Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Deportationer oroar haitier i Dominikanska republiken

Ivet González/IPS - 8 år sedan

Under det senaste halvåret har nästan 16 000 haitier deporterats från Dominikanska republiken. Oron för att skickas tillbaka till Haiti är nu stor bland de försäljare som lever på att sälja varor på gatumarknaden i ett slumområde i den dominikanska huvudstaden.

En jordbruksarbetare från Haiti som arbetar i Mata Mamón i Dominikanska republiken. Aktivister menar att dessa kvinnor vare sig finns med i statistiken eller inom de program som syftar till att ge stöd till migranterna på landsbygden. Foto: Dionny Matos/IPS

En jordbruksarbetare från Haiti som arbetar i Mata Mamón i Dominikanska republiken. Aktivister menar att dessa kvinnor vare sig finns med i statistiken eller inom de program som syftar till att ge stöd till migranterna på landsbygden. Foto: Dionny Matos/IPS

De kvinnliga gatuförsäljarna på marknaden i området Lilla Haiti i Santo Domingo vill inte prata om situationen, de vill inte heller att några bilder tas.

– De är rädda för att bli deporterade, viskar en kvinna medan hon rör om i den soppa hon tillreder på en vedeldad grill på trottoaren.

Oron har ökat i takt med den våg av deportationer av haitier från Dominikanska republiken som pågått sedan i somras. Länderna, som båda ligger på ön Hispaniola, har ett komplicerat förhållande när det gäller migrationen.

Enligt officiella uppgifter skickades 15 754 personer tillbaka till Haiti, som är västra halvklotets fattigaste land, mellan augusti förra året och fram till i januari i år. Under samma period uppges drygt 113 000 haitier ha återvänt frivilligt, varav drygt 23 000 barn.

Den senaste migrationskrisen inleddes år 2013. Då instiftade en författningsdomstol nya regler för dominikanskt medborgarskap, vilka kom att möta mycket hård internationell kritik. Detta eftersom reglerna retroaktivt förvägrade alla som fötts i landet efter 1929 dominikanskt medborgarskap – om inte minst en av föräldrarna redan var dominikansk medborgare. Detta oavsett om personens födsel var ordentligt registrerad.

De nya reglerna drabbade inte bara barn till invandrare, utan även deras barnbarn och till och med deras barnbarnsbarn. Plötsligt befann sig tiotusentals dominikaner med haitiska rötter i ett juridiskt vakuum. Som ett svar på den hårda internationella kritik som följde beslutade då regeringen om en ny lag som under en begränsad tid gjorde det möjligt för alla som fötts av papperslösa föräldrar fram till 2007 att ansöka om medborgarskap. Men endast 8 755 personer hann
registrera sig enligt denna regel.

Mellan juni 2014 och fram till i juni 2015 kunde även papperslösa migranter, främst av haitiskt ursprung, ansöka om uppehålls- och arbetstillstånd, något som drygt 288 000 människor också gjorde. Men av dessa kunde endast runt 10 000 personer leva upp till alla krav, och av dessa beviljades endast några hundra personer uppehålls- och arbetstillstånd.

Sedan i augusti har polisen genomfört mängder av razzior där papperslösa migranter förts till läger vid gränsen till Haiti, för att sedan deporteras.

Antonia Abreu är en dominikan av haitiskt ursprung som i 40 års tid har livnärt sig på att sälja blomsterarrangemang på marknaden i Lilla Haiti.

– De flesta haitiska kvinnor arbetar utanför hemmet, eftersom de inte har råd att vara hemmafruar. Många arbetar som gatuförsäljare av godis och cigarretter och blir utsatta för övergrepp av polisen, som tar deras varor och vagnar om de saknar giltiga dokument, säger Antonia Abreu till IPS.

Marknaden kännetecknas av dofter och lukter – av kryddor, öppna avlopp, traditionella maträtter och av sopor. Här sliter mängder av kvinnor med att sälja ett brett sortiment av varor.

Det lilla kvarteret ligger mitt i Santo Domingo, men till skillnad från närliggande stadsdelar är Lilla Haiti ett mycket eftersatt område. Ingen vet exakt hur många som bor i kvarteret. De flesta som kommer hit för att handla är haitiska immigranter som enligt internationella människorättsgrupper ofta tvingas arbeta under slavliknande förhållanden.

– Papperslösa migranter kan inte arbeta officiellt, studera eller ha ett offentligt liv. De arbetar som hembiträden eller i den svarta ekonomin, säger Lilian Dolis, ordförande för den lokala organisationen Mudha, som arbetar för dominikansk-haitiska kvinnors rättigheter.

Flera studier har visat att svarta kvinnor med ursprung i Haiti utsätts för både rasistisk och sexistisk diskriminering.

– De osynliggörs. Vi vet inte ens hur många de dominikansk-haitiska kvinnorna är, säger Lilian Dolis.

Den senaste uppskattning som finns gjordes i samarbete mellan landets statistikmyndighet och FN-organet UNFPA 2012. Då
beräknades det finnas 560 000 migranter i Dominikanska republiken, varav 485 000 var födda i Haiti.

Organisationen Mudha anser att myndigheterna aldrig har gett de kvinnor som har ett ursprung i Haiti något erkännande – utan alltid endast haft fokus på de män som kommit som migrantarbetare, så kallade braceros. Traditionellt arbetade dessa migrantarbetare inom sockerrörsindustrin, men i dag återfinns de också inom en rad andra branscher, däribland bygg- och tillverkningsindustrin.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar