Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Det onödiga dödandet

Debatt, Jessica Thiel och Martin Smedjeback - 8 år sedan

För en månad sedan lyckades en gris i USA, som senare fick namnet Rita, hoppa från en lasttransport som var på väg till ett slakteri. Mirakulöst nog klarade sig Rita relativt oskadd från hoppet och hon blev omhändertagen av en djurfristad och lever i dag i trygghet.

En lastbil full med grisar har vält på väg till slakteriet, och för första och sista gången får grisarna en stunds frihet.  Foto: Stig-Åke Jönsson/TT.

En lastbil full med grisar har vält på väg till slakteriet, och för första och sista gången får grisarna en stunds frihet.  Foto: Stig-Åke Jönsson/TT.

När hon kom fram till sitt nya hem väntade en överraskning. Det visade sig att hon var gravid och hon födde nio stycken friska och glada kultingar, som även de kommer att få leva under kärleksfulla förhållanden och aldrig riskera att hamna på någons tallrik.

Tyvärr är denna rörande historia alltför sällsynt. Grisarna går som på effektiva löpband till slakterierna. Närmare tre miljoner grisar dödas varje år bara på svenska slakterier. 99 procent av dem har aldrig under sina korta liv fått känna solen på sina ryggar.

Första gången de får se himlen och känna frisk luft är när de tvingas på slaktbilen för att snart möta döden. Alla grisar, vare sig de är ekologiska eller konventionellt uppfödda, hamnar ofrånkomligen på samma slakterier och dödas med samma metoder.

Grisarna tvingas in i en liten hisskorg som sänks ned i en gaskammare, där de andas in koldioxidgas tills de förlorar medvetandet. Att andas in höga koncentrationer av koldioxidgas är mycket plågsamt. En forskare har sagt att det är som att brinna upp inifrån. Den obarmhärtiga smärtan resulterar i total panik hos grisarna och de kämpar förgäves för att ta sig ut.

Många har redan slutat att läsa vid det här laget. Det är smärtsamt att läsa om vad vi gör med grisarna, och alla andra djur som dödas i onödan, bara för att vi gillar en viss smak. Vi människor skjuter helst undan tankarna på vad djuren utsätts för, både under deras liv och då de möter kniven mot strupen. Det blir lättast så, att se bort, att inte låtsas om lidandet och dödandet.

Men ibland tar empatin över. Ibland öppnas våra hjärtan för andra varelser, även för dem som har tryne och svans. Ibland förstår vår hjärna att de argument som används för att försvara fortsatt köttätande egentligen inte håller. Att köttätande skulle vara normalt, nödvändigt och naturligt övertygar inte längre.

Vi börjar inse att alla kännande varelser, såväl människa som djur, vill leva goda liv. Precis som Rita och hennes kultingar vill vi leva i frihet. Vi vill inte dö. Och vi människor behöver inte döda någon för att få i oss mat. Det har aldrig varit lättare att välja veganskt än det är i dag. Utbudet av vegoprodukter har mångdubblats i affärerna de senaste åren och det dyker upp fler veganska rätter på allt fler restauranger. Och det har aldrig varit godare!

Det är hög tid att lämna djurförtrycket bakom oss och ta steget in i 2016 med medkänsla och rättvisa som ledord.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar