Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Förra regeringen KU-anmäls för avtal med Nato

Benita Eklund - 8 år sedan

Till våren ska riksdagen rösta om det så kallade värdlandsavtalet med Nato. Vänsterpartiet menar nu att avtalet kom till på ett felaktigt sätt och lämnade i fredags in en anmälan till Konstitutionsutskottet. Enligt riksdagsledamoten Stig Henriksson (V), som skrivit anmälan, borde den förra regeringen ha låtit frågan gå genom Utrikesnämnden innan avtalet undertecknades.

Värdlandsavtalet hotar alliansfriheten, menar Vänsterpartiet. Nu vill de att KU granskar om allt gick enligt reglerna när avtalet undertecknades. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiet menar att värdlandsavtalet hotar alliansfriheten och vill att KU ska granska processen. Försvarsminister Peter Hultqvist, här på väg till rikskonferensen Folk och Försvar i januari, avfärdar kritiken som ”lögn och förbannad dikt”. Foto: Henrik Montgomery/TT

Stig Henriksson vill se en granskning av Carl Bildts (M) och Karin Enströms (M) ageranden och påtalar att regeringen enligt regeringsformen ska informera och överlägga med Utrikesnämnden när det handlar om ”utrikesärenden av större vikt”. Avtalet berör i hög grad säkerhetspolitiken och Sveriges relationer med andra länder och det borde ha beaktats, menar han.
– Det är anmärkningsvärt att ett så viktigt avtal inte togs upp i Utrikesnämnden. Det hade varit naturligt.

Stig Henriksson anser att allvaret förstärks genom att gängse tillvägagångssätt hoppades över strax före valdagen 2014. Undertecknandet skedde ”med en till synes stor brådska” och ”låste fast kommande regering”.
– Ur politisk synvinkel borde det ha funnits en förankring i debatten och avtalet skulle ha gjorts till en valfråga.

Stig Henriksson. Foto: Sveriges Riksdag

Stig Henriksson. Foto: Sveriges Riksdag

Avtalet med Nato är övergripande och kan användas över hela skalan från fred till krig, säger Stig Henriksson.
– Ett problem är att det på alla dessa sidor i avtalet inte finns ett resonemang om på vilket sätt det förbättrar vår säkerhet. Det inte står inte heller ett ord om kärnvapnen, vilket borde vara givet när vi skriver på ett avtal med en kärnvapenallians.
Han efterlyser också ordet alliansfrihet, ”en grundbult i svensk utrikespolitik”.

Att försvarsminister Peter Hultqvist avfärdar kritiken mot avtalet som ”lögn och förbannad dikt” tolkar Stig Henriksson som att han är internt pressad. Kritiken kommer från många håll påpekar han.
– Det är också väldigt tunga S-namn som Pierre Shori, Maj Britt Theorin och Tage G Peterson som reagerat på detta odiplomatiska sätt att driva igenom ett avtal.

I fredags var sista dagen för att lämna in KU-anmälningar som ska behandlas under våren. Mest uppmärksamhet i den stora skörden av anmälningar väckte det faktum att både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven anmäls för bristfällig hantering av flyktingkrisen.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar