Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Debatt är krig, samtal är fred

Krönika, Anna Troberg - 9 år sedan

Var finns arenorna för de stora samtalen om vad det innebär att vara människa? Jag frågar för att jag letat utan någon större framgång. Jag tror nämligen att alla andra samtal i samhället behöver en djupare klangbotten för att inte reduceras till meningslöst poserande för egen vinnings skull.

Vid årsskiftet påbörjade jag ett experiment. Efter att i flera år ha debatterat oavbrutet ville jag veta vad som händer om man istället fokuserar på att lyssna. Det jag hörde när jag stängde munnen och faktiskt lyssnade på vad folk sa omkring mig gjorde mig förfärad. Det sansade och fördjupade samtalet är dött. Det har slaktats på den hetsiga debattens altare.
Partiledardebatten i SVT är ett typiskt exempel. Partiledarna lade någon minut var på att bedyra vikten av samtal. Sedan tillbringade man alla övriga minuter med att på alla upptänkliga vis yxa ner varandra. Samtal är inte det ord som tittarna hemma i soffan fick med sig. Och eftersom tv-tittare gör som barn gör – inte vad man säger åt dem att göra, utan vad man själv gör – så spred sig nedyxningarna som ringar på vattnet kring fikabord och i sociala medier.

Men är inte debatt och samtal nästan samma sak? Båda involverar ju två eller fler personer som pratar i relation till varandra. Nej. Debatt är produktivt om man gillar att exkludera och stöta bort andra. Om det inte är ens intention, så är debatt ett högst kontraproduktivt verktyg. Debatt förenklar, samtal fördjupar. Debatt polariserar, samtal förenar. Debatt är krig, samtal är fred.

Ibland behövs debatt, men när de sansade och fördjupade samtalen uteblir och debatten tillåts fylla tomrummet de lämnar efter sig, så får vi problem. När människor bara kan formulera sin syn på världen genom att hamra ut krigsförklaringar, så krackelerar samhällsfasaden. I sprickorna frodas rasism, sexism, hbtq-fobi och annat som inte gör någon glad. När attack är det enda verktyget i verktygslådan är chansen att få möta en annan människa, att känna med henne och dra lärdom av hennes erfarenheter minimal.

Politiken kommer aldrig att förse oss med de där stora kulturella, existentiella och filosofiska samtalen, men någonstans måste de få utrymme. På kultursidorna? Absolut, men i dag ägnas de åt Se & Hör-spekulationer om vem som är Hugo Rask och internt sandlådegroll om vilken kvällstidningsmonter Håkan Juholt borde ha besökt på årets bok- och biblioteksmässa.

Kyrkan, moskén eller synagogan då? Javisst, men för oss som inte är religiöst lagda kan det kännas avigt. Det finns de som inte tror och som normalt aldrig sätter sin fot i kyrkan, men som ändå inte skäms över att använda den som High Chaparral-kuliss till bröllop, dop och död. Jag är inte en av dem. Jag tror att fundamentet till alla fördjupade samtal måste byggas av ömsesidig respekt.Min slutsats är att vi alla kan och bör återuppliva samtalet genom att bygga vår egna portabla samtalsplattform. Receptet är enkelt: Stäng munnen och öppna öronen. Lyssna alltid mer än du pratar. Världen kommer att förändras. Till det bättre.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar