Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

DÖs fall är inget att sörja

Ledare, Lennart Fernström - 9 år sedan

Få såg det komma, även om många var tveksamma till att DÖ skulle hålla i åtta år, så var det få som veckorna innan såg att den skulle rasa ihop på bara någon timme förra fredagen. Det framstod som närmast planerat och samordnat av Alliansen.

Reaktionerna var också kraftiga, inte minst bland rödgröna sympatisörer men även till höger hördes kritik från till exempel de gamla partiledarna Bengt Westerberg och Olof Johansson.
Men DÖ är inget att sörja. Tvärtom, DÖ var på många sätt en katastrof. Den hade inget med demokrati eller ens parlamentarisk demokrati att göra. För det första byggde den på en extremt elitistisk parti- och ledarkultur. Där partiledarna för sex partier bestämde hur de av folket valda riksdagsledamöterna skulle rösta inte bara i alla budgetomröstningar under denna mandatperiod utan ända fram till 2022.

Därför var det sympatiskt att se KD-kongressen gå emot DÖ. Även om Sara Skyttedals uppträdande fick en lätt illamående. Sympatiskt, dels för att det i allmänhet är ett demokratiskt friskhetstecken när kongresser kör över sin partiledning. Men framför allt för att det faktiskt var ett avtal som var gjort över huvudet på kongressledamöterna.
För det andra var DÖ ett sätt att göra budgetbehandlingen än mer odemokratisk än den redan var. Syftet med budgetbehandlingen kan inte vara att till varje pris ge regeringen makt över budgeten utan att få budgeten demokratiskt förankrad.

Varje gång makt flyttas från riksdagen till regeringen minskar demokratin. Dels genom att regeringen är ett steg längre från befolkningen än riksdagen. Riksdagen utses direkt av den del av befolkningen som har rösträtt, medan regeringen utses av riksdagen som i sin tur har utsetts av folket. I varje sådant extra steg tappas lite av den demokratiska förankringen. Men framför allt minskar demokratin så länge vi har en minoritetsregering. Då sitter en minoritet med all beslutsmakt i de frågor som förflyttas till dem. I dag innebär det att partier som representerar mindre än ⅓ av de röstberättigade bestämmer över en rad frågor själva.

Redan på 90-talet då riksdagen införde rambeslutsmodellen (eller tvåstegsmodellen) begränsades demokratin genom att regeringen fick större makt och riksdagen mindre makt över budgeten. Med den praxis som sedan kom att gälla, att partierna bara röstar på sin egen budget och när den fallit lägger ner sina röster, blev regeringens makt än starkare på bekostnad av riksdagens. När SD för ett år sedan bröt mot den praxisen blev det ett ramaskri. Det finns all anledning att ifrågasätta deras motivering och inte minst deras politiska motiv. De vet vi är unket bruna. Men varför ska ett parti, när den egna budgeten fallit, inte rösta på den de tycker är näst bäst? Eller åtminstone minst dålig?

Visst kan en tycka att det krånglar till det när regeringen får svårare att få igenom sin budget, men demokratin är för viktig för att få urholkas i effektivitetens namn. Därför var det bra att DÖ föll.

Tycker en att det är viktigt att regeringen kompromisslöst ska få igenom sin politik bör regeringen tillsättas proportionerligt i förhållande till det stöd partierna fått av väljarna, precis som kommunstyrelserna. Och så länge regeringen inte tillsätts så, bör makt flyttas från regeringen till riksdagen och inte tvärtom.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar