Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Fler behöver stå för notan

Jacob Hederos - 8 år sedan

När förhandlarna arbetar in i det sista med att snickra ihop ett nytt klimatavtal är det en fråga som inte helt oväntat hamnar i topp: Pengar. Men hur de som håller i finansieringen ska stävja klimatförändringarna är oklart.

Från studentaktivism till styrelserummen. Under Parismötet uppgavs att tillgångar för 3,4 biljoner dollar nu ska divesteras. Foto: James Ennis/Creative Commons 2.0

Från studentaktivism till styrelserummen. Under Parismötet uppgavs att tillgångar för 3,4 biljoner dollar nu ska divesteras. Foto: James Ennis/Creative Commons 2.0

Oavsett vilka stater som exempelvis räknas in för att stå för notan kommer det inte räcka. Därför är det några gäster som är extra välkomnade ute i mässhallarna på Le Bourget i Paris. ”Det är den stora nyheten, att ni är här” utbrister en representant från en tankesmedja glatt under ett panelsamtal där Engelska centralbanken är representerad.
Pensionsfondsförvaltare, internationella finansiella institut och andra finansmarknadsaktörer är hett uppvaktade på klimatmötet COP21. Det är kanske inte så konstigt. För att ställa om samhället till att stanna uppvärmningen och de katastrofala följderna som den kan få behövs investeringar. Dels till anpassning och begränsning av skadorna, men också för att vissa verksamheter ska ändra inriktning. I det senare fallet har arbetet för så kalla divestering varit framgångsrik.
– Den har gått från att vara studentkampanjer mot universitet att sluta investera i fossila industrier, till att faktiskt visa genom analys att det är en bra affär. Nu är det inte bara en aktionsgrupp utan också något som finansiella aktörer följer efter och krävs på av sina kunder, säger Edward Cameron på BSR, ett företag som arbetar med att hjälpa investerare och företag att göra hållbara val.

Men han ser också en problematisk erfarenhet från sin egen verksamhet.
– När det nu är så många som vill divestera så kommer också frågan, i vad ska de investera istället?
Att värdera nya potentiella projekt utifrån vilken anpassnings- eller begränsningseffekt de har på klimatförändringar är en sak. Att bedöma befintliga branscher utifrån utsläppen de skapar är en annan. Den som kan ge informationen som gör att inte investeringen ska visa sig bli värdelös, kan bli rik. Men det saknas en standard, och runt 400 aktörer kämpar för att ta just den marknaden.
– Såklart arbetar vi för en standard, men jag tror att vi kommer att ha många modeller i början så att många kan börja. Och om vi skulle ha för höga trösklar så kanske vi inte får med företagen som ska lämna informationen frivilligt, vilket vi helst vill, säger Per 
Bolund, Sveriges finansmarknadsminister.
Men var hamnar sedan investeringarna? Nästan allt går till de redan rika länderna, konstaterar flera experter på COP21. I de länder där klimatförändringarna kommer att kännas av mest och behovet är störst saknas det pengar. Det saknas dock inte projekt.

Varför investeras det inte där? Svaren varierar, men genomgående säger näringslivsrepresentanter att det beror på att de som söker pengar och de som har pengar inte pratar samma ”språk”.
– Det blir exempelvis biståndsargument från de sökandes sida, och det går inte hem hos många investerare, säger Dominique Charron från kanadensiska statens institut för utvecklingsforskning.
Det är oftast ett ord som saknas – avkastning. Och även om förbättrad image kan vara en sådan, så är ekonomisk avkastning det som lockar mest. Men kan exempelvis en investering i skyddsvallar mot havsnivåhöjningar verkligen ge ekonomisk avkastning?
– Ja absolut, både för att skydda kunder och anställda. Ett företag som exempelvis tillverkar accessoarer vill sälja sina varor till kunder. Därför vill de se till att det finns pengar hos den gruppen. Men om kunderna hela tiden ska behöva oroa sig för översvämningar så kommer de att lägga sina pengar på det istället, säger Ulf Moslener på Frankfurt Business School.

För att det argumentet ska gå hem så behövs något mer även här: Information. Vilka risker som finns, men också om vad som kan vara affärsmöjligheterna till följd av förändringarna.
Att ge just den informationen har också blivit en framgångsrik bransch i sig.
– Det är verkligen en växande marknad och jag vet att om bara vi som arbetar i den kan visa på framgång i fler projekt så kommer investerarna att följa efter, säger Edward Cameron.

Divesteringsrörelsen
• Att ”divestera ur” är motsatsen till att ”investera i” – det handlar om att sälja av aktier, fonder eller andra investeringar som är oetiska eller moraliskt tvivelaktiga.
• Rörelsen Fossil Free började som en studentrörelse men har spridit sig och sätter numera press på både universitet, städer och kommuner att divestera ur fossilbränsleindustrin.
• Bakom Fossil Free-rörelsen står organisationen 350.org. Det står för 350 parts per million (miljonandelar) vilket är siffran som många forskare, klimatexperter och progressiva politiker anger som den övre gränsen för halten koldioxid i atmosfären.
• Tidigare liknande framgångsrika kampanjer är exempelvis den som bidrog till att bräcka Apartheid-regimen i Sydafrika på 1980-talet.
Källa: Fossil Free Sweden

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar