Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

En allvarligare Bob Hansson

Sofia Härén - 8 år sedan

Bob Hansson har alltid haft ett starkt kärleksbudskap. Det låter kanske trivialt men är i hans fall verkligen inte det. Det känns som att han har predikat om en kärlekens revolution, och att kärlek är allt vi egentligen har, som människor, men utan att det känns klyschigt eller klistrigt. Kanske är det hans till synes totalt gränslösa närmande till ämnet. Han kan beskriva världen som om han såg den för första gången, och han uttrycker den förundran över världen som borde vara självklar för alla.

Bob Hansson beskriver med sin omisskännliga fingertoppskänsla och iaktagelseförmåga mänskliga tragedier i sin senaste diktsamling. Foto: Ida Lindhag.

Bob Hansson beskriver med sin omisskännliga fingertoppskänsla och iaktagelseförmåga mänskliga tragedier i sin senaste diktsamling. Foto: Ida Lindhag.

Han gav ut antologin Kärlek, hur fan gör man 2008, med intervjuer med, mer eller mindre kända, personer och deras förhållande förhållande till kärleken, och Vips så blev det liv 2010, om hans eget sökande efter kärlek. 2012 kom hans senaste roman Det sista vi har är våra kroppar – en roman om kärlek och krig.

Men det är tio år sedan han gav ut en poesisamling senast, Halleluja liksom, och Bob Hansson är nog mest känd för sin sprudlande poesi.

Den senaste diktsamlingen och grannsämjan är en långsam bödel utger sig dock för att vara annorlunda, mer djup och allvarlig än hans tidigare. Och det är mycket sorg och smärta. Bob Hansson beskriver med sin omisskännliga fingertoppskänsla och iaktagelseförmåga mänskliga tragedier, en flykting som stoppas vid en gräns, det lilla barnet som präglas av våld i hemmet, pappan som förlorar sitt barn på en strand.

Bokens titel är tagen från en av dikterna som handlar om världens och naturens kärlek till det anonyma berättarjaget, men kärleken är så stor och villkorslös att hen känner hatet och hotet från grannarna växa, de är avundsjuka. Så hen måste prata med havet, träden, natten och solen om att de måste lämna hen ifred:

”[…] försöker förklara för dem

att människovärlden är skadad

djupt skadad av sitt eget våld

att den länge betvivlat ren skönhet. […]”

Det är inte bara ett påträngande nödvändigt och vackert budskap som Bob Hansson förmedlar, han är också en genial poet som verkligen verkar älska orden. Tidigare har det för mig varit utmärkande att han ständigt skapar nya egna ord som ”dåligkänslan” och ”tittahejögonen” i sina dikter. Det ordlekandet finns inte här. Så jag håller med om att både språket och ämnesvalen är mer allvarliga än hans tidigare böcker.

Men det finns också hopp i mörkret. Bob Hansson uppmanar genom sina ord oss att känna efter, att känna sorgen och skammen, att göra uppror mot den ökande isoleringen och kylan i samhället, att vi ska stänga av våra digitala skärmar och mötas, leva på riktigt, och att älska, både sig själv och andra.

Om varje människa skulle läsa och ta in orden i denna bok, med samma allvar som de skrivits, skulle världen i morgon vara en bättre plats. I inledningen till Här ligger jag och duger (2003) skriver Bob Hansson: ”om inte vi har råd med en vackrare vision av världen – så vem då?”

 

Omslaget till boken.

Omslaget till boken.

Fakta:
Boken: och grannsämjan är en långsam bödel

Författare: Bob Hansson

Förlag: Ordfront

Ur boken:
I kommun

och om vi tagit sorgen på allvar

svurit den all vår trohet

lovat den att aldrig ge upp

förrän den brutit ut och förvandlats

och om vi ägnat all vår vakna tid åt detta

hur vackert det kunde ha blivit då

om vi bara ska älska dem som förtjänar det

om vi tror det

verkligen tror på det

behöver demonerna inte lyfta ett finger

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar