Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Allt fler smugglar souvenirer gjorda av hotade djur

Michelle Muntau - 8 år sedan

Var tredje svensk har smugglat med sig föremål från hotade vilda djur hem från semestern. Det visar en undersökning som Världsnaturfonden WWF har gjort.

2014 dödades 35 000 elefanter av tjuvskyttar, enligt WWFs undersökning, och efterfrågan på elfenben och delar av andra hotade djur ökar. Foto: Jason Straziuso/AP Photo/TT

2014 dödades 35 000 elefanter av tjuvskyttar, enligt WWFs undersökning, och efterfrågan på elfenben och delar av andra hotade djur ökar.
Foto: Jason Straziuso/AP Photo/TT

Allt fler svenska turister smugglar hem souvenirer som är gjorda av hotade vilda djur, trots att det krävs speciellt tillstånd för detta. Ofta handlar det om föremål gjorda av elfenben och noshörningshorn eller uppstoppade djur och fläckiga kattskinn.

När Syre ringer upp Mats Forslund, expert på handel med hotade arter på WWF, berättar han att han blev förvånad när han såg siffrorna. Organisationen har satsat på att öka medvetenheten kring tjuvjakt de senaste fyra åren och man förväntade sig att efterfrågan skulle gå ned. Men det blev tvärtom.

— Ingen kan ha undkommit vår information. Vi förstår inte varför människor vill ha souvenirer som är gjorda av hotade djur. De är bara gjorda för att vara prydnader. Och bakom varje föremål av elfenben finns det en illegalt skjuten elefant, säger Mats Forslund.

Enligt WWFs undersökning har smugglingen ökat från 26 procent 2014 till 33 procent 2015. Var tredje person som tillfrågades i undersökningen uppger alltså att de hade köpt souvenirer gjorda av delar från vilda djur. Och efterfrågan ökar.

När WWF i en annan undersökning frågade människor från fem olika länder om de kan tänka sig att ha elfenben hemma svarade nästan en halv miljard människor ”Ja gärna, det är snyggt.” Var femte person i Kina äger redan föremål av elfenben. Mats Forslund menar att det är det ökade välståndet i landet som spelar in.

— Det finns en tradition med sniderier av elfenben i Kina och Japan. När välståndet ökar i Asien har människor pengar över till annat och köper gärna fina saker som visar att man har det gott ställt.

Samma undersökning visar även att 15 procent av svenskarna kan tänka sig att köpa elfenben och 10 procent har redan sådana föremål hemma. I de andra tillfrågade länderna var dock andelen som var positiva större. I till exempel USA var 36 procent av de tillfrågade positiva till att köpa föremål gjorda av elfenben. Mats Forslund tror att skillnaden beror på att att det finns större medvetenhet och kunskap om härkomsten av elfenben i Sverige än i andra länder.

— Men information är en färskvara och vi måste återupprepa denna information hela tiden. Alla måste ta sitt ansvar i världen annars går det väldigt dåligt för elefanterna.

Den illegala jakten och handeln med hotade djur drabbar inte bara djuren som dödas. Även fattiga människor i områden där jakten pågår utnyttjas och dras in i den organiserade brottsligheten som tjuvjakten är en del av.

— Det är ett stort tryck på människor som lever där, säger Mats Forslund.

Han hoppas att människor istället kommer att köpa lokalt tillverkade hantverksprodukter gjorda av textil. De görs ofta av kvinnor som har stort behov av pengar.

Syre har tidigare rapporterat om hur tjuvjakt på hotade djur finansierar krig och att kriminella nätverk tjänar mycket pengar på den illegala internationella handeln. 2014 dödades enligt WWF 35 000 elefanter och 1 200 noshörningar. Varje kvart dödas en elefant för sina betar och var sjätte timme dödas en noshörning för sitt horn.

86 procent av alla svenskar tillfrågade i WWF:s undersökning uppger att de blir mycket eller ganska mycket känslomässigt berörda av att flera djurarter hotas av utrotning. Hur hänger det ihop med de andra siffrorna?

— Jag tror att vissa saker är lättare att förstå än andra. Köper man elfenben i Thailand till exempel fattar inte många att det finns människor och djur som drabbas i Afrika. Kunskapen om hur strömmarna därifrån går når inte ut till alla. Stora saker är mer komplexa att förmedla, förklarar Mats Forslund.

Fakta: Så ser lagen ut

• CITES är ett internationellt avtal som reglerar handeln med hotade arter av vilda djur och växter.

• 181 av världens länder har antagit avtalet som omfattar över 5 600 djurarter och 30 000 växter.

• För att föra in en souvenir i Sverige som är gjord av en hotad art krävs ett CITES-tillstånd från exportlandet och ett tillstånd från Jordbruksverket.

• Om du ertappas med att smuggla in illegala djur- eller växtdelar till Sverige tar tullen dem i beslag och du riskerar att åtalas och dömas för artskyddsbrott. Straffpåföljden kan bli böter eller fängelse i upp till fyra år.

Källa: jordbruksverket.se

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar