Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Att dela kärleken på tre

Elin Lindman - 9 år sedan

Egentligen var det någonting som bara hände. Trots att de själva aldrig tänkt tanken att de var polygama befann de sig plötsligt i en kärleksrelation på tre. ”För oss är det här att älska fler än en att våga älska fullt ut”, säger Hampus Engström.

Det är söndag eftermiddag när jag hälsar på i en röd villa i Strömsund i Jämtland där det bor en helt vanlig ovanlig familj. Med fem barn samt tvillingar på väg, en mamma och två pappor.

Det var för två och ett halvt år sedan som Linda och Erik Fridland och Hampus Engström bestämde sig för att leva tillsammans alla tre.
– Det här var från början inte ett alternativ för oss heller, utan vi diskuterade mycket om hur vi skulle göra. Jag kände ju att jag inte ville vara utan någon av dem, säger Hampus Engström.

Paret Fridland träffade Hampus Engström då de arbetade på samma taxifirma. Med tiden växte kärleken fram.
– Så berättade vi för barnen och de ryckte mest på axlarna och sa jaha. Barn är ju så öppna och utan fördomar. Men vi kollar ändå hela tiden av hur de påverkas av vårt beslut men det tycks aldrig ha varit något problem för dem, säger Linda Fridland.

Sen kom utmaningen att berätta för familj, vänner och arbetskamrater. Vilket resulterade i att vissa familjerelationer och vissa vänner har försvunnit medan andra har tillkommit.
– Vi har förståelse för att det kan ta tid att förstå, säger Linda Fridland.
– Men man måste ju ändå bestämma sig någonstans för att mitt liv är mitt liv, fortsätter Hampus Engström.

Trion började tidigt att blogga som ”Polyfamiljen” , så småningom skrev Aftonbladet ett stort uppslag om dem och efter ett tag satt de i TV4 och berättade om sitt polyliv. Att gå ut öppet och rakryggat har varit viktigt för dem alla tre.
– Vi fick en rolig kommentar sagd med glimten i ögat när Aftonbladet skrev om oss att det var oschyst för nu kunde inte folk prata skit längre, säger Hampus Engström.

Det är för att trion vill lyfta diskussionen om polygami och få en förändring som de väljer att gå ut i media. De vill visa att man kan leva på olika sätt och det händer att människor hör av sig, både folk de känner och främlingar och säger att sådär vill ju jag också leva! I Strömsund har många en personlig relation till trion då de alla tre har kört taxi i många år. Det mest förvånande har varit att så många pensionärer har varit så positiva till deras levnadssätt.
– Vi kör ju mycket färdtjänst och särskilt äldre damer verkar tycka att det här är fantastiskt. Det förväntade vi oss nog inte. Då får man lite peppning att leva som man vill, säger Hampus Engström.

De berättar att det finns mycket praktiska fördelar med att leva polygamt. Att dela hushållsysslor på tre gör att man bland annat kan ägna mer tid åt barnen. Ekonomiskt ser de också att det är en fördel. – Men det är ju inte av praktiska skäl vi valt detta utan det är ju av kärlek. För oss är det här att älska fler än en att våga älska fullt ut. Att våga komma ut med det gör ju att man känner sig mer fri, säger Hampus Engström.

Svårigheterna med att vara tre handlar främst om att folk har ögonen på dem hela tiden.
– Vårt föräldraskap är ofta väldigt synat i sömmarna. Fast vi lever precis som en helt vanlig familj. Det är som att de har en bild av att vi ligger på köksbordet medan barnen tittar på.

Att vara i en relation på tre innebär en helt annan dynamik än att vara två, berättar familjen. De diskuterar kanske ännu mer än i en vanlig relation och är extra noga med att vara öppna mot varandra.

Foto: Elin Lindman

Foto: Elin Lindman

– Det är ju bra att ventilera med varandra. Och oftast kommer vi ju fram till det att jag skulle ju inte bli så upprörd om det inte var för att jag älskar er, säger Hampus Engström.
Till hösten blir polyfamiljen ännu större, då Linda Fridland väntar tvillingar. Det är tvåäggstvillingar så chansen finns att Erik Fridland och Hampus Engström är pappa till varsin. I vardagsrummet leker barnen och i eftermiddag är familjen bjuden på söndagsmiddag som vilken vanlig och extraordinär familj som helst.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar