Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Den ursinniga poeten

Sofia Härén - 8 år sedan

Jag går runt med en diffus känsla av annalkande katastrof. Kanske inte så konstigt med tanke på hur det ser ut i stora delar av världen. Å ena sidan krig, svält och förtryck, å andra sidan överkonsumtion, egoism och frihet på andras bekostnad. Troligtvis är det därför som den här lilla boken drar till sig mitt intresse. Sofia Härén har läst Gruvgas – Essän, vreden, politiken.

En gruvarbetare står och väntar på besked efter en gasolycka i Sizhuanggruvan, Kina, som dödade 20 och stängde in 23 personer 2011. Det ständiga osynliga hotet från den explosiva gasen i kolgruvorna får i Georges Didi-Hubermans bok symbolisera svårigheten att se katastrofen innan den inträffar. Foto: AP/TT

En gruvarbetare står och väntar på besked efter en gasolycka i Sizhuanggruvan, Kina, som dödade 20 och stängde in 23 personer 2011. Det ständiga osynliga hotet från den explosiva gasen i kolgruvorna får i Georges Didi-Hubermans bok symbolisera svårigheten att se katastrofen innan den inträffar. Foto: AP/TT

Georges Didi-Huberman är filosof och konsthistoriker och har skrivit om vår kulturella och mentala katastrofberedskap. Precis som den explosiva gasen i gruvorna är färglös, luktlös och nästan omöjlig att upptäcka – förrän det är för sent – så smyger katastrofen på oss, osedd. De synligaste katastroferna är de som redan har hänt. Didi-Huberman skriver: ”vi igenkänner dem desto lättare, då vi inte, eller inte längre, är skyldiga till dem idag.” Kan vi alltså använda oss av historieskrivningen eller av konsten för att lättare se de annalkande katastroferna? Så uppfattar jag hans frågeställning, lite förenklad.

Didi-Huberman hänvisar till filosofen Walter Benjamins vision av historieskrivningen som en brandvarnare för samtiden. Jag ska dock ärligt erkänna att jag stundtals tänker att jag tagit mig vatten över huvudet med den här boken. Jag har svårt att förstå många av de filosofiska resonemangen som: ”Varje nu bestäms av de bilder som är synkrona med det; varje nu är en särskild förnimbarhets nu.”

Det blir dock mer konkret när Didi-Huberman tar upp en annan hypotes, att annalkande eller pågående katastrofer är svåra att se eftersom de skyms av andra förlopp som tar upp synfältet. Som förintelsen av judarna under det pågående andra världskriget, eller det nutida mordet på Hmong-folket i Laos, som han påpekar, förblir fullständigt dolt av det historiska fördömandet av den franska kolonialismen och den amerikanska imperialismen i området.

Han beskriver också de faktiska gruvorna där han växte upp i Frankrike, där gruvgasen under mer än 100 år var en del av vardagen. Han slås av de många dödstalen i det som vi i dag kallar arbetsplatsolyckor, historiskt och fortfarande pågående. År 2004 dog 6000 arbetare i kinesiska kolgruvor. Han använder själv bland annat dokumentära filmer om gruvor för att förstå.

Didi-Huberman återkommer också till montaget som verktyg för att förstå. Att montera ihop delar av det förflutna för att förstå framtiden. Och han ägnar sedan återstoden av boken till att analysera Pier Paolo Pasolinis dokumentärfilm Ursinnet (La rabbia) från 1963, som är ett montage av 90 000 meter journalfilm från 1950- och 1960-talet. Han beskriver Pasolinis utgångspunkt för filmen: ”Katastrofernas främsta krigslist är den skenbara normaliteten hos tiden som går (tiden, som förefaller ’gå av sig själv’ men som i själva verket, i hemlighet, låter det allra värsta ’passera’).” Genom att montera ihop alla dessa bilder med Pasolinis egen poesi och ”kommentarer” fick han något ”väsentligt att träda fram ur filmjournalernas ’normalitet’ ” skriver Didi-Huberman.

Titeln Ursinnet beskrivs som ”poetens ursinne” men också ett ”intellektuellt ursinne” – och poeten är i detta fallet förstås Pasolini själv – i skenet av kolonialism, rasism, misär och antisemitism. Pasolini skrev själv om sin film: ”Så länge den ena människan suger ur den andra, så länge mänskligheten är uppdelad i herrar och slavar kommer det nämligen varken att uppstå någon [verklig] normalitet eller någon [verklig] fred”. Pasolinis assistent sa också: ”Dokumenten och utdragen ur journalfilmer och kortfilmer har monterats i avsikt att åstadkomma […] en indignationshandling mot den borgerliga världens overklighet och dess viktigaste konsekvens, ansvarslösheten inför historien”.

Alltså en protest mot den gängse uppfattningen: ”Allt är bra”. Så vad är då slutsatsen? När jag läst ut boken känns det som att någon just sagt något mycket viktigt till mig, men med så låg röst att jag inte hört orden. Efter att ha bläddrat igenom boken en gång till, läsandes mina understrykningar, tror jag att jag kanske förstår vad Didi-Huberman vill säga. Vi behöver vår historia, och vi behöver konsten för att tolka den, så att vi förstår vår nutid. Behöver vi kanske också den ursinniga poetens tolkning av verkligheten för att se katastrofen komma?

Bok: Gruvgas – Essän, vreden, politiken
Författare: Georges Didi-Huberman
Förlag: Daidalos

40-22-gruvgasomslag

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar