Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Bekämpa patriarkatet från olika håll

Nike Markelius - 8 år sedan

Jag gick med min mamma på Grupp 8-möten och demonstrationståg med plakat där det stod ”daghem åt alla barn”, ”fri abort” eller ”lika lön för lika arbete”, när jag var barn.

Roxane Gay undervisar i kreativt skrivande i USA och har fått stor uppmärksamhet för sin bok ”Bad Feminist”. Hennes nya bok ”An Untamed State” utkommer på svenska i vår. Foto: Jay Grabiec.

Roxane Gay undervisar i kreativt skrivande i USA och har fått stor uppmärksamhet för sin bok ”Bad Feminist”. Hennes nya bok ”An Untamed State” utkommer på svenska i vår. Foto: Jay Grabiec.

Sen dess har det varit mer eller mindre roligt att följa feminismens utveckling genom livet. Några av de primära saker kvinnorna i min föräldrageneration krävde då, är nu verklighet – som att dagisplatserna byggts ut (1977 gick ett av tio barn på dagis – gissa vilka som var hemma med de andra nio?) men skrämmande lite har uppnåtts på snart femtio år sedan Grupp 8 startades 1968.

Som rockmusiker och trummis har jag inte alltid fått den respekt jag rimligtvis förtjänar. Kvinnliga instrumentalister, i synnerhet på mansdominerade instrument som elbas, elgitarr och trummor, har fått leverera dubbelt upp och lite till för att få vara med där det händer. Och ändå är det fortfarande till allra största del män som får jobb som instrumentalister i orkestrarna. Jag har väntat i hela mitt liv på att det ska ändras. Jag trodde att vi kvinnliga instrumentalister var pionjärer på 70- och 80-talen, att det skulle leda till en utjämning mellan könen. Jag vill bli betraktad som en musicerande människa och inte som en exotisk brud som försöker kvala in på killarnas planhalva. Folk säger fortfarande tjejband men inte killband. Tröttsamt.

Men patriarkala strukturer sitter hårt som berg i våra samhällen.

Jag har just läst Bad Feminist av den amerikanska författarinnan Roxane Gay. Hon kallar sig själv dålig feminist därför att hon inte alltid strävar efter att vara en politiskt korrekt feminist. Hon vill kunna dansa till låtar som har kvinnoförnedrande texter bara för att hon gillar musiken, hon vill kunna spela dum inför en hantverkare för att få honom att känna sig macho och göra jobbet, hon vill raka benen, fejka orgasmer och gillar att gilla män. Hon gör inga anspråk på att ha alla svar eller att förespråka den militanta feminism vars företrädare ofta högljutt piedestaliserar sig själva. Hon vill ändå kalla sig feminist eftersom hon brinner för sin definition av feminismen: ”vi är bara kvinnor som inte vill bli behandlade som skit”.

Gay har ett stort intresse för böcker, filmer, dokusåpor och teveserier och ger många analyser med en imponerande normkritisk skarpsynthet, med självklara krav på mångfalds- och jämställdhetsperspektiv. I en stor del av den populära fiktion Gay konsumerar visas stereotypa kvinnor upp i konstruerade låtsasvärldar; med ansikten som masker, kroppar som sköldar, blanka upputsade troféer, reducerade till pinsamma typer med låg självkänsla och fixering vid en pornografisk skönhetsnorm.

Att bli gillad ligger ju i tiden. Att få bekräftelse på att vi är sympatiska. Osympatiska flickor blir inte omtyckta. Osympatiska män däremot är intressanta. Gay menar att det är de motbjudande personerna i konsten som får oss att känna att inte heller vi behöver vara perfekta. Men för kvinnorna i många av de här sammanhangen gäller andra regler.

Gay presenterar fakta: Kvinnor i USA tjänar 77 procent av vad männen gör. Fortfarande får en kvinna som kandiderar som USAs nästa president svara på frågor om mode. Mäns våld mot kvinnor är ett gigantiskt problem då det finns en så kallad våldtäktskultur som skyddar männen. I sedvanlig nyhetsrapportering av verkliga sexuella våldsbrott i USA är signalerna ofta att mäns aggression mot kvinnor är oundviklig och därmed ursäktad. Våldtäktsmän frias för att mäns drifter anses naturliga och kvinnorna borde veta bättre än att klä sig utmanande och supa sig fulla. Det sexuella våldet osynliggörs i verkligheten och trivialiseras i teveserierna där en saftig våldtäktsscen får upp tittarsiffrorna.

Roxane Gay vill kämpa för feminismen men slå hål på uppfattningen att det bara finns en sann feminism. Patriarkatet måste bekämpas från olika håll. Gay är något på spåren.

Det finns de som skaffar sig en karriär på att vara feminister. Det finns de som utnämner sig själva till nån sorts specialistfeminister. Det finns de som rider på den normkritiska vågen och blir feminister för att det är ett coolt epitet att svänga sig med. Sen finns det de som försöker göra något åt ojämlikheten på allvar, som startar politiska krafter för att utmana och knuffa undan de patriarkala cementklossarna som står i vägen överallt i samhället. Som ställer sig upp och pekar på allt det där som modersmjölken, skolan, arbetslivet och relationerna har fyllt vårt system med. Som vi styrs av i sängkammaren, i köket, på gatorna och på arbetsplatserna.

Nästan allt återstår att göra.

Omslagen till Roxane Gays ”Bad feminist”, Hélène Cixous ”Medusas skratt” och Chimamanda Ngozi Adichies ”Alla borde vara feminister”. Foto: Nike Markelius.

Omslagen till Roxane Gays ”Bad feminist”, Hélène Cixous ”Medusas skratt” och Chimamanda Ngozi Adichies ”Alla borde vara feminister”. Foto: Nike Markelius.

Nike tipsar: Fler feministiska böcker

Chimamanda Ngozi Adichie bejublade TED-talk Alla borde vara feminister finns i bokform. Här tar hon upp flera exempel på hur det nigerianska samhället fortfarande är djupt förtryckande mot flickor och kvinnor. Efter att ha blivit kritiserad för att vara afrikan och feminist kallar hon sig: ”lycklig afrikansk feminist som inte hatar män och som gillar att ta på sig läppglans och högklackat för sin egen skull, inte männens.”

Den franska filosofen och författarinnan Hélène Cixous Medusas skratt finns i nyutgåva. En porlande poetisk, sensuell och filosofisk essä från 1975. En liten skrift som uppmanar alla kvinnor att skriva om sig själva. ”Ett manifest för frigörelse från patriarkatets strypgrepp genom skriften.”

I filmen Suffra- gette spelar Meryl Streep, Carey Mulligan och Helena Bonham Carter feminister som ser en radikal kamp som den enda vägen till förändring.

I filmen Suffra-
gette spelar Meryl Streep, Carey Mulligan och Helena Bonham Carter feminister som ser en radikal kamp som den enda vägen till förändring.

Nike tipsar: En feministisk film

När orden inte räcker till måste vi gå till handling. Det är så revolutioner startar. När kvinnorna på 1800-talet höjde sina röster om att få samma rättigheter som männen: vårdnad om sina barn, bli myndiga, få rösträtt, slippa bli behandlade som slavar och utnyttjas – så gjorde männen motstånd. De ville ha kvar sina kvinnor under stövelklacken. De måste ha varit blinda och döva, utan minsta empati. Kvinnorna tog till andra medel för att höras. Kasta sten i skyltfönster, spränga byggnader och till och med kasta sig själva i döden för att gubbarna skulle öppna sina ögon.

I filmen Suffragettes är kvinnorna i frontlinjen hellre rebeller än slavar. Deras kamp, med politiska aktivisten och ledaren för suffragettrörelsen Emmeline Pankhurst i spetsen, är ohygglig och gastkramande. De fick betala ett oerhört högt pris för många av de rättigheter vi har i dag. Misshandlade av poliser och brutalt fängslade, utkastade på gatan från hem och arbete, skilda från sina barn och bespottade av en konservativ allmänhet.

När årtalen för kvinnlig rösträtt världen över rullas upp i slutet av filmen går det som kalla kårar genom mig. Vi flyttar långsamt fram våra positioner men väldigt mycket finns kvar att göra för att våra systrar och döttrar ska gå en jämlik framtid till mötes.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar