Liten slant gav ökad psykisk hälsa
En liten förstärkning av den personliga ekonomin kan vara lika effektiv som medicinering hos psykiskt sjuka. Det visar ett projekt i Blekinge där personer som lider av bland annat schizofreni, psykoser och djupa depressioner fick 500 kronor extra i månaden att röra sig med.
Tidigare undersökningar bland personer med psykisk funktionsnedssättning har visat att bristen på pengar bidrar till vanmakt och passivitet.
I förordet till rapporten “Pengar, vänner och psykiska problem” skriver Claes Wiridén, chef för funktionsstödsförvaltningen i Karlskrona kommun: “Redan i inledningen av projektet ställdes jag inför frågan om det var etiskt rätt att dela ut pengar utan krav på vare sig återrapportering eller motprestation. Jag kan konstatera att alla farhågor kommit på skam. Droger, alkohol, förlustelser har hamnat i skymundan till förmån för träning, rekreation och socialt umgänge”.
Under studiens gång minskade behovet av all sorts vård för de 100 personerna i studien som fick extra pengar, och antalet i behov av slutenvård minskade med en tredjedel. Slutsatsen är att sociala och ekonomiska livsvillkor även påverkar det som vanligtvis ses som en del av “sjukdomen” hos människor med allvarliga psykiska problem och att detta borde övervägas som komplement eller alternativ till medicin.