FNs hållbarhetsmål: 16 rätt och 1 fel
Året är 2015 och inom ett par månader ska FNs åtta millenniemål vara uppnådda. Så kommer det inte riktigt att bli: den extrema fattigdomen är inte utrotad, alla barn får inte gå i skolan, det är långt kvar tills kvinnor och män är jämställda.
Barnadödligheten och mödradödligheten minskar, men inte så mycket att man når målen. Koldioxidutsläppen ökar och den biologiska mångfalden minskar istället för tvärtom. Och bara fem länder har nått FNs biståndsmål.
Ett minst sagt halvdant resultat, kan man tycka. Men de flesta målen är åtminstone delvis uppnådda: den extrema fattigdomen är halverad, spridningen av farliga och smittsamma sjukdomar är halverad, två miljarder människor har fått tillgång till rent dricksvatten och cirka 40 fattiga länder har fått sina skulder avskrivna. Nio av tio barn börjar skolan – lika många pojkar som flickor.
Hur hade det sett ut utan millenniemålen? Enligt en FN-rapport som kom i somras beror de här framstegen till stor del på arbetet för att nå millenniemålen. Att bedöma den uppgiften är svårt, men om det stämmer inger det verkligen hopp om FNs förmåga att samla länder och få människor att hitta lösningar.
Den 20 september antogs 17 nya mål, FNs hållbarhetsmål, som går längre än millenniemålen. De nya målen har fått kritik för att vara för omfattande och för svåra att mäta, men Jan Eliasson, vice generalsekreterare för FN, tycker inte att det nödvändigtvis är ett problem.
– Flera nya fenomen täcks av hållbarhetsmålen, exempelvis migration, urbanisering och teknologiöverföring. Dessa sjutton mål är vad som krävs för att världen ska bli bättre fram till 2030, säger han till Svenska Dagbladet.
Dessutom hänger flera av målen ihop med varandra, påpekar han. När fler får rent vatten och ordentliga toaletter, till exempel, förbättras även hälsa och utbildning, vilket i sin tur ökar jämställdheten och minskar fattigdomen. Och utrotas fattigdomen kommer de flesta av de andra målen att bli lättare att nå.
Här finns många ändar att börja i, och en sådan borde vara basinkomst i fattiga områden. I flera länder i olika världsdelar har försök med basinkomst lett till bättre hälsa, fler barn som går i skolan och att fler arbetar. Bättre utbildning bör i sin tur kunna vara en av flera nycklar till många av hållbarhetsmålen.
Jobb och tillväxt finns med bland målen, inte alls överraskande, men lite av en katt bland hermelinerna. I en tid då den tekniska utvecklingen lämnar allt mindre manuellt arbete kvar att göra och idén om tillväxt som självändamål hotar att köra slut på planeten borde vi lämna sådana ”mål” bakom oss. Visst kan jobb och tillväxt bli tillfälliga och lokala effekter, men som övergripande mål kommer de att motverka de sociala och ekologiska.
Att FNs medlemsländer har lyckats komma överens om så stora ambitioner är ändå klart imponerande. Att målen är svåra att mäta kan vara både en fördel och en nackdel: det kan bli tomma ord, men det kan också ge utrymme för länder med olika förutsättningar att finna sina egna vägar framåt. Vad som fortfarande saknas bland målen är frihet och demokrati. Jag funderar på vad det betyder, men tänker att om hela världen verkligen försöker nå de här målen borde vi få en humanare och mer hållbar värld, där frihet och demokrati har lättare att slå rot.
Hållbarhetsmålen i korthet
1. Utrota fattigdom för alla
2. Utrota hunger och skapa hållbart jordbruk
3. Säkerställa hälsa och välmående för alla
4. Erbjuda utbildning till alla av hög kvalitet och möjligheter till ett livslångt lärande
5. Uppnå jämställdhet och stärka kvinnors och flickors rättigheter
6. Rent vatten och sanitet till alla samt hållbar hantering av färskvatten
7. Hållbar energi som är tillgänglig och överkomlig i pris för alla
8. Främja jobb för alla samt en hållbar ekonomiskt tillväxt
9. Bygga och främja hållbara infrastrukturer, industrier och innovationer
10. Minska ojämlikheten mellan länder
11. Utveckla samhällen och städer hållbart, tryggt och trivsamt
12. Säkerställa hållbar konsumtion och produktion
13. Agera omedelbart på klimatförändringarna
14. Säkerställa att haven exploateras hållbart
15. Säkerställa en hållbar utveckling av jordens ekosystem: mark, skog, hav, luft och biologisk mångfald
16. Främja fred och rättvisa
17. Stärka partnerskapet mellan länder för att uppnå dessa mål.