Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Äggindustrins ömma tår

Text: Benita Eklund, Foto: Jan-Åke Eriksson - 9 år sedan

Påsken och äggfrosseriets tid är här. På senare år har försäljningen av ägg från burhöns rasat till förmån för frigående och ekologisk produktion, men även den kan ifrågasättas. En riktigt öm tå är de tusentals tuppkycklingarna som avlivas varje dag.

Äggindustrin - Foto: Jan-Åke Eriksson
Frigående höns. Kommersiell äggproduktion och djurrätt går inte hand i hand enligt Carl Schlyter.

Hönan som värper våra frukostägg har avlats för maximal äggproduktion och skiljer sig från den röda djungelhöna som för 8 000 år sedan togs som husdjur av människan.

– Men i grund och botten är de fortfarande helt vanliga fåglar, säger Lena Lindström, etolog (biolog specialiserad på djurs beteenden) på organisationen Djurens rätt.
De vill sträcka ut vingarna, sprätta, sandbada och nyfiket söka efter föda. Burlivet är ”absolut sämst” enligt Lena Lindström men ingen kommersiell produktion bjuder på tillräckligt svängrum.
– Det är uppenbart att de inte får utlopp för sina naturliga behov, vilket är ett krav i djurskyddslagen.

Hönans sociala situation

De frigående hönsen, även de ekologiska, vistas i grupper om tusentals individer medan naturliga flockar sällan består av mer än 20–30. En social situation de inte är anpassade för ökar risken för till exempel hackning och fjäderplockning.
– De ska kunna lära känna varandra, annars har de inget normalt flockliv, säger Lena Lindström.

Lågt ekonomiskt värde

Hon tror att hälsoproblem förringas eftersom hönor har ett lågt ekonomiskt värde, till skillnad från till exempel kor.
– Sjukdomsbekämpningen blir mindre viktig och hönor hittas ofta självdöda i stallen.
Anna E Holm på Jordbruksverket menar dock att problemen i äggindustrin minskat i takt med att inhysningssystem, foder och sysselsättning har utvecklats.
– Den största utmaningen i dag är att lyckas få en acceptabel betalning i handels- och konsumentled, säger hon.
Men hur väl vi än behandlar hönorna så bygger hela produktionen på allvarliga etiska problem menar Lena Lindström; har vi till exempel rätt att manipulera dem till konstant äggläggande, hålla dem i fångenskap, ta deras ägg och sedan slakta dem (efter cirka ett och ett halvt år) när äggen blir färre och lönsamheten tryter?

Tuppkycklingar avlivas

Ett riktigt knepigt etiskt dilemma, som också debatteras med jämna mellanrum, är att samtliga tuppkycklingar – 15 000 enligt Jordbruksverket – avlivas varje dag.
Detsamma gäller för ekoäggen, vilket Kristin Cooper på Krav beklagar.
– Tyvärr är det så att tuppkycklingarna av värpras avlivas direkt efter kläckningen. Värphönsraserna har en mycket dålig köttansättning och därför föder man inte upp tupparna för köttproduktion.
Det finns kombinationsraser, berättar Kristin Cooper, som kan producera ägg och användas i köttproduktion.
– Dessa raser har försvunnit från marknaden och en förhoppning är att det i framtiden blir ett bredare utbud av raser, mer anpassade till ekologisk produktion.

”Kravhönsen har det bra”

EUs regler för ekologisk produktion är på väg att reformeras. Men det handlar om minimikrav och Krav går längre, menar Kristin Cooper. De samverkar med forskare, producenter och kontrollorgan för att produktionen ska bli allt bättre.
Hon tycker att Krav-hönsen har det bra och att regeln om sex höns i stället för nio per kvadratmeter gör stor skillnad. Därtill har varje höna ytterligare fyra kvadratmeter utomhus.
– Vi tror att det större utrymmet, utevistelsen, grovfodret, sanden, ströet och så vidare gör att Kravmärkta höns har bra möjlighet att tillfredsställa sina naturliga beteenden, säger Kristin Cooper.

Kompromiss

Carl Schlyter, riksdagsledamot och Miljöpartiets talesperson i djurrättsfrågor, arbetar just nu med partiets hållning i frågan. Ett allmänt djurpolitiskt betänkande ska behandlas av riksdagen i april.
Kommersiell äggproduktion och djurrätt går inte hand i hand enligt Carl Schlyter.
– Det får bli en kompromiss. Ägg är en så pass viktig vara att vi accepterar vissa intrång där, men då får man vara ärlig och stå för det om man äter ägg.
Han tycker att uppfödningen och aveln behöver lyftas och att utevistelse vore ett ”intressant krav att driva”. De tusentals tuppkycklingarna som gasas ihjäl varje dag anser han ”nästan omöjligt att bemöta på ett vettigt sätt”. Han slår ändå ett slag för de ekologiska äggen.
– Många tror att frigående vanliga höns har det bra. men de lever väldigt tätt. Oavsett om det är en inredd bur eller en frigående höna, i båda fallen har de ett stressigt liv med dålig luftkvalitet.
Han tror också på en småskalig väg framåt där fler kan bli delvis självförsörjande. Höns kan fungera även i stadsmiljön menar han.
– Det finns arter där tupparna gal ganska tyst, som den öländska dvärghönan.
I den mycket småskaliga kommersiella produktionen kan djuren också ha det ganska bra menar Carl Schlyter.
– Här har vi haft en för strikt tillämpning av EUs regelverk. På en lokal marknad kan man ha kontroll på produktionen och snabbt spåra sjukdomar även om inte alla kriterier för märkning och uppfödning är uppfyllda.

Hur djuren mår

Organisationen Djurrättsalliansen arbetar för att människor helt ska välja bort ägg. De ordnar manifestationer och delar ut vegankost. Mest kända är de för sina uppmärksammade filmningar av grisgårdar.
Inför förra påsken filmade de ett svenskt burhönseri för att visa att dagens burar, trots sandbad, värprede och sittpinne, är långt ifrån tillräckliga. Daniel Kronfjäll från Djurrätts​alliansen menar att industrin lobbar hårt mot förbättringar och att ”vi står och stampar”.
– I dag känns det som att djurrätt många gånger inte är en fråga. Pratas det vegetarianism i media är det ofta miljö- och hälsofördelar som tas upp istället. Vi borde prata mycket mer om hur djuren mår.

Djurskydd och djurrätt

Det är viktigt att skilja på djurskydd och djurrätt tycker Daniel Kronfjäll.
– Djurskyddet handlar om att det är okej att använda djur för egen vinning men att de inte ska lida för mycket. Djurrätt innebär att djur inte ska utnyttjas överhuvudtaget, att de finns till för sin egen skull.
Om vi väljer det senare förhållningssättet blir det till exempel omöjligt att överse med att vi avlivar tuppkycklingarna ”för att de saknar vinstvärde” menar han.
Daniel Kronfjäll uppmanar konsumenterna att visa sitt missnöje ”genom att inte äta ägg”.
– Vi människor klarar oss alldeles utmärkt utan, allt som finns i ägg kan vi få på annat sätt.

Frigående hönor- Foto: Jan-Åke Eriksson
Frigående höns. Kommersiell äggproduktion och djurrätt går inte hand i hand enligt Carl Schlyter.

 

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar