Folkets betalningskrav till storbankerna
Under finanskrisen stöttade svenska staten de stora bankerna med mångmiljardbelopp. Nu är det dags att betala tillbaka, uppmanar nätverket Folkkampanj för gemensam välfärd, som under sin bankprotestvecka lämnar över ett ”inkassobrev” till bankernas aktieägare.
Utanför Nordeas bolagsstämma i Stockholm samlades i dag en grupp människor med banderoller och stora färgglada spargrisar. Några av dem delade ut brev med ”inkassokrav” på 34 miljarder kronor till de passerande aktieägarna. Brevet inleds med: “Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att ‘ladorna är tomma’ och att det inte finns pengar till välfärden. Men både ni och vi vet att det inte stämmer, eller hur?”.
– Vi gör det som alla banker gör gentemot sina kunder – kräver tillbaka pengarna som vi har lånat ut, säger Dror Feiler, musiker, aktivist och politiker.
Detta är upptakten på bankprotestveckan som arrangeras av Folkkampanj för gemensam välfärd över hela landet i anslutning till de stora svenska bankernas bolagsstämmor.
Bakgrunden är det ekonomiska stödet som staten gav till storbankerna under finanskrisen 2008-2009, både i form av garantier och i Nordeas fall i form av kapital genom att regeringen – som var största ägare – köpte nya aktier i bankens nyemission. När staten sålde aktierna 2013 gick vinsten inte tillbaka i statskassan utan till bankernas stabilitetsfond som inrättades under krisen.
Folkkampanj för gemensam välfärd är ett nätverk av ett flertal organisationer och fackförbund och de anser att de många miljarder kronor som staten och skattebetalarna lånade ut till bankerna under krisen ska betalas tillbaka, särskilt som de nu gör rekordresultat.
– Om inte vi hade räddat dem skulle de inte kunna ha de här vinsterna i dag, säger Maja Björkquist från Teater Tribunalen som deltar i manifestationerna under bankprotestveckan.
Dror Feiler hänvisar till en artikel av Andreas Cervenka i Svenska Dagbladet från oktober med rubriken “Ursäkta, kan vi få tillbaka våra 34 miljarder?”, med uppgifter från Inquiry Financial om att de svenska storbankernas förväntade vinst under förra året var sammanlagt 105 miljarder.
Andreas Cervenka skriver bland annat att bankerna talar tyst om det faktum att statens garantier innebär att bankerna kan låna pengar till lägre kostnad och att skattebetalarna står för riskerna om det ”skiter sig”.
– Det här är inte bara en vänsterfråga, säger Dror Feiler. Det är våra pengar.
Han tycker att bankernas agerande är oförskämt och påpekar att det i dag behövs investeringar i både infrastruktur och välfärd.
Moa Nilsson går utbildningen Politisk scenkonst på Teater Tribunalen och var en av dem som delade ut skuldbrev till Nordeas aktieägare. Hon upplever att de flesta var väldigt arga.
– Jag tror att många kände att ”Nej men jag har inte lånat några pengar!”, säger hon. Folk har inte riktigt koll på att det är så, och Nordea gör ju inte en stor grej av det heller.
Onsdag 25 mars kommer betalningskravet att lämnas över till Handelsbankens och SEB:s aktieägare.