Ett förnybart ljus i mörkret
Vi går mot ljusare tider, men ännu är kvällarna mörka och passar för mys och levande ljus. Visste du att man kan göra fina ljus av apelsiner och rapsolja? De blir miljövänligare än paraffinljus, som tillverkas av mineralolja, och mer vegetariska än stearinljus som tillverkas av djurfett. Dessutom doftar de apelsin.
Du behöver en apelsin, en vass kniv, en skvätt rapsolja och en ask tändstickor eller en tändare. Kanske en skärbräda också.
1. Skär apelsinen i två halvor längs med apelsinens ”ekvator” så att klyftorna skärs av på mitten.
2. Gröp ur den försiktigt med en sked. Akta den vita insidan av skalet. När apelsinen är urgröpt ska den vita stroppen som går ner mellan klyftorna vara kvar. Den ska du sedan använda som veke.
3. Häll en skvätt olja i apelsinhalvorna.
4. Tänd ljuset. Tänk på att det kan ta en liten stund att få eld på veken.
5. Det urgröpta kan änvändas till juice, smoothie eller ätas som det är.
Så här funkar det:
Den vita stroppen i apelsinen suger upp oljan och fungerar därför som veke. När oljan kommer i närheten av ljuslågan förångas den och börjar brinna. Allteftersom oljan brinner upp suger veken upp mer olja.
För att det ska fungera måste man använda flytande bränsle, till exempel rapsolja. Olivolja eller annan flytande vegetabilisk olja går också bra. Du kan också ta en grapefrukt, en clementin eller någon annan citrusfrukt istället för en apelsin. Lycka till!
Källa: experimentskafferiet.se och gronlivsstil.com