhandahåller de vital social och ekonomisk samhällsservice. Det är den lokala tobaksaffären som håller koll på grannskapet och som vi lämnar nycklarna hos, inte storköpen. Småhantverkare och bönder har dessutom spelat en viktig roll i kampen för jämlikhet.
Att den marxistiska analysen har svårt att ta parti för småföretagare är dock förståeligt. De ryms inte i idén att enbart proletariatets frigörelse kan överskrida det kapitalistiska systemet. Javisst, de är för det mesta fattiga, men de är fattiga kapitalister. Det går inte att lita på deras lojalitet. Efter den bolsjevikiska revolutionen kunde stämpeln ”petite bourgeoisie” betyda fängelse, exil eller död. Svårigheten att övervaka, taxera och reglera dem spelar in. Komplexiteten och rörligheten gör att staten är emot mobila folk.

Men en frihetlig vänster borde kunna omfamna klassens existensberättigande. Den praktiserar och står för saker som autonomi, frihet och ömsesidighet. Till skillnad från tjänstemän och arbetare kan de i stort kontrollera sin arbetsdag och arbeta utan övervakning. Självbestämmandet är naturligtvis tvivelaktigt om det i praktiken innebär långa arbetsdagar för en ersättning som bara täcker existensminimum. Men viljan till autonomi, att få ha kontroll över sin arbetsdag och så uppnå känslan av frihet och självrespekt är en underskattad social strävan för stora delar av världens befolkning, menar Scott.

Så kanske är det inte mer ”fritid” vi behöver – utan en samhällsstruktur som möjliggör friheten att skapa meningsfullt arbete som det även går att försörja sig på? Och detta är inte nyliberala drömmar. Enligt Scott kommer ett samhälle som domineras av småskalig handel och småhandlare närmare jämlikhet och folkligt ägande av produktionsmedlen än något ekonomiskt system som hittills uppfunnits.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar