EU föreslår kapitel om hållbarhet i TTIP
Förra veckan presenterade EU ett förslag på ett kapitel om hållbar utveckling i TTIP, det handelsavtal som förhandlas fram med USA. Kapitlet innehåller ”de mest ambitiösa förslag som någonsin lagts fram i dessa frågor” menar EU-kommissionen. Miljökapitlet är ett slag i luften, menar kritiker.
Utgångspunkten är EUs nya strategi Handel för alla som syftar till att skapa en mer ansvarsfull han del spolitik över hela världen. Vad gäller handeln mellan EU och USA ska ”stränga arbetsrättsliga och miljörättsliga normer” tillämpas på båda håll, betonar EU-kommissionen i ett pressmeddelande. Något som det nya kapitlet i TTIP-avtalet ska garantera.
Det nya förslaget presenterades av handelskommissionär Cecilia Malmström, som menar att handel kan användas för att ”hjälpa det internationella samfundet att ta sitt ansvar”.
– Om vi samarbetar med USA kan vi mer effektivt verka internationellt för ett större ansvarstagande. Samtidigt kan vi se till att de höga krav som i dag på olika sätt ställs i EU och USA bibehålls, säger hon.
Det handlar bland annat om att bekämpa olaglig skogsavverkning, tjuvfiske och hälsofarliga kemikalier. Det som ska främjas är bland annat gröna investeringar, rättvis handel och socialt ansvar inom företagen.
Men vad gör ett miljökapitel för nytta när företagen fortfarande ges rätt att stämma stater i TTIP-avtalet? Det frågar sig Jens Holm, riksdagsledamot (V) och Malin Björk, EU-parlamentariker (V) i en debattartikel i Aftonbladet. De nämner en rad fall där företag stämt stater med hänvisning till liknande ”investeringsskydd” som nu kan komma att införas med TTIP. Processer som avgörs i domstolar utanför det ordinarie rättsväsendet. Vänsterpartisterna har inget emot frihandel, betonar de, men skriver att det förslag till avtal som nu ligger på bordet uppenbart ”kommer att försvåra för progressiv lagstiftning”.