Eon stänger fyra reaktorer
Den 14 oktober var det avgjort. Energibolaget Eon har drivit på beslutet om att två reaktorer i Oskarshamn ska avvecklas. Även två reaktorer i Ringhals kommer att avvecklas sedan nyinvesteringarna avbryts.
På onsdagen beslutade styrelsen för Oskarshamns kärnkraftverk, OKG, under en extra bolagsstämma att reaktorerna Oskarshamn 1 (O1) och 2 (O2) ska tas ur drift. Planerna om en avveckling avslöjades av majoritetsägaren Eon den 23 juni, som Syre tidigare skrivit om. Reaktorerna togs i drift i början på 1970-talet med en beräknad livslängd på 40 år. För att driva dem längre krävs det moderniseringar och investeringar som inte längre ses som ekonomiskt försvarbara.
– Vi har återkommande kommenterat att de historiskt och varaktigt låga elpriserna i kombination med effektskatten på kärnkraft som nu också höjts samt tillkommande krav på omfattande investeringar medför lönsamhetsmässiga problem för framförallt mindre reaktorer som O2, säger Ingemar Engkvist, Eon Kärnkraft, i ett pressmeddelande.
Bolaget uppger att de nya krav på härdkylning som träder i kraft efter 2020 är ett exempel där O2 skulle behöva stora investeringar. Kärnkraftverkets andra ägare Fortum var dock av en annan uppfattning och röstade tillsammans med arbetstagarrepresentanterna emot beslutet på ett extra styrelsemöte den 30 september. Därav den extra bolagsstämman. För Oskarshamn 1 (O1), Sveriges äldsta reaktor, har redan en process om avveckling inletts, sedan OKG den 18 juni lämnade in en miljökonsekvensbeskrivning och ansökan för en framtida stängning till Mark- och miljödomstolen i Växjö. Den juridiska processen beräknas ta fram till 2016–2017 men ingen tidsplan för stängning finns ännu.
OKGs vd Johan Svenningsson meddelade i anslutning till ansökan att ett beslut om stängning enbart skulle baseras på marknadsmässiga grunder men att “med rådande marknadsprognoser konstateras helt enkelt att den får allt svårare att bära sina egna kostnader för framtida underhållsbehov”. Då fanns inga signaler om att även O2 skulle stängas. OKG uppgav tvärtom att ”Säkerhetsmoderniseringen vid Oskarshamn 2 (O2) är samtidigt inne i en intensiv fas med driftsättning av en mängd olika system och komponenter”. Uppgraderingen av O2 inleddes 2004 och skulle ske i flera steg, men har sedan försenats i omgångar.
Med det nya beslutet avbryts den pågående ombyggnationen av reaktorn och den kommer inte att startas igen. O1 har stått stilla flera gånger under året utöver underhållsstoppet i våras, men OKG har nu förhoppningen att den ska gå störningsfritt fram till nästa underhåll som är planerat till slutet av mars. Eon är också minoritetsägare till Ringhals kärnkraftverk, där Vattenfall är majoritetsägare. De beslutade på ett extrainsatt styrelsemöte för en dryg månad sedan att ”begränsa investeringarna för Ringhals 1 och 2”. Även här uppges marknadsförutsättningarna och effektskatten som de avgörande faktorerna. Tidigare har ägarna inte varit eniga i frågan.
– Investeringsbeslut, som fått vänta medan diskussionen med Eon pågått, kommer inte att tas upp på nytt. Vi beslöt även att avsluta redan påbörjade investeringsprojekt som skulle ha genomförts från 2017 och framåt, säger Torbjörn Wahlborg, styrelsens ordförande och chef för Vattenfall Generation, i ett pressmeddelande.
En analys av Ringhals vd Eva Halldén visar att de nya riktlinjerna innebär att de två reaktorerna kommer att drivas som längst till 2020. Det multinationella Eon ska också enligt beslut från förra året dela upp sitt bolag i två delar, en process som pågår under 2015 och 2016. The future Eon som ska syssla med förnybar energi som sol och vind samt distributionsnätverk, och Uniper som ska ta över bolagets verksamhet i de traditionella sektorerna som gas och kärnkraft. Två specialiserade företag kan bli mer konkurrenskraftiga på den alltmer uppdelade marknaden, motiverar Eon beslutet.
Jan Strömdahl, ordförande för Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen (FMKK), menar att den senaste tidens utveckling är något som de har förutsett. – Man kan säga att det är enligt ritningarna. Reaktorerna har blivit för gamla och det lönar sig inte att köra kärnkraft framöver. Han tycker att det till och med är onödigt att fatta politiska beslut eftersom det kommer innebära att skattebetalarna skulle betala för avvecklingen, och det kan kärnkraftföretagen göra själva.
– Det är en logisk utvecklingslinje och det kommer inte stanna vid de här reaktorerna utan det kommer att fortsätta, säger han.
Han håller dock inte med om att effektskatten skulle vara en avgörande faktor, tvärtom.
– Egentligen skulle man kunna beskatta kärnkraften ännu hårdare om de ska ta ansvar för både eventuella olyckor och ta hand om avfallet både på kort och lång sikt. Den nuvarande beskattningen räcker inte till för det, påpekar Jan Strömdahl.