Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Dagens unga poeter kan ta saken i egna händer

Nike Markelius - 9 år sedan

Unga poeter i dag möter helt andra landskap och jordar för sina ord att sätta rot i än tidigare generationer. Så som det alltid varit med framåtskridandet. Det är spännande att se hur unga människor kastar sig ut i livet och gör de upptrampade stigarna till sina egna vägar, hur de strör sitt magiska glitter över marken och gör den ny. Hur var och en väljer vad de tar med sig ur historien för att berätta sina egna nya historier. Vi har en lång berättartradition i Sverige av politisk poesi och arbetarlitteratur, skildringar som har gett röst åt människornas livsvillkor och drömmar om ett bättre liv.

Jenny Wrangborg, poet. Foto: Karin Grip/SvD/TT.

Jenny Wrangborg är en unik politisk poet i samtiden . Foto: Karin Grip/SvD/TT.

Själv läste jag mycket av det mesta när jag var ung men fastnade mest för Södergran, Ekelöf och Wine. Och förstås Diktonius, som jag har tonsatt, vars dikter är fantastiska att sjunga. Jag fastnade för det råa, vemodet, skörheten, svärtan, smärtan, den eviga längtan – alla bilder av våra små förgängliga stunder som vi alla försöker göra något vackert av.

Lyriken höll mig uppe om jag höll på att falla, den höll mig stilla om jag sprang för fort och den gav ofta tröst och vägledning. De tummade böckerna var mina vänner och följeslagare många gånger när intigheten slöt sig för tätt omkring mig.

Jag ser hur världen förändras, både till det bättre och det sämre. Så som det alltid varit med framåtskridandet. De senaste nyutgivna diktsamlingarna jag läst är skrivna av Jenny Wrangborg och Bruno K Öijer som båda skriver självlysande politisk poesi som på ett drabbande sätt skildrar vår tid. Och Athena Farrokhzad tog det poetiska berättandet till nya höjder i sitt omtumlande fantastiska sommarprogram 2014.

Men det bubblar och fräser i den yngre poetiska världens alla hörn och allt finns inte att hämta mellan boksidorna längre. Poeterna har hittat många andra vägar att nå sina läsare och förutsättningarna varierar naturligtvis.

Internet och hela den virtualiserade världen gör hastigheten och tillgängligheten till självklara utgångspunkter i skrivandet för många poeter i dag. Det är svårt att bli utgiven som poet, i synnerhet om du är ung och oerfaren och många hittar andra vägar att bli lästa eller lyssnade på. Naturligtvis skrivs poesi på väldigt många olika sätt inom den yngre generationen, men en explicit politisk poesi är på tydlig frammarsch.

Och när jag pratar med Athena Farrokhzad, som själv debuterade med diktsamlingen Vitsvit 2013, och som arbetar som lärare på den skönlitterära skrivarlinjen på Nordens FHS, berättar hon att många av hennes elever förhåller sig både till en lyrisk och till en konceptionell tradition som länge varit dominerande. Många fler i svensk samtidslitteratur i dag förhåller sig till erfarenheter av migration och rasism än för bara några år sen. Det är en påtaglig skillnad. Men det handlar också om att barn till migranter som kom hit på 1970– och 1980-talen är vuxna i dag.

Författaren och poeten Athena Farrokhzad. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Författaren och poeten Athena Farrokhzad. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Nu har vi i större utsträckning tillgång till de resurser som krävs för att skapa förutsättningar att sprida orden. I Sverige har vi en uppjobbad tradition för uppläst poesi och många kan vara etablerade på scenerna i mindre kretsar utan att ha blivit utgivna i bokform. Till exempel finns Revolution Poetry, som är en aktiv förening av unga poeter som frekvent publicerar sina upplästa dikter på sociala medier och andra internetbaserade plattformar.

”Altlitt” är en term för alternativ litteratur som främst publiceras på nätet. Det har blivit allt vanligare att unga poeter publicerar sig själva, till exempel på twitter eller instagram, appar som passar bra för snabba komprimerade tankar och som med ett klick når ut till många och kan få omedelbar respons. Tack vare alla internetpoeter är poesi en hipp trend i till exempel USA just nu, många känner sig lockade av de öppna dörrarna mot världen och läsarna.

Möjligheten att sprida sina ord är tillgängligt för vem som helst och inte längre bara för priviligierade akademiker. Poeterna kan ta saken i egna händer, lägga ut sin konst och kommunicera med sina läsare direkt, utan att behöva vänta på att bli insläppta i värmen hos ett förlag. Det blir författarskap som provar sig fram utan inblandning av redaktörer eller proffstyckare.

På gott och ont får en förmoda.

Direktheten till läsarna ger en annan process, både i skrivandet och i läsandet, då dikterna blir en del av ett stort flöde blandad information. Internetpublicerade dikter når kanske ut till fler, men kan inte bli ett sammansatt konstverk på samma sätt som de traditionella diktsamlingarna.

Jag uppfattar att svenska förlag är försiktiga i sin utgivning av unga poeter. I jämförelse med till exempel i Danmark, som efter att den unge danske poeten Yahya Hassan gav ut sin självbetitlade diktsamling 2013, ser en stor våg av ung dansk politisk poesi som förlagen satsar på. Hassans dikter skapade en samhällsdebatt av sällan skådad omfattning som kastade ljus över flyktingbarns situation i utsatta områden. Han öppnade ögonen på etablissemanget för angelägna berättelser ur en ung människas perspektiv och jag hoppas det ger avtryck långt utanför Danmarks gränser.

Hur vi än finner poesin i våra liv är det gnistan i språket som når oss. De sinnrikt formulerade erfarenheterna som kan fylla oss med nytt liv och ge oss makt över våra tankar.

Nike tycker och tipsar: Poeter då och nu

Edith Södergran. Foto: TT.

Edith Södergran. Foto: TT.

Edith Södergran

Edith Södergran var före sin tid på många sätt. Hennes ord fängslade och styrkte unga själar. Skönheten i hennes ord, tveklösheten, flödet i språket och hennes tro på sig själv och diktens sprängkraft. Trots en skröplig kropp som satte hinder i vägen, tog hon sin självklara plats i den litterära världen.

Jag är ingen kvinna. Jag är ett neutrum.

Jag är ett barn, en page och ett djärvt beslut,

jag är en skrattande strimma av en scharlakanssol …

Jag är ett nät för alla glupska fiskar,

jag är en skål för alla kvinnors ära,

jag är ett steg mot slumpen och fördärvet,

jag är ett språng i friheten och självet …

Jag är blodets viskning i mannens öra,

jag är en själens frossa, köttets längtan och förvägran,

jag är en ingångsskylt till nya paradis.

Jag är en flamma, sökande och käck,

jag är ett vatten, djupt men dristigt upp till knäna,

jag är eld och vatten i ärligt sammanhang på fria villkor.

Edith Södergran ur Dikter (1916)

Elmer Diktonius. Foto: Wikimedia commons.

Elmer Diktonius. Foto: Wikimedia commons.

Elmer Diktonius

Även Elmer Diktonius skapade stormande känslor med sina ord. Han var en pionjär bland arbetarpoeterna och lödde politiskt liv i sina råa skildringar av såväl skapandets vånda som den kollektiva smärtan hos proletärer och andra som fick kämpa för livets nödtorft. Han mejslade fram grovhuggna och närgångna texter, glödgade som smidesjärn och bestämda som slag av släggor.

Edith Södergran och Elmer Diktonius var för övrigt goda vänner.

Jag ser den heliga askan

i ansikten av mänskor som lidit.

Jag ser den i revolutioner

som blivit till intet

i pyramider som smulats till grus

solar som glött och slocknat.

Jag ser den och seende jag känner:

så är det, så skall vi gå:

brinnande

ur helveteskval

till ren aska.

Elmer Diktonius ur Hårda sånger (1922)

Jenny Wrangborg, poet. Foto: Karin Grip/SvD/TT.

Jenny Wrangborg, poet. Foto: Karin Grip/SvD/TT.

Jenny Wrangborg

Jenny Wrangborg är en unik politisk poet i samtiden. Det finns en drabbande desperation och detaljrikedom i hennes skildringar av hur en borgerlig och rasistisk era förstör förutsättningarna för människor att leva i frihet och fred. Hon läser sina dikter på ett personligt sätt tillsammans med sin musikgrupp Jenny Wrangborg & Stationen.

Tips: Den stundande gemenskapens år – finns på YouTube!

Vi vakade in morgnarna

i skrynkliga lakan

innan grannarna åkte till jobbet

bussarna sjöng en annan melodi

världen gjorde inbrott i lägenheten

verkligheten där utanför

landade på vår hallmatta

blodet från gränderna rann in

genom vårt brevinkast

Jenny Wrangborg  ur Vad ska vi göra med varandra (2014)

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 9 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 9 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 9 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 9 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 9 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 9 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 9 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 9 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 9 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar