Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

En penningreform måste öka stabiliteten

Under ytan, Ulf Bodach Söderström - 9 år sedan

Ulf Bodach Söderström svarar Susanne Ekelin från Positiva Pengar i debatten om pengar, banker och hur systemet kan förbättras.

Susanne Ekelin har en sunt skeptisk inställning till banksystemet. Mycket av det hon skriver håller jag med om. Möjligen har jag andra skäl än de Susanne anför, men vi står någorlunda på samma sida i huvudfrågan: Att pengar skapas i form av krediter i banksystemet är uppenbart inte långsiktigt stabilt. Systemet drabbas av återkommande kriser eftersom bankerna tar risker genom att övervärdera säkerheterna för de lån man ger.

Susanne påstår dessvärre att det faktum att huvuddelen av pengarna skapas i banksystemet länge betraktades som ”en konspirationsteori”. Detta är helt enkelt inte sant. Varenda ekonom vet att pengar huvudsakligen skapas i den finansiella sektorn, det kallas för ”penningmultiplikator”. Denna anger förhållandet mellan sedlar och mynt och krediter. Jag har i åratal noterat att de som vill ha en penningreform ofta helt enkelt inte begriper vad ekonomer säger när de förklarar detta, vilket mycket riktigt har skapat en konspirationsteori, fast hos en högljudd minoritet av dem som vill ha en penningreform. I sin okunnighet påstår de helt fräckt att ingen enda av världens tiotusentals nationalekonomer som läst penningteori, däribland jag själv, har fattat vad det står i böckerna. Något som, minst sagt, varit förödande för debatten. Det är sådana saker som kan bli spiken i kistan för alla försök att reformera penningsystemet.

Med detta sagt är det två saker jag har svårt för i Susannes resonemang. Det första är tanken att man kan använda tryckpressen som en finansieringskälla för staten. Det vill säga att staten kunde få en inkomst genom att skapa digitala pengar och finansiera investeringar eller medborgarlön med dem. Det pågår i dag bland ekonomer en diskussion om så kallade ”helicopter money” vilket är ungefär det Susanne beskriver: Att staten skulle ge folk pengar för att ge konsumtionen och därmed ekonomin i allmänhet en skjuts. (Termen är bildligt menad: ”som att släppa ner pengar från en helikopter”). Men man diskuterar det som en krisåtgärd, inte som ett permanent system. Skälet är att behovet av att öka mängden pengar möjligen inte är så stort långsiktigt sett. Historiskt sett har alla försök att långsiktigt finansiera delar av den offentliga ekonomin genom att skapa pengar lett till inflation och ekonomiska krascher. Så den sockerbiten tycker jag inte att man ska locka med. En penningreform ska ha som syfte att öka stabiliteten i ekonomin, inte att minska den.

Sedan pratar Susanne också om bankernas makt över vad de pengar som skapas ska användas till. Den makten är givetvis betydligt överdriven. Det finns nämligen bara två sorters lån: De som betalas tillbaks för att det finns säkerhet för lånet och de som inte betalas tillbaks för att det inte finns säkerhet. Och jag tror inte att någon förespråkar att bankerna ska börja låna ut pengar till projekt som inte ger avkastning, helt enkelt för att då går bankerna omkull. Så den ”makt” bankerna har är makten att sköta sig. Gör de inte det kan det gå åt pipan. Svenska Carnegie bank togs ju över av staten 2008 efter att det uppdagades att de lånat ut 250 miljoner till en finansman med osäkra säkerheter. När detta kom ut störtdök Carnegies aktie med 40 procent.

Så hur mycket makt är detta för bankerna? Inte mycket egentligen. De kan inte besluta om att låna ut pengar till ”bra” saker som inte genererar inkomster, helt enkelt för att gör de så och det inte kommer några inkomster så går de omkull. Det är ekonomins grundlag. Vill man stötta bra samhällsnyttiga verksamheter får man göra det på andra sätt, via stat och kommun till exempel.
Jag tror att någon form av bankreform är nödvändig och kommer att ske. Inte just nu, för ett sådant arbete har just genomförts genom bland annat Basel 3 och The Bank Recovery and Resolution Directive, BRRD. (Känt för nya termen ”bail-in”). Politikerna lär inte göra så mycket mer innan de ser hur de nya reglerna faller ut. Men oavsett vad man gör så måste en reform göras med öppna ögon och med kunskap om hur banksektorn fungerar. Det är dessutom viktigt att man gör reformer av rätt skäl. En bankreform ska inte göras för att man hoppas rädda världen, kultursektorn eller järnvägarnas investeringar. En reform av banksystemet ska man göra för att rädda banksystemet. Det är mycket nog.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar