Förra regeringen KU-anmäls för avtal med Nato
Till våren ska riksdagen rösta om det så kallade värdlandsavtalet med Nato. Vänsterpartiet menar nu att avtalet kom till på ett felaktigt sätt och lämnade i fredags in en anmälan till Konstitutionsutskottet. Enligt riksdagsledamoten Stig Henriksson (V), som skrivit anmälan, borde den förra regeringen ha låtit frågan gå genom Utrikesnämnden innan avtalet undertecknades.
Stig Henriksson vill se en granskning av Carl Bildts (M) och Karin Enströms (M) ageranden och påtalar att regeringen enligt regeringsformen ska informera och överlägga med Utrikesnämnden när det handlar om ”utrikesärenden av större vikt”. Avtalet berör i hög grad säkerhetspolitiken och Sveriges relationer med andra länder och det borde ha beaktats, menar han.
– Det är anmärkningsvärt att ett så viktigt avtal inte togs upp i Utrikesnämnden. Det hade varit naturligt.
Stig Henriksson anser att allvaret förstärks genom att gängse tillvägagångssätt hoppades över strax före valdagen 2014. Undertecknandet skedde ”med en till synes stor brådska” och ”låste fast kommande regering”.
– Ur politisk synvinkel borde det ha funnits en förankring i debatten och avtalet skulle ha gjorts till en valfråga.
Avtalet med Nato är övergripande och kan användas över hela skalan från fred till krig, säger Stig Henriksson.
– Ett problem är att det på alla dessa sidor i avtalet inte finns ett resonemang om på vilket sätt det förbättrar vår säkerhet. Det inte står inte heller ett ord om kärnvapnen, vilket borde vara givet när vi skriver på ett avtal med en kärnvapenallians.
Han efterlyser också ordet alliansfrihet, ”en grundbult i svensk utrikespolitik”.
Att försvarsminister Peter Hultqvist avfärdar kritiken mot avtalet som ”lögn och förbannad dikt” tolkar Stig Henriksson som att han är internt pressad. Kritiken kommer från många håll påpekar han.
– Det är också väldigt tunga S-namn som Pierre Shori, Maj Britt Theorin och Tage G Peterson som reagerat på detta odiplomatiska sätt att driva igenom ett avtal.
I fredags var sista dagen för att lämna in KU-anmälningar som ska behandlas under våren. Mest uppmärksamhet i den stora skörden av anmälningar väckte det faktum att både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven anmäls för bristfällig hantering av flyktingkrisen.