Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Avtalet med Iran kan leda till rustning

Thalif Deen/IPS - 9 år sedan

Avtalet mellan de sex stormakterna och Iran om landets kärnenergiprogram kan leda till en ökad militär upprustning i regionen. Det varnar experter för.

USA har föreslagit att försvaret hos några av landets närmast allierade i regionen ska stärkas, däribland i Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Kuwait, Qatar, Bahrain och Oman. Detta kan ske genom nya vapensystem som ska motverka en framtida upprustning i Iran, vilket befaras efter att FNs och USAs sanktioner mot landet lättas. Alla de sex länderna är medlemmar i den regionala samarbetsorganisationen GCC, och är till övervägande del sunnimuslimska, till skillnad från det shiamuslimska Iran.

Uppgifter gör även gällande att USAs president Barack Obama överväger att höja det militära stödet till Israel, vars premiärminister Benjamin Netanyahu kallat kärnenergiavtalet med Iran för ”ett historiskt misstag”. Natalie J Goldring, vid forskningscentret för fred och säkerhetsfrågor vid Georgetown-universitetet i Washington, säger till IPS att kärnenergiavtalet var mycket viktigt i arbetet för att motverka en spridning av kärnvapen. Men hon menar samtidigt att avtalet kan resultera i en farlig ökning av antalet konventionella vapen i regionen.
– Flera länder tycks redan ha börjat positionera sig för att få veta vilka konventionella amerikanska vapen som avtalet kan resultera i för deras del, säger Natalie J Goldring till IPS.

Samtidigt påpekar hon att de långvariga sanktionerna mot Iran gällande inköp av betydande konventionella vapen kommer att finnas kvar i flera år framåt. Men trots detta uppges länderna runt Persiska viken samt Israel nu stå i kö för att få tillgång till fler vapen från USA.

Natalie J. Goldring säger att ländernas argument är detsamma som alltid; de behöver stärka sin förmåga att försvara sig. – Men mot vem ska de försvara sig? Är det Iran som är den förmodade fienden, ett land som fortfarande är utsatt för vapenembargo? Och vilka är det som har en militär fördel? säger hon. Enligt Natalie J Goldring har uppgifter visat att Irans försvarsbudget bara är en tiondel av de samlade militärutgifterna för GCC-länderna och Israel.

Natalie J Goldring påpekar att avtalet med Iran kommer att göra det betydligt svårare för Iran att skaffa kärnvapen, och att avtalet minskar risken för ett krig mellan USA och Iran, och är till gagn för alla parter. Samtidigt påpekar hon att USA nu återigen överväger att skicka mycket avancerade vapen till länder i Mellanöstern, trots att människorättssituationen i vissa av dessa stater är mycket dålig, samt att den inhemska stabiliteten i vissa fall kan ifrågasättas.
– Vi har sett detta ske tidigare. Det är en hållning där riskerna med vapenförsändelserna ignoreras, vilket ökar risken för att våra militärer kommer att få strida med krafter som har våra egna vapen, säger Natalie J Goldring.
– Om Iranavtalet leder till en ökad vapenexport så blir det fina affärer för vapentillverkarna, men inte för oss andra. Länderna i Mellanöstern behöver minska sina lager av konventionella vapen, inte utöka dem.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar