Dödliga klyftor i USA
En man med kort utbildning och låg inkomst i USA löper betydligt högre risk att dö av exempelvis hjärtproblem än en man med motsvarande socioekonomiska status i Costa Rica. Två forskare har tittat på orsakerna.
Den genomsnittliga livslängden är ett år längre i Costa Rica än i USA, trots att inkomstnivåer och utgifter för sjukvård är betydligt lägre i Costa Rica.
Costa Rica är välkänt för att sedan 1970-talet ha ett gott hälsoläge i landet jämfört med BNP medan USA är känt för motsatsen bland länder med hög BNP. Detta förhållande gjorde att två forskare har tittat närmare på vad skillnaden beror på.
Deras resultat, som publicerats i tidskriften Pnas, visar att dödligheten hos befolkningen i USA varierar mycket mer än i Costa Rica.
Forskarna tittade på befolkningarna uppdelade efter socioekonomisk status, alltså utifrån faktorer som utbildningsgrad, yrkesstatus och inkomstnivå. De såg då att de med hög status i USA hade lägre dödlighet än de med motsvarande status i Costa Rica. För de med lägre status i länderna var däremot förhållandet det omvända.
Det är alltså de större hälsoklyftorna i USA som sänker hela befolkningens genomsnittliga hälsa. Störst är skillnaden för antalet män som dör i hjärtsjukdomar och lungcancer, där är dödligheten flera gånger högre i USA. Forskarna kunde också se ett starkare samband i USA mellan soci oekonomisk status och flera riskfaktorer för hälsan som rökning, övervikt, högt blodtryck och avsaknad av vårdförsäkring.
Detta kan möjligen förklara den stora skillnaden i dödlighet mellan rika och fattiga i USA, och visar också att dessa stora skillnader i hälsa inte är ofrånkomlig, menar forskarna.