Forskare: Antibiotikan i djurindustrin ökar dramatiskt
I den intensiva djurindustrin används antibiotika i stor skala och det har visat sig att detta främjar uppkomsten av resistens hos sjukdomsalstrande bakterier. En grupp forskare har tittat på detta globala problem och menar att det behöver uppmärksammas mer.
Den globala efterfrågan på kött ökar nu snabbare än någonsin, särskilt i låg och medelinkomstländer. Där tar nu många efter den i västvärlden dominerande modellen för storskalig djuruppfödning som innebär en omfattande användning av antibiotika. Fram till 2030 kommer förbrukningen av antibiotika i världens djurindustrier att öka med 67 procent, enligt en ny forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS.
I USA används exempelvis cirka 80 procent av alla antimikroba läkemedel till boskap, där små doser av antibiotika används löpande för att hålla djurens infektioner på en låg nivå och främja deras tillväxt. Tidigare studier har visat att just denna sortens användning med små doser är optimalt för uppkomsten och spridningen av resistenta bakterier hos boskapen. Bakterierna kan sedan spridas till människor genom miljön, maten eller genom direktkontakt med lantbrukaren.
Inom sjukvården har antibiotikaresistens blivit en akut fråga. Trots detta har det fram tills nu inte funnits någon samlad beräkning av mängden antibiotika som används i djurindustrin.
Forskarna har kartlagt detta genom att bland annat analysera data för antalet djur i jordbruket i 228 länder och den uppskattade konsumtionen av antibiotika för boskap i höginkomstländer.
“Globalt har den intensiva boskapsuppfödningen ökat matproduktionen till en låg kostnad per enhet, men kanske till ett okänt pris i ökad antibiotikaresistens.” skriver forskarna.
De nämner även andra externa kostnader som den intensiva djurindustrin för med sig, som i det långa perspektivet kan väga tyngre än fördelarna med ökad produktion, exempelvis andra sjukdomar hos djuren, föroreningar av mark och vatten, minskad biodiversitet och minskat näringsvärde i köttet.
Fakta antibiotika i djurindustrin:
Genomsnittlig global användning av antibiotika per år (2010)
45 mg per kg kött av nötdjur
148 mg per kg kött av kyckling
172 mg per kg kött av gris