Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Ekis – nyanserad men oförsonlig

Mattias Svensson - 9 år sedan

Att samla tidningstexter i bokform är sällan en god idé. Vanligtvis görs det nog mer av omtanke om författaren än om läsarna, och blir en stel och pliktskyldig sammanställning. Kajsa Ekis Ekmans Texter 1998–2015 håller sig dock pregnant, varierad och intressant trots sina bastanta 435 sidor.

Ekman har träffat både ledande makthavare och sopletare, vilka hon intervjuat med samma allvar. Hon behärskar andra språk än engelska och levandegör litteratur och intellektuell diskurs från andra länder. Hon besöker bankvärldens seminarier för att därpå redogöra för livet i aktivistkretsar, under demonstrationer och i militär fångenskap.

Dessutom är hon sant konträr i ämnesval och funderingar. Som greppet att porträttera den albanske författaren Ismail Kadaré. Han som fram till dess fall hyllade kommunistregimen under Enver Hoxha. Nej, det handlar inte om att ursäkta de kommunistiska diktaturerna. Allt skapande gör kommunismen nervös, skriver Ekman insiktsfullt om denna ideologi: ”Man förbjuder, förföljer och misstänkliggör till och med där den är i opposition och inte har makten.” Ett regimtroget författarskap kan ändå vara inspirerande och vackert (och det gjorde förstås ändå makthavarna nervösa).

I boken finns gott om kritik mot mycket av det som förknippas med vänstern av i dag. Ekman har ruttnat på pseudodiskussionerna. Hon vill veta om det som sägs om förorternas problem är sant och vad vi kan göra åt dem, inte fastna i om mediernas bild av förorten vilar på fördomar. En avhandling späckad av citationstecken och jargong lustmördas: ”Alla teser tar ut varann i en orgie av ord som komplext, mångfasetterat och mångtydigt.”

När anarkofeminister ordnar ”trygga rum” och låter kasta ut folk för minsta antydan till sexism, homofobi, funkofobi eller för att de är klädda i ”kulturellt approprierade symboler” ser Ekman anarkismens inneboende paradox: Den tenderar att skapa värre hierarkier än kapitalismen och värre censur än kommunismen.

Istället vill hon diskutera ekonomiska system. På riktigt och utan att vara rädd. Ekonomi är enkelt, förklarar hon, och exemplifierar med att Sveriges BNP fördubblats sedan 1980. Vi skulle alltså ha kunnat få dubbelt så bra förskolor, triumferar Ekman – men har valt skattesänkningar i-
stället. Faktum är dock att det går mer än dubbelt så många barn i en mer pedagogiskt avancerad förskola 2012 jämfört med 1980.

Men visst, Ekman ger perspektiv på att politik är mer än vad felräkningspengarna i den givna statsbudgeten ska användas till. Även en liberal bör instämma i kritiken mot att myndigheter förväntas stödja svenska exportföretag. Liksom i att bankerna ska stå för sin egen ekonomiska trygghet istället för att skattebetalarna gör det.

Utan sådana stöd till de allra rikaste kan staten minskas, samtidigt som jämlikheten ökar. Det vore en sant progressiv politik.Ekman vill förvisso inte se sådana möjligheter. Hennes tes är att kapitalet styr och att liberaler är dess nyttiga idioter. Men den liberala visionen att separera stat och kapital är möjlig. Politiken har exempelvis, som Ekman nämner på annat ställe i boken, redan valt att fasa ut subventioner till byggindustrin. Ändå framhärdar hon i att nyliberalismen skulle vara omöjlig.

Viljan att förklara och förenkla, approprierad från Strindberg, leder till många skarpa funderingar och raka frågor, men stundtals också helt fel. Och i de lägena saknar Kajsa Ekis Ekman spärrar. Den autonoma kamp hon vuxit upp med får föras med alla medel, alltså kan i slutänden allt hon ogillar – sexhandel, värdmödraskap eller reklam – förbjudas, eller bekämpas med våld och vandalisering av självutnämnda rättsskipare.

Att den grekiska staten förväntas betala tillbaka sina lån är även det en krigsförklaring som ursäktar kamp med alla medel, inklusive allianser med diktaturerna Kina och Ryssland.
Det är för denna oförsonlighet Ekman så ofta uppmärksammas och med rätta kritiseras. Mot bakgrund av hennes rika, nyanserade och humoristiskt välformulerade tankevärld är det en både personlig och politisk tragedi.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar