Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

De, dom eller dem?

Malin Bergendal - 9 år sedan

Tycker du att det är svårt att välja mellan de och dem ibland? Här kommer en genomgång med djurrättsaktivister och utsläppta minkar i huvudrollerna.

De och dem är det många som funderar över. Vissa undrar hur det funkar egentligen, andra tycker det är självklart men förstår inte varför så många numera inte vet. Och vissa hävdar att man kan göra hur man vill nu för tiden. Jag ska försöka reda ut frågan.

Vi börjar med grundregeln: de är subjekt och dem är objekt. För att få en tydlig bild av det – tänk dig en grupp djurrättsaktivister som släpper ut minkar ur burar på en minkfarm. Djurrättsaktivisterna är subjekt, för de gör något: de släpper ut minkar. Här ska det alltså vara de, inte dem. Minkarna gör ingenting, men de påverkas av vad subjekten (djurrättsaktivisterna) gör. Alltså är de objekt, tills de skuttar iväg och blir subjekt i helt andra meningar. Om vi redan känner till både djurrättsaktivisterna och minkarna kan vi skriva: de släpper ut dem.

Men att tänka på subjekt och objekt när man skriver passar inte alla. Då finns det ett par andra knep. Det ena knepet är att tänka singular istället för plural – en istället för flera: en (låt oss säga kvinnlig) djurrättsaktivist som släpper ut en minkhona, till exempel. Ingen tvekan om att hon släpper ut henne, eller hur? Om de är flera byter du bara ut hon mot de och henne mot dem.

Det andra knepet är att översätta till engelska. The animals’ rights activists är they och the minks är them. They = de och them = dem.

Varför är det svårt på svenska, då? Det beror på att de flesta säger dom. Visserligen säger man di och dem på finlandssvenska och di och dom i delar av södra Sverige. I vissa dialekter längst i norr säger man dem i båda fallen – läs en roman av Sara Lidman så får du se! Men dom är vanligast sedan länge.

Ändå verkar det ha blivit svårare de senaste decennierna. Inte nog med att många skriver de där det ska vara dem: *Djurrättsaktivisterna släpper ut de istället för Djurrättsaktivisterna släpper ut dem.
Dessutom har det blivit vanligt att göra tvärtom: *Dem släpper ut minkarna istället för De släpper ut minkarna. Så skulle de flesta mellanstadiebarn inte ha skrivit på 1970-talet, men så skriver många vuxna i dag.

Sedan ungefär 15 år säger vissa att det inte finns några regler för de och dem längre – numera kan man skriva som man vill. Visst kan man, men reglerna är ungefär desamma. Vad som har hänt är att grammatikerna bakom Svenska Akademiens Grammatik (1999) har sagt att de och dem går lika bra i en enda typ av meningar.

Låt oss säga att djurrättsaktivisterna blir gripna av polisen (och när polisen tar dem är de objekt). Men några djurrättsaktivister har hunnit iväg. Enligt den äldre regeln skriver man att polisen griper dem som är kvar. Enligt de nyare rekommendationerna går det lika bra att skriva att polisen griper de som är kvar. Då ser man de som som ett fast uttryck, som inte behöver böjas när det blir objekt. Men frågan är om det inte är ännu krångligare att hålla reda på de tillfällen när de och dem går lika bra. I alla fall tror jag – bara tror – att fler har blivit osäkra i fler fall sedan de nya rekommendationerna kom.

Fler och fler säger dom om både de och dem, även i södra Sverige. En del skriver också så, fast det är vanligast när man ska återge tal. Då och då kommer det upp diskussioner om ifall det vore bättre att bara rekommendera dom. Hittills har man ansett att det skulle förändra det skrivna språket för mycket och att äldre texter skulle bli svåra att läsa. Men det kan förändras.

I oktober 2013 föreslog Per Ledin, professor i svenska, i radioprogrammet Språket att man skulle införa dom som enhetsform. Jovisst skulle det bli svårare med äldre texter, sa han, men så är det med stavningsreformer. Han jämförde med när man avskaffade verbens pluralformer (de gingo, vi kommo, et cetera). Då hade man sedan länge slutat använda pluralformerna i tal. I dag kan det göra det svårare att läsa exempelvis Strindberg, sa Per Ledin, men det kan ändå vara värt det.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar