Bred enighet om klimatlag
Inför en klimatlag och ett oberoende klimatpolitiskt råd, samt tidigarelägg det svenska klimatmålet. Det föreslår ledamöterna i Miljömålsberedningen, som i en debattartikel i DN presenterar några förslag som hittills kommit fram i arbetet.
Miljömålsberedningen lämnar sitt slutbetänkande i juni i år. Uppdraget är att ta fram förslag till ett klimatpolitiskt ramverk som gör det möjligt för Sverige att leva upp till målen från Paris.
Alla partier utom SD ingår i Miljömålsberedningen och avsikten är att ”sända en tydlig signal till näringsliv, kommuner och regioner samt till medborgarna” om den långsiktiga politiken.
På FNs klimatmöte i Paris skärptes klimatmålet från 2 grader till att hålla uppvärmningen ”väl under 2 grader”, med en ”strävan” mot 1,5. Därför borde Sveriges mål om nettoutsläpp skärpas från 2050 till 2045, menar Miljömålsberedningen. I debattartikeln lyfter de också att svenska konsumtionsutsläpp utomlands också måste beaktas.
Enigheten bakom förslaget om en klimatlag gläder särskilt Miljöpartiet som sedan en längre tid arbetat för frågan, med Storbritanniens Climate Change Act som förebild.
– Jag är väldigt glad över att samtliga partier i Miljömålsberedningen ansluter sig till idén om en klimatlag. Klimatlagen ger ordning och reda i klimatpolitiken och behövs för att minska utsläppen i den takt som krävs för en globalt hållbar utveckling, säger Stina Bergström (MP) i ett pressmeddelande.
Klimatlagen ska följas oavsett regering men styrmedel och åtgärder kan variera beroende på vilka partier som sitter vid makten.