Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Angola 40-årsjubilerar

Klas Lundström - 7 år sedan

Den 11 november 1975 utropades Angola till självständig stat efter att i 500 år ha varit en portugisisk koloni. Angola gick sedan från koloni till blodigt inbördeskrig. Nu hoppas en ny generation att landet kommer att gå från korrupt oljeekonomi till fullfjädrad demokrati.

Angola föddes med ett inbördeskrig som pågick till 2002. När landet nu firar 40 år som självständigt råder stor social oro men också ekonomisk tillväxt. EU, Kina och USA finns på plats och armbågar sig fram till gynnsamma positioner. Foto: Klas Lundström

Angola har varit självständigt i 40 år. Ekonomin växer men det råder social oro. Foto: Klas Lundström

Angola föddes med ett inbördeskrig som varade fram till 2002. Det var ett av kalla krigets längsta och blodigaste konflikter och involverade länder som Kuba, Sovjet, Sydafrika och USA. Efter inbördeskriget steg Angola in i en tillvaro kantad av sociala och etniska konflikter och storpolitiska rivaliteter mellan landets dominerande politiska partier: MPLA och Unita. När Angola nu firar 40 år som självständig stat är det med många frågetecken och utbredd social oro.

Ekonomin är primärt knuten till oljan. Överallt finns stora planer på gruvdrift och storskaliga infrastrukturprojekt som ska länka samman landets isolerade hörn med Zambia i öster och Sydafrika och Namibia i söder. Men nedslående statistik över utbredd malaria och världens högsta mödradödlighet gör att oro präglar det rurala Angola.

Sedan millennieskiftet har Luanda å andra sidan varit en enorm byggarbetsplats. Hit har omvärlden vallfärdat för att ta del av en av planetens snabbast växande ekonomi. Men även internflyktingar har startat nya liv i Luandas utkanter. Resultatet är en svällande metropol som planerar allt ifrån urbana ansiktslyft till fler utländska ambassader och kontor som inhyser multinationella företag. Även lyxturism finns på kartan.

Miljö- och landorganisationen ADRA menar att landets avgörande fråga är jord. 2004 genomfördes en jordreform med målet att återbörda mark till Angolas miljontals internflyktingar. Men i takt med fredens ankomst välkomnades marknadskrafter inom mineralutvinning och jordbruk. Följden är att landsbygden – 90 procent av Angolas yta – ännu väntar på en rad oumbärliga insatser som vägar, elektricitet och rinnande vatten. Portugisiska tidskriften O Público satte i oktober fingret på ett annat stort problem: den begränsade politiska rörelsefriheten.
– Det behövs nytt blod inom den angolanska politiken, sade aktivisten och rapparen Luaty Beirão i en intervju med tidskriften.

Beirão satt fängslad i flera år och hungerstrejkade till frigivandet sommaren 2015. Han fängslades tillsammans med andra aktivister 2011 efter ha vädrat kritik mot regeringen och krävt friare kulturliv och större politisk rörlighet. I maj dömdes även Angolas mest kände journalist Rafael Marques de Morais till sex månaders yrkesförbud för en artikel om högt uppsatta militärers handel med ”bloddiamanter”.

Angolas maktskikt har mer eller mindre varit en familjeaffär sedan José Eduardo dos Santos blev president 1979. Familjen dos Santos har gjort stora förmögenheter på Angolas olja och presidentdottern Isabel utropades av Forbes till Afrikas första kvinnliga miljardär. Något som sticker många angolaner i ögat med tanke på att merparten av landets snabbt växande befolkning lever på mindre än två dollar om dagen.
Spåren efter inbördeskriget märks av än i dag. Förstörda vägar, kvardröjande landminor, lemlästade civila offer. Men regeringen kan inte skylla på kriget längre, menar Vitor, chaufför bosatt i Lubango.
– Men det sitter alltför djupt i dagens angolanska ledare, säger han till Syre. Att skylla på kriget är en del av vårt politiska DNA. För verklig förändring krävs att en ny generation politiker får chansen.

För 40 år sedan var det svårt att se landet som en framtida afrikansk stormakt. Nu är det ett faktum i en tid då världens stormakter EU, Kina och USA armbågar sig fram till gynnsamma positioner i Angola. Följden är svalnad kritik mot president dos Santos oljekleptokrati. Angola har därtill klivit fram som räddare i nöden med stödpaket till forne kolonialherren Portugal, vilket fått bland annat nyhetskanalen Al-Jazeera att tala om ”omvänd kolonialism”. När Angola nu firar 40 år som självständig stat är det just den ekonomiska återuppståndelsen från de döda som ledarskiktet väljer att lyfta fram. Det andra – sociala insatser, ekonomiska reformer och verklig demokrati – dröjer.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 7 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 7 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 7 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 7 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 7 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 7 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 7 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 7 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 7 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar