Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Allt fler odlar industrihampa

Benita Eklund - 9 år sedan

Intresset för industrihampa växer och i veckan samlades världens hampaproducenter för den hittills största ”International Conference of the European Industrial Hemp Association”, ett möte som sedan 2003 årligen hålls i tyska Wesseling.

Konferensens fokus är kunskapsutbyte och marknadsutveckling och bland deltagarna finns också forskare och entusiaster. Projektledaren Dominik Vogt, berättar att intresset aldrig varit större; 240 deltagare från mer än 37 länder är ett rekord.
– Det är hampans mångsidighet som lockar, menar han och lyfter att många just nu får upp ögonen för hampa som livs- och läkemedel.

EIHA, som organiserar konferensen, grundades av europeiska producenter men en fjärdedel av medlemmarna kommer nu från andra delar av världen. Även forskningsinstitut och organisationer kan bli medlemmar. EIHA arbetar också med att ta fram kunskapsunderlag, utveckla certifiering på området och att påverka politikerna i EU.

Konferensens program rymmer allt från produktions- till marknadsfrågor. Enligt Dominik Vogt är orättvisa villkor det största hindret.
– I Tyskland finns det till exempel ekonomiskt stöd till förnybara resurser för energiändamål men inte för materialanvändning.
Ett annat problem är brist på kunskap.
– Inom EU är det lagligt att odla industrihampa men i vissa länder känner inte politikerna och polisen till detta.

Intresset växer överallt menar Dominik Vogt, men allra mest i Östeuropa och USA. I Sverige odlas mycket lite hampa enligt Mari Elfving, ordförande i Hampanätet, men hon är försiktigt optimistisk.
– Jag hoppas på samarbete med både SLU i Alnarp och Jordbruksverket i framtiden.

Jordbruksverket har listat de sorter som är lagliga och dessa saknar narkotiska egenskaper. Mari Elfving stöter numera sällan på den sammanblandning med ”droghampan” som var så vanlig förr. Industrihampa har en THC-halt som är lägre än 0,2 procent medan hampsorter som odlas för ruseffekten kan innehålla upp till 20 procent THC. Mari Elfving menar att medvetandet om hampans fördelar som råvara har vuxit stort under de senaste tio åren.
– Till exempel är hampaprotein som livsmedel nu ganska vanligt i Sverige och som byggnadsmaterial blir hampan ständigt mer eftertraktad. Inom djurindustrin växer användningen av skävorna, som strö.
I dag är hindren framför allt praktiska.
– Många är intresserade av att odla, kommer vi bara igång med det tekniska så finns alla möjligheter.

Men det saknas kunskap och utrustning för skörd, rötning och omvandling av råvaran till modern textilfiber. Det finns studier gjorda berättar Mari Elfving men dessa behöver sammanställas för att kunna tillämpas. Fördelarna med industrihampan är många menar hon, för både producenten, konsumenten och miljön.
– Hampan binder till exempel mycket koldioxid i tillväxtfasen och odlas enkelt utan bekämpningsmedel. Avkastningen är hög och producenten har avsättning för både frö och växt.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar