Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Ett tåg av tankar

Nike Markelius - 8 år sedan

M som i Mind, Mystery, Mother och Memory. M är en bra bokstav. Patti Smiths nya bok M Train handlar om friheten och tiden, om böckerna och skrivandet, ensamvarandet och tillsammansvarandet.

Patti Smith vandrar runt på gatorna i hemstaden New York, på resor i London, Berlin och Tanger, för att nämna några av alla platser hon tar oss med till i boken. Kreativa, ofta ensamma vandringar som ofta har en lång stund för läsning på ett kafé som mål.

Hon försjunker i drömmerier och reflektioner, skriver om minnen och berättelser ur sitt liv. Samtidigt som det rykande svarta kaffet på bordet framför henne är centralt. Samt sökandet efter den perfekta diktraden. Egen eller annans.

Hon har en stark och innerlig relation till tingen som omger henne. Möbler hon ärvt, gåvor hon fått, fotografier hon tagit – allt är laddat med minnen och mystik, med själ och symbolvärde. Hon talar med tingen och gör dem till sitt sällskap. I hemmet, på något ensligt hotellrum eller på någon av alla de gravplatser och författargravar hon besöker på sina färder över jordklotet.
Hennes språk är bildrikt och fyllt av detaljer, och hon har en enastående förmåga att förflytta sig själv in i andras litterära världar; hon ser en pojkes ansikte eller en poets gamla dammiga byxor med samma exakthet och vördnad som klassiska mytologiska konstverk eller forna konstnärers revolutionära kamp. Böckerna hon läser är portar ut mot världen, de balanserar livet, skildrar alla vackra och förfärliga saker som händer.

Hon rör sig obekymrat mellan dröm och verklighet, liv och död, dikt och vardag. För henne existerar allt på samma gång – inget tillstånd verkar henne främmande och hon tycks ständigt fundera över livet och konsten. Hon skapar mening åt sitt liv långt från den omgivande världens förväntningar, hets och girighet. De värdena intresserar henne inte över huvud taget. Hon fokuserar på luften som möter henne, saker och människor hon ser på gatan och på den ständiga njutningen av kaffe och ord. En återkommande symbol är klockan utan visare – att slippa ägna sig åt tiden som går.

Foto: Patti Smith

Foto: Patti Smith

M Train är rikt illustrerad med Patti Smiths egna svartvita fotografier. Polaroid-kameran är med överallt och fångar fina detaljer på de platser hon besöker. M Train är en berättelse om frihet. Om en person som fritt förfogar över sina dagar. Hennes rikedom är livsupplevelserna och den livsvisdom som hon funnit genom dem. Och det är just friheten som ger henne möjlighet att njuta av sin rikedom och att bjuda världen på sin konst. Hennes ord, hennes röst och bilder som är så älskade världen över.

Boken är också en hyllning till den sublima skarpsyntheten. Då en gammal rock eller en skål olivolja till det mörka brödet är upphöjd till finaste livskvalitet. Och just i det livsvalet, att välja bort jakten efter status eller skapade behov, får tanken full kraft till annat – till diktande och det absoluta gehöret för magin i livets alla mirakler.

Du må skapa stillhet kring ditt bord och i ditt sinne, så kommer de inre rösterna och skönheten till dig. Det gäller att värja sig mot världens larm. Den som lyssnar får höra. Det är så frihetstörsten stillas – Patti Smith dricker livet i stora klunkar.

31-20-Pattismith-omslag

Bok: M Train
Författare: Patti Smith
Förlag: Brombergs

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar