Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Aktivister skriver från fängelset

Benita Eklund - 9 år sedan

De har hamrat på vapendelar och stridsflygplan för en fredligare värld, blivit gripna och sedan fängslade. Nu berättar de om livet och tankarna i fängelset.

Civil olydnad väcker debatt och en aktion får ofta genomslag i medierna. Mer sällan hör vi om lagbrottets konsekvenser och hur det är att sitta i fängelse som politisk aktivist.
I antologin Inburad berättar några av Sveriges mest kända fredsaktivister om en värld de flesta av oss bäst känner genom fiktionen. En del bekräftar bilden, som avsaknaden av privatliv för Stellan Vinthagen i Prestonfängelset i England, där inte ens toalettbesöket sker bakom stängda dörrar. Långt därifrån ligger dock Martin Smedjebacks tid på Sörbyn, fängelset med egna kor.

Välskrivet och uppriktigt levandegörs vardagen, som delas med både bankrånare och narkotikahandlare. Upplevelserna hos de fem skribenterna skiljer sig åt men förlusten av frihet väcker likartade tankegångar. I boken följer vi också deras funderingar kring ”hyckleriet om den svenska vapenexporten” och civil olydnad som ett redskap för förändring.
Anna Sternfeldt skriver från fängelset Risley i England där hon sitter häktad efter att ha påbörjat en nedmontering av en militär plattform. Aktionen utfördes ”öppet och fredligt”, något som skiljer den civila olydnaden från andra typer av brott; aktivisten stannar på platsen och tar villigt sitt straff.

Tiden i fängelset är nedbrytande och svår. Att låsa in människor är effektivt menar Anna Sternfeldt, hon känner lockelsen att ge upp, bli en ”normal” medborgare. Hon lider av vakternas översitteri men ”på dåliga dagar” också av sitt förakt för de andra intagna, ”för de svaga och outbildade, de som sitter och röker och pratar skit”. Men liksom de andra aktivisterna lyfter hon också glädjeämnen och värdet av själva erfarenheten.
Stellan Vinthagen, professor i civilt motstånd, som deltog i samma aktion, beskriver ”samhället” i fängelset och den lydnad som gör det hela möjligt. Han tycker att fängelse-​tiden radikaliserar och gör honom politiskt effektiv, men lider av att inte kunna visa svaghet.

Pelle Strindlund skriver från häktet i Örebro, efter att ha hamrat på vapendelar som skulle exporteras till Indien. Han svarar eftertänksamt på de invändningar civil olydnadsaktivister möter, som att de är ett hot mot demokratin. Passivitet och auktoritetstro är ett större hot än fredlig olydnad menar han, och ger en rad exempel ur historien. Han välkomnar dock att aktioner ifrågasätts – en olydnadsaktivist måste rannsaka sina skäl. För egen del är han övertygad, skadegörelsen var liten i relation till vapenföretagets, synen på ”exportframgångarna som skapar arbetstillfällen” måste förändras.
Priset för civil olydnad är ofta högt – fängelse, misstro och rejäla skadestånd. Och hur stor betydelse har egentligen aktionerna? Det är lätt att börja tvivla och frågan finns i aktivisternas tankar, men ingen av dem känner ånger. Annika Spalde, som är inlåst för att ha försökt avrusta ett Jas-plan lyfter devisen ”att leva målen”, med den egna moralen som vägvisare.

Det strömmar in brev till dem alla och det faktum att de inspirerar till engagemang ger bekräftelse. De söker också stöd hos rörelsens egna husgudar, som Henry David Thoreau: ”Under en regering som med orätt fängslar någon, är den rätta platsen för en rättskaffens person fängelset”.

Utan rädsla för bestraffning öppnas nya möjligheter för motståndsarbete, påpekar Pelle Strindlund, som också är bokens redaktör. Visserligen varierar ”priset” för en civilolydnadsaktion, i Sverige blir fängelsevistelsen oftast några månader, i USA flera år. Men han tror ändå på att avmystifiera straffet som sådant, ”att bli gripen, dömd och inspärrad är inte den katastrof som makten vill att vi ska tro”.

Bok: Inburad | Redaktör: Pelle Strindlund | Förlag: Irene Publishing

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar