Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Är dela det nya äga?

Roland Cox - 9 år sedan

Jag såg först inte vad jag hade snubblat över. Vi bodde billigt i Brooklyn tack vare AirBnB. Jag gav bort en gammal laptop på Bortskänkes.se i utbyte mot ett par flaskor vin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En borrmaskin används i genomsnitt 15 minuter under sin livslängd.

En dag fikade jag med en amerikansk student som via nätet hade hittat en svensk soffa att sova på. Det kallas couchsurfing, fick jag veta.
Enskilda fyndigheter. Och så för ett par år sedan blev ett mönster synligt: en våg av delande.

I dag rymmer det nya internetbaserade företagandet en yvig flora initiativ som ibland buntas ihop under hatten delningsekonomi eller kollaborativ ekonomi. Här finns små lokala initiativ som Kostnix där studenter i Stockholm utbyter möbler och annat. Eller Facebookgruppen Musikprylar bytes.

Till de större hör Skjutsgruppen som förmedlar samåkning. Motsvarigheten i Europa heter Blablacar som enligt hemsidan har 20 miljoner användare. Samåkarna får trygghet genom att de öppet betygsätts som förare eller passagerare.
– Samåkning har vuxit mycket. Om några ungdomar ska ta sig från Salzburg till Milano så åker de med Blablacar eller liknande, det har blivit det enklaste och billigaste, säger Karin Bradley på KTH som forskar om hur delning kan påverka miljö och sociala relationer.

Från prylar till transport

Work around förmedlar lediga möteslokaler i Stockholm. Sellpy säljer dina begagnade prylar och skickar pengarna. Tool Pool i Malmö lånar ut gratis verktyg och får på så vis fler kunder till järnaffären också. (Det påstås ibland att en borrmaskin i snitt används i 15 minuter av sin livstid.)

Via Hoffice kan man jobba hemma hos varandra istället för att hyra kontor. Klädoteket, Retoy, GoMore, Ilovegratis, Millor que nou i Barcelona, Street Bank i London … Och så har vi de verkliga giganterna. AirBnB, som nu efter sju år erbjuder turister 1,5 miljoner privatbostäder i 190 länder. Kopplingsavgiften och andra intäkter har gjort grundarna till miljardärer. Den omstridda taxiverksamheten Uber, som med appar länkar samman resenärer med chaufförer i 200 städer runt världen är nu delägt av Google.

Drivs med miljötanke

När Entreprenörskapsforum avrapporterade fältet i början av 2015 listades ett 60-tal svenska exempel på företag inom delningsekonomin. Det tycks komma nya varje dag. Karin Bradley studerar främst de initiativ som drivs med miljötanke. Forskningsprojektet nu heter ”Att dela på ting och rum”.

– Framför allt möjligheter för människor att ha en mer hållbar konsumtion. Kollaborativ ekonomi kan göra att man inte behöver äga och förbruka lika mycket varor och ytterst material.

Det kan också vara ”rum” eller andra resurser man delar. Eller pengar. Även crowdfunding ingår i delarvärlden. Med ett litet bidrag kan du vara med och utveckla en uppfinning, tjänst eller något annat, till exempel via Funded by me. Wikipedia ingår i samma delarkultur.

Karin Bradleys definition siktar främst på tillfälliga utbyten, mellan främlingar. Människor har i alla tider delat plog, bastu eller gräsklippare. Internet har dock satt turbomotor på delandet. Nätet kapar tider och kostnader. Initiativ som förr fick organiseras med papperslappar, annonser och telefonkedjor kan i dag klickas fram sekundsnabbt, och mellan främlingar. Det som startas i ideell skala växer ibland till global miljardindustri. Drivkrafterna är flera och starka.

Ekonomisk kris drev på

En rapport från Entreprenörskapsforum pekar främst på internet och smarta telefoner som gör allt tillgängligt snabbt och billigt. Internet gör det också enklare att starta ny verksamhet. Och transaktioner kan ske direkt från människa till människa via en nätplattform, utan att gå via ett företag. Att flytta pengar har blivit enklare.

Den ekonomiska krisen 2008 utpekas också som en faktor, då människor blev nödda att hitta billigare lösningar. Ett minskat intresse för prylkonsumtion spelar också in, enligt Entreprenörskapsforum. Delning kan ge ett billigare liv. Karin Bradley påpekar dessutom att människor som vant sig vid att på Facebook dela privata bilder och texter tycks ha närmare till att dela även saker med främlingar. Det finns sociala vinster också, när man måste prata med andra.
– I slutändan är det väl inte konsumtion som gör människan lycklig, utan meningsfulla relationer.

Kan stöpa om samhället

Konsultföretaget PwC har uppskattat att den globala delningsekonomin inom tio år tjugodubblas till att omsätta 335 miljarder dollar. De radikalaste siarna anar embryot till en förändring av det kapitalistiska systemet.
Det finns de som jämför detta med 1800-talets industrialisering, då mekanisk teknik fick människor att flytta till städerna. Och med 1900-talets automation, där bensin- och elmotorer framfödde taylorismens löpande band och senare robotisering.

Fredrik Söderqvist, utredare med digitalinriktning hos fackförbundet Unionen, menar att internet är tekniken som håller på att föda fram en delningsekonomi och annat internetföretagande som kan omstöpa samhället på motsvarande sätt. Inte småpotatis, i så fall. Varken han eller Karin Bradley vågar sia om hur stort det här kan bli. Klart är att det kan skapa nya företag och mer klimatsmarta och miljövänliga lösningar. Men att delandet också kan skapa problem och födslovåndor och utmanar befintliga system. I vissa länder har man börjat reglera bland annat Ubers och AirBnBs expansion.

Konflikter och mål

Många frågor väcks: Är Ubers taxiverksamhet sparsam resursdelning, eller konkurrerar det med kollektivtrafiken och ökar bilåkandet? Minskar skatteintäkterna om delandet tar fart? Hur går det med lönenivåer, arbetsmiljö och pensionsavsättningar i ett företag som egentligen bara är en plattform, en förmedlare av varor eller tjänster mellan privatpersoner?

Är det bra för miljön att bostäder delas via AirBnB, eller orsakar det mer flygresor? Är det ett hot mot hotellbranschen? Och om du delar borrmaskin med grannarna, vem är ansvarig om den går sönder?
– Konsumentköpslagen är skriven utifrån att du köper en vara eller en tjänst av en näringsidkare, påpekar Karin Bradley. Väldigt mycket i lagstiftning och försäkringssystem bygger på privat ägande. Systemen är inte alltid utformade för delande.

– Nya internetbaserade företag är intressanta utifrån ett entreprenörsperspektiv, vilket ju uppmuntras i den nationella politiken, samtidigt som det här kan komma i konflikt med andra samhälleliga mål om trygga anställningar och annat.
Det behövs mer omvärldsanalys och ökad medvetenhet, menar hon.
– Det här är frågor som behöver debatteras och som människor behöver tänka och formulera sig kring så att de inte blir överrumplade, säger Karin Bradley.

I en kommande bok skriver hon:
”Med en politik, regelverk och trygghetssystem som styr delandets ekonomi i en demokratisk riktning kan detta bli en väg till ett mer rättvist och hållbart samhälle”.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 9 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 9 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 9 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 9 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 9 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 9 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 9 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 9 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 9 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar